Zwierz

- Initium
- Zbrodnia doskonała Piotr Kościelny policjanci kryminał zabójstwa literatura polska seryjny morderca
- Mikun (tom 1)
- 2019-11-22
Polska Książka Roku 2019 w niezależnym plebiscycie „Brakująca Litera”.
„Właściwie zabijałem, odkąd pamiętam. Zaczynałem od zabijania zwierząt. Pierwszą ofiarą był kot sąsiadów. To było u babci na wakacjach. Mieszkała na wsi. Miałem zaledwie siedem lat. Zabiłem go kamieniem. Podchodził do mnie i się łasił. Głaskałem go po plecach, a drugą ręką sięgnąłem po kamień. Potem było więcej zwierząt. Ptaki złapane w siatkę, psy, jeże, najczęściej jednak koty. Człowieka zabiłem pierwszy raz, jak miałem dziesięć lat”.
Zwłoki młodej dziewczyny odkryte we Wrocławiu to dla doświadczonego komisarza Marka Mikulskiego nie pierwszyzna. Jednak gdy po kilku dniach w lesie w okolicach Wołowa znalezione zostają ciała kolejnych dwóch osób, a przy nich tajemniczy list, policjant wie już, że ma do czynienia z seryjnym mordercą.
Psychopatyczny zabójca, który podpisuje się pseudonimem „Zwierz”, ostrzega, że będzie mordował tak długo, aż zostanie złapany. Działa profesjonalnie i z niewiarygodnym okrucieństwem. Nie pozostawia po sobie żadnych śladów i zatacza coraz szersze kręgi.
Kulisy zbrodni doskonałej i brutalna prawda o pracy polskich śledczych. Zaskakująca konstrukcja i mrożące krew w żyłach zwroty akcji. Kim jest „Zwierz”? Jaką grę prowadzi?
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 1 485
Wypożycz z biblioteki
- zaiste powiadam wam, że niektórzy mają głowy chyba tylko po to, aby nie napadało im do szyi.
...Krzyki ledwo do niego docierały, słyszał je jakby z oddali. Poczuł, jak czyjeś ręce chwytają go za ramiona, jak ktoś wytrąca mu z dłoni w...
Rozwiń
...Zeszliśmy z plaży, bo nie chcieliśmy narażać dzieciaków
na oglądanie takich rzeczy.
– Chcesz powiedzieć, że zabiłeś kobietę, ...
Opinie [339]
słuchałem audiobooka.
więcejKsiążka naprawdę wciąga. Przesłuchałem w 3 dni.
Historia jest bardzo dobrze przedstawiona z charakterystycznymi bohaterami zaprezentowanymi w ten sposób że na prawdę da się ich lubić.
Fabuła prosta, brak jakiejś głębi tak jak np.. u Miłoszewskiego w jego trylogii. Mrok jest zastąpiony brutalnością aczkolwiek to aż tak nie razi.
Ogólnie przyjemny...
Świetna książka, żwawo i sprawnie napisana. Fajnie skonstruowana. Fantastyczne postacie choć wydające się sztampowymi dla niewprawnego oka. Tak się składa, że zarówno interesuję się od dawna seryjnymi oraz mam przyjaciół w kryminalnych (przez partnera). Pierwsza książka gdzie seryjny jest naprawdę przekonywujący. Autor chyba wzorował się i studiował temat i nawet...
więcejKsiążka fajna, ale na kolana mnie nie rzuciła. Może dla tego że długo nie mogłem jej kupić. Dostałem dopiero na allegro i to za 20 drożej niż na okładce. Można przeczytać i na pewno nie będzie to czas stracony.
Pokaż mimo toDobry kryminał, ale nic ponad to. Napisany prostym językiem, lekko chaotyczny, z bohaterami niezbyt wzbudzającymi sympatię. Poziom brutalności niepotrzebnie wysoki, ale to akurat bolączka wielu współczesnych kryminałów.
Pokaż mimo toOsiem gwiazdek z czystym sumieniem. Rewelacyjny kryminał. Już pierwsze zdania zwiastują moc i kaliber tej lektury. Choć na początku myślałem, że skoro wiem co będzie w końcowych fragmentach książki, to czar i tajemniczość pryśnie, to jednak bardzo się pomyliłem. Z ogromnym zaciekawieniem i przejęciem śledziłem losy wszystkich pierwszoplanowych bohaterów. Coraz bardziej...
więcejZnakomity kryminał. Jeżeli ktoś lubi spędzać czas z policjantami z "Lipowa", z Mikunem też będzie miał po drodze.
Pokaż mimo toNiesamowite, jak skrajnie różne opinie zbiera ta książka. Od peanów na jej cześć po zarzuty o grafomanię.
więcejOsobiście nie skłaniam się za bardzo ku żadnej z grup, bo... choć uważam, że nie można odmówić autorowi umiejętności pisarskich, to w czołówce kryminałów również bym "Zwierza" nie postawiła.
Z jednej strony, powieść wciągnęła mnie od samego początku. Pomysł, by zacząć...
Jestem na nie: fabuła nie zaskakuje; bohaterowie nie wzbudzają emocji; czyta się dobrze, ale nie jest to to, czego można by się spodziewać po opiniach. Od początku do końca przewidywalna treść, ograna postać policjanta twardziela; pojedynek z psychopatą i truizmy w stylu: rabuje się zwykle dla pieniędzy.
Pokaż mimo toŚrednia ocena tej książki na LC jest rzecz jasna zawyżona, ale mimo pewnych mankamentów jest to dobra książka. Prosta fabuła, gdzie już na początku możemy przewidzieć zdarzenia z przebiegu książki, dość płytka postać,Zwierza'' czy momentami przesadna brutalność to jej słabsze punkty, ale ma w sobie jednak ta pozycja to ,,coś'' co zachęca, by doczytać do końca. Dla mnie tym...
więcejMam nadziej że drugi tom będzie równie mocny, krwawy, pełen akcji ciekawych zwrotów akcji. Zwierza Polecam