Ślepy Maks Historia prawdziwa

- historia
- Ślepy Maks Historia prawdziwa
- Malowany Młyn, Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A.
- 2019-12-07
- 2019-12-07
- tłumacz nieznany
- Łódź ślepy maks
Ślepy Maks był legendą przedwojennej Łodzi, rozbójnikiem uwielbianym przez tłumy. Kobiety za nim szalały, konkurencja go nienawidziła. Mimo że był prawie analfabetą, mówił płynnie w czterech językach. Na jego usługach byli najbardziej zdemoralizowani kryminaliści Bałut, choć jednocześnie przy stole zasiadali z nim posłowie, burmistrzowie, prezydenci i naczelnicy policji. Przez lata krążyły o nim liczne anegdoty, jednak szczegóły jego biografii nadal owiane są tajemnicą.
Książka Ślepy Maks. Historia prawdziwa po raz pierwszy gromadzi niepublikowane dotąd dokumenty i zdjęcia, a jednocześnie jest wciągającą powieścią o dawnej Łodzi, a przede wszystkim o jednym z jej bohaterów – Menachem Bornsztajnie, czyli Ślepym Maksie.
Książka jest nierówna.
Książka jest nierówna.
Pokaż mimo toZ jednej strony bardzo ciekawa, zwłaszcza dla mieszkańców łodzi, z drugiej strony irytuje kiepska redakcja i niekiedy dlużyzny.
Jestem zaskoczony jak sprawnie i ciekawie napisana jest ta książka. Polecam gorąco!