Najnowsze artykuły
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39

- 2024-07-17
- 2024-07-17
- 2023-02-09
- Wiesław Marcysiak
Gdy bezpieczny dom staje się śmiertelną pułapką…
Joanne jest szczęśliwą żoną i matką. Razem z Richardem i malutką Evie mieszkają w pięknym domu, prowadząc dobre, spokojne życie.
Tę idyllę przerywa pojawienie się dwudziestoletniej córki Richarda. Chloe nie kontaktowała się z ojcem od dwóch lat, dając mu w ten sposób do zrozumienia, że nie akceptuje jego nowego związku. Teraz jednak wyciąga rękę na zgodę. Wprowadza się i proponuje pomoc w opiece nad przyrodnią siostrą.
Urocza Chloe pokazuje zupełnie inne oblicze, gdy tylko Richarda nie ma w pobliżu. Joanne żyje w coraz większym strachu, ale nikt inny nie zauważa zagrożenia. Czyżby Jo traciła zmysły? A może popełniła straszliwy błąd, pozwalając pasierbicy z nią zamieszkać?
Kup Nie pozwól jej zostać w ulubionej księgarnii
Oceny książki Nie pozwól jej zostać
1063 użytkowników ma tytuł Nie pozwól jej zostać na półkach głównych- Przeczytane 623
- 2024 51
- 2025 21
- Audiobooki 14
- Legimi 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie pozwól jej zostać
„Nie pozwól jej zostać” jest to książka, która skradła serca tysiącom czytelników na świecie. Czy skradła też moje? I tak i nie.
Joanne wraz z mężem i małą córeczką prowadzą spokojnie życie w domku na wsi do czasu, gdy niespodziewanie w liście swój przyjazd obwieszcza 20 letnia córka Richarda. Chloe przez ostatnie lata nie odezwała się ani słowem do ojca, pokazując w ten sposób brak akceptacji dla jego nowej rodziny. Jednakże podjęła próbę pogodzenia się z rodzicem, a nawet oferuje pomoc w opiece nad przyrodnią siostrą. Zachowanie dziewczyny coraz bardziej niepokoi Joanne, ale nikt oprócz niej nie widzi żadnego zagrożenia.
Jak można stworzyć tak bardzo irytujących bohaterów. W pewnym momencie miałam ochotę rzucić książką o ścianę, ponieważ zachowanie Chloe przechodziło ludzkie pojęcie. Przy Richardzie jest ukochaną córeczką. Zawsze chętnie oferuje pomoc w opiece nad siostrą, stara się utrzymać jak najlepszą relację z Joanne. Jednak przy niej na osobności jest opryskliwa, zmienia tok wydarzeń i zapomina często o swoich obowiązkach. Natomiast Joanne nie wykazywała zdecydowania w swoich rozmowach z mężem. Często ustępowała, nie umiała postawić na swoim. Zaś sam Richard znając najlepiej swoja córkę nie potrafił przyznać żonie racji, mimo iż dobrze wiedział, że kobieta mówiła prawdę, co koniec końców bardzo źle się dla niego skończyło.
Historia została przedstawiona z perspektywy Joanne. Poznajemy jej wszystkie odczucia związane z codziennym życiem, pracą, ale przede wszystkim z Chloe. Mamy do czynienia z pełnym wachlarzem emocji. Od niepokoju, nienawiści, lekkiej ulgi i znowu negatywnych odczuć. Nie jest to typowa książka z zamkniętym zakończeniem, w którym nic już więcej się nie wydarzy. Tu autorka zostawia czytelników z niedopowiedzeniem, który jest ciekawszy niż cała książką. Jednakże mam nadzieję na dalszy ciąg. Na pewno książka nie będzie należeć do mojej topki tego roku, ale i też nie była całkowicie zła, gdyż naprawdę się w nią wciągnęłam, ale zabrakło mi pazura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoanne wraz z mężem i małą córeczką prowadzą spokojnie życie w domku na wsi do czasu, gdy niespodziewanie w liście swój przyjazd obwieszcza 20 letnia córka Richarda. Chloe przez ostatnie lata nie odezwała się ani słowem do ojca, pokazując w ten...
Jeśli weźmiecie thriller psychologiczny „Nie pozwól jej zostać”, to wiedzcie, że adrenalina podniesie się Wan bardzo szybko. Książka to historia Joanne, która jest szczęśliwą żoną i matką. Jej znacznie starszy mąż ma jednak już dorosłą córkę, która nagle postanawia się do niego wprowadzić. Urocza Chloe przy ojcu jest wspaniała córką, a przy Joannę staje się manipulantką, zastrasza ją i na siłę próbuje skłócić małżeństwo. Co gorsza, Joanne czuję że życie jej i jej małej córeczki jest zagrożone, a najbliższe próbują wmówić jej, że popada w paranoje…
Książka totalnie wciąga od samego początku. Poznajemy zaburzoną Chloe, która jako jedenastolatka spędziła z martwą matką kilkanaście godzin. Jej przybycie do ojca, z którym nie miała kontaktu jest bardzo podejrzane, a zachowanie wobec Joannę od same początku niepokojące. I ten nastrój niepokoju zostaje z nami do samego końca. Przewrotne zwroty akcji spowodowały, że pojawia się tu kolejny podejrzany, który może chcieć coś zrobić Joanne i Evie.
Nie mogłam oderwać się od lektury, gdy oczekiwałam w każdym momencie ataku, a także chciałam jak najszybciej poznać wszystkie sekrety bohaterów. A zakończenie książki wbiło mnie w fotel i zestresowało dodatkowo! To się nazywa mocny thriller psychologiczny, który będę wspominać naprawdę bardzo dobrze 😇
Uwielbiam takie mroczne książki. Zabójcza atmosfera, problemy, toksyczne relacje… idzie się wciągnąć!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo taka "Pomoc domowa" ale w nowym wydaniu. Może i nie byłoby źle gdyby nie to, że wszyscy są tak cholernie irytujący... I związek taki bardzo niepolski - w Polsce po jednym dniu pobytu pasierbicy byłaby karczemna awantura i wyprowadzka jednej ze stron ;) I zdecydowanie zbyt dużo tych zmian na końcu - jeszcze pierwszą da się logicznie wyjaśnić, kolejnych nie - po prostu za wiele rzeczy się tam nie spina i jest kompletnie nierealnych.
To taka "Pomoc domowa" ale w nowym wydaniu. Może i nie byłoby źle gdyby nie to, że wszyscy są tak cholernie irytujący... I związek taki bardzo niepolski - w Polsce po jednym dniu pobytu pasierbicy byłaby karczemna awantura i wyprowadzka jednej ze stron ;) I zdecydowanie zbyt dużo tych zmian na końcu - jeszcze pierwszą da się logicznie wyjaśnić, kolejnych nie - po prostu za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślisz: klasyk :). Córka z pierwszego małżeństwa, nie potrafiąca zaakceptować nowej, młodej macochy. Ale w trakcie czytania okazuje się, że nie wszystko jest takie, jak nam się wydaje. Zakończenie, jak dla mnie, majstersztyk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie napisane, szybko się czyta. Moja tematyka - lubię takie rodzinne dramy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudioteka.
Audioteka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie to bardzo solidny thriller psychologiczny — autorka umiejętnie buduje atmosferę zagrożenia, choć cały czas pozostajemy w domowym, pozornie spokojnym świecie. Nie chodzi tu o wielkie morderstwa czy skomplikowane śledztwo, lecz o subtelne manipulacje, przerażające intencje i emocjonalną rozgrywkę. Chloe to postać, która potrafi być jednocześnie urocza i toksyczna — to, co robi, potrafi przesunąć granice zaufania.
Czytając, miałam momenty, w których naprawdę zastanawiałem się, co jest prawdą, a co wymysłem Joanne — to sprawia, że historia wciąga mocno. Nie jest to idealny thriller (ma pewne schematy),ale jeśli lubisz mroczne relacje rodzinne i psychologiczne napięcie, to warto po nią sięgnąć.
Dla mnie to bardzo solidny thriller psychologiczny — autorka umiejętnie buduje atmosferę zagrożenia, choć cały czas pozostajemy w domowym, pozornie spokojnym świecie. Nie chodzi tu o wielkie morderstwa czy skomplikowane śledztwo, lecz o subtelne manipulacje, przerażające intencje i emocjonalną rozgrywkę. Chloe to postać, która potrafi być jednocześnie urocza i toksyczna —...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo gaslightingu.
Dużo gaslightingu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z gatunku tych odkładanych. Jeśli chce się ją przeczytać, to lepiej mieć na to czas, bo odłożenie jej na później, jest wprost niemożliwe. Autorka skutecznie wodziła mnie za nos. Bohaterowie zostali wykreowani bardzo wyraziście, a ja w pewnym momencie zdębiałam. Nie wiedziałam już kto jest tym dobrym, a kto złym. Chociaż na samym końcu jednak intuicja mnie nie zawiodła, to jednak miałam nie raz wahania. Wszechobecne sekrety i tajemnice skrzętnie przez nich skrywane oraz manipulacje, którymi częstowali się wzajemnie sprawiały, że wielokrotnie poddawałam wątpliwościom swój osąd.
Thriller nieprzewidywalny, trzymający w nieustannym napięciu i niepewności, zaskakujący.
Książka z gatunku tych odkładanych. Jeśli chce się ją przeczytać, to lepiej mieć na to czas, bo odłożenie jej na później, jest wprost niemożliwe. Autorka skutecznie wodziła mnie za nos. Bohaterowie zostali wykreowani bardzo wyraziście, a ja w pewnym momencie zdębiałam. Nie wiedziałam już kto jest tym dobrym, a kto złym. Chociaż na samym końcu jednak intuicja mnie nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, świetnie napisana, ale zakończenie trochę przekombinowane. Ogólnie bardzo polecam.