Uśpienie

- Sonia Draga
- 2020-05-20
- 2020-05-20
- Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska
- kryminał narkotyki mafia ucieczka śledztwo zabójstwa
Trzymająca w ogromnym napięciu opowieść o naszej współczesności naznaczonej narcyzmem i brakiem ograniczeń, a także historia miłości zdolnej przezwyciężyć ciemność.
Osiemnastoletni Samuel mimo woli utrudnia transakcję w branży narkotykowej, musi więc się ukryć przed bossem mafii, Igorem. Po jakimś czasie znajduje schronienie w niewielkiej miejscowości w Archipelagu Sztokholmskim, gdzie podejmuje pracę – pewna rodzina szuka asystenta dla syna cierpiącego na uraz mózgu.
Gdy Samuel wprowadza się do położonego na uboczu nad morzem domu pięknej Rakeli i jej syna, nic nie układa się zgodnie z jego wyobrażeniami. Zaskakuje go także własna matka – kochająca, ale nadopiekuńcza Pernilla próbuje w bezkompromisowy sposób pomóc mu w zaprowadzeniu ładu w życiu.
Tymczasem droga inspektora policji Manfreda Olssona prowadzącego śledztwo w sprawie dwóch zabójstw nieoczekiwanie krzyżuje się z drogami Samuela i Pernilli. Kiedy śledztwo się komplikuje, Manfred postanawia poszukać pomocy u wykwalifikowanej profilerki Hanne mieszkającej w Ormbergu.
Mogą Ciebie zainteresować
Społeczeństwo się zmieniło. Dziś mamy inną strukturę społeczną niż kiedyś, jej najmniejszą jednostką nie jest już rodzina, tylko indywiduum....
Rozwiń
Powoli wciągająca, ale bardzo dobra i warta przeczytania.
Powoli wciągająca, ale bardzo dobra i warta przeczytania.
Pokaż mimo toDzięki zbiegowi okoliczności miałam okazję poznać twórczość kolejnej ze skandynawskich autorek i, choć dostałam tu przewidywalną historię, która mogła zdarzyć się prawie wszędzie, to nie uważam czasu jaki spędziłam z „Uśpieniem” za stracony.
Zatem cóż tu mamy?
Mamy zbuntowanego nastolatka, któremu marzy się łatwy zarobek i któremu życie „uprzykrza” nadopiekuńcza matka.
Mamy policjanta w średnim wieku, który po rozpadzie pierwszego małżeństwa wiąże się z osobą o pokolenie młodszą. Oczywiście nie mogło tu zabraknąć wspólnego dziecka…
To wszystko jest doprawione tragedią osobistą, narkotykami i makabryczną zbrodnią, a cała historia jest opowiadana z perspektywy kilku postaci, co czyni ją znacznie ciekawszą.
Nie chcę zdradzać zbyt dużo fabuły, bo, jak wspomniałam, jest łatwa do przewidzenia, ale może tylko dla mnie…
Jakby nie patrzeć… resztę musicie już sprawdzić sami.
więcej Pokaż mimo toZatem cóż tu mamy?
Mamy...
Przedziwny kryminał, trochę powieść obyczajowa. Potrzeba czasu aby połapać się w postaciach i wątkach, a jak już ogarnęłam, to książka się kończyła.
Pokaż mimo toKsiążka wielowątkowa z początku, które w końcu się ze sobą łączą, co jest logiczne. Porusza problemy aktualne, może trochę przerysowane tj nadmierne zainteresowanie ludzi światem przedstawionym w social mediach, choć głównym wątkiem jest wychowywanie dorastającego syna z problemami w nauce i konflikcie z prawem. Trochę groteski w przedstawiwniu bohaterów, np kobieta w zaawansowanej ciąży lepiej sobie radzi że skokiem przez ogrodzenie niż mężczyzna z nadwagą.
Książka wielowątkowa z początku, które w końcu się ze sobą łączą, co jest logiczne. Porusza problemy aktualne, może trochę przerysowane tj nadmierne zainteresowanie ludzi światem przedstawionym w social mediach, choć głównym wątkiem jest wychowywanie dorastającego syna z problemami w nauce i konflikcie z prawem. Trochę groteski w przedstawiwniu bohaterów, np kobieta w...
więcej Pokaż mimo toGenialna, jak wszystkie książki tej autorki. Nadal zachwyt, nadal wielkie pokłony.
Pokaż mimo toTrochę łopatologia jeśli chodzi o przekaz, ale dobrze się czyta. Początek to obyczajówka, dopiero od połowy akcja zaczyna przyśpieszać. Problemy związane z rodzicielstwem są pokazane dość dobrze i to jest najciekawsza warstwa tej książki.
Za dużo zbiegów okoliczności i trupy też wypływają wszystkie w jednym czasie, to duży minus. Drugi minus to takie nachalne przekonywanie do zła płynącego z mediów społecznościowych, czułam się jak w szkółce niedzielnej.
więcej Pokaż mimo toZa dużo zbiegów okoliczności i trupy też wypływają wszystkie w jednym czasie, to duży minus. Drugi minus to takie nachalne przekonywanie...
„Uśpienie” Camilli Grebe to powieść kryminalna z bogatym tłem obyczajowym.
Zaczyna się tragedią w domu inspektora policji, Manfreda Olssona. Z okna wypada jego dwuletnia córeczka. Mężczyzna żyje ze świadomością, że nie uchronił dziecka, które było wówczas pod jego opieką. Dziewczynka jest w śpiączce. To niewyobrażalny cios dla tego silnego, pięćdziesięcioletniego mężczyzny.
Tymczasem w krótkim odstępie czasu morze wyrzuca zmaltretowane zwłoki dwóch młodych mężczyzn. Sprawą zajmuje się inspektor, Manfred Olsson.
Pernilla jest głęboko wierzącą i praktykującą kobietą. Do tego samotnie wychowującą matką osiemnastoletniego Samuela. Chłopak zajmuje się kradzieżami i dilerką. Pewnego dnia ta niebezpieczna działalność zmusza go do ucieczki. Przypadkiem kilkunastolatek trafia na ogłoszenie czterdziestokilkuletniej wdowy, Rachel poszukującej opiekuna dla swojego niepełnosprawnego syna.
Samuel korzysta z oferty by schronić się w jej domu. Myśli, że nadarzyła mu się idealna okazja do zarobienia trochę pieniędzy. Rozważa również możliwość kradzieży i ucieczki gdzieś, gdzie go nie znajdzie żaden narkotykowy boss .
„Uśpienie” Camilli Grebe to rewelacyjna powieść psychologiczna, nie tylko kryminał czy thriller.
Autorka porusza temat miłości rodzicielskiej, winy, pokuty i wiary. Splatając poszczególne wątki w sposób iście genialny stworzyła powieść pełną dramaturgii i emocji. Fabuła intryguje, przeraża i chwyta za serce. Wciąga i nie pozwala na przerwę w śledzeniu jej.
PRZECZYTAJCIE, A NIE DA SIĘ WAM JEJ ZAPOMNIEĆ. GORĄCO POLECAM!
„Uśpienie” Camilli Grebe to powieść kryminalna z bogatym tłem obyczajowym.
więcej Pokaż mimo toWielowątkowa, klimatyczna, zawłaszczająca. Porusza i trzyma w napięciu od pierwszych stron.
Wciągnęła mnie od pierwszej do ostatniej strony. Polecam!
Wciągnęła mnie od pierwszej do ostatniej strony. Polecam!
Pokaż mimo toŚwietna książka. Z czasem się rozkręciła. Podobał mi się wątek biblijny. Trzyma w napięciu do końca.
Pokaż mimo toCały zwrot akcji zaskoczył mnie ogromnie!! Nie mogłam przestać czytać!
Cały zwrot akcji zaskoczył mnie ogromnie!! Nie mogłam przestać czytać!