Jego pospolitość ziemniak
Wydawnictwo: Petrus kulinaria, przepisy kulinarne
190 str. 3 godz. 10 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Petrus
- Data wydania:
- 2019-06-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-06-07
- Liczba stron:
- 190
- Czas czytania
- 3 godz. 10 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377205099
- Tagi:
- kulinaria potrawy z warzyw i grzybów
Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za "heretyckie jadło". Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały - zamiast smakowitych bulw - nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.
Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.
Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 4
- 3
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
KRÓL KARTOFEL
- Powiedz mi, z jakim owocem najbardziej kojarzy ci się kobieta?
- Ale która kobieta?
- No tak ogólnie kobieta.
- Bo ja wiem, no… chyba z kartoflem.
- Dlaczego z kartoflem?
- No bo ciągle obiera, nie?
- dialog między Halinką a Ferdynandem Kiepskim z serialu „Świat według Kiepskich”
Po tej książce kartofle, ziemniaki czy jak je tam jeszcze nazywacie, na pewno nie będą Wam się już kojarzyć ani z kobietą, ani z owocem. Z czym zatem? Z wieloma bardzo smakowitymi daniami i naprawdę bogatą tradycją kulinarną. Bo, chociaż pozycja ta pretenduje do miana przewodnika po istnieniu ziemniaka na polskiej ziemi – co nie do końca się udało – to dostajemy tutaj kawał naprawdę ciekawej i, co ważne, tradycyjnej książki kucharskiej, ukazującej często zapomniane już dania, jakie zrobić można z tej bulwy. I nawet jeśli nie obyło się bez zgrzytów (o tym poniżej),każdy zainteresowany gotowaniem i przeszłością nie będzie zawiedziony.
Przejdźmy zatem do konkretów odnośnie zawartości tej pozycji. Co czeka tu na czytelników? Całkiem sporo materiału. Wszystko zaczyna się od wstępu, który przybliża nam to, jak ziemniaki trafiły na polską ziemię (choć nie jest to do końca pewne, ani tym bardziej nie zostało zamknięte w konkretne ramy czasowe, bo podania są niespójne i mało dokładne) i jak były wówczas traktowane. Potem dowiadujemy się o jarzynach przedziemiaczanych i jak się je u nas jadało (czyli już z miejsca wkraczamy na kulinarne pole). Dalej jest podobnie – dostajemy konkretny temat związany z kartoflami, poznajemy przepisy i ciekawostki i tak nam mija książka. Ziemniaki i kapusta. Ziemniaki i zsiadłe mleko. Zupy ziemniaczane. Rosoły. Pierwsze frytki. Ziemniaki smażone. Babki i placki ziemniaczane. Pierogi i kluchy. Do tego solidna dawka przepisów ze śledziem, bo jak bez niego w polskiej krainie kuchnię sobie wyobrazić. A do tego kwestia chleba, ziemniaków na słodko i nadziewanych. Czyli dla każdego coś dobrego. Choć, jak się przekonacie choćby po ziemniakach z truflami, solidnie podlewanych masłem, najczęściej także jakże ciężkiego…
Całość mojej recenzji na portalu Sztukater: https://sztukater.pl/ksiazki/item/28509-jego-pospolitosc-ziemniak.html
KRÓL KARTOFEL
więcej Pokaż mimo to- Powiedz mi, z jakim owocem najbardziej kojarzy ci się kobieta?
- Ale która kobieta?
- No tak ogólnie kobieta.
- Bo ja wiem, no… chyba z kartoflem.
- Dlaczego z kartoflem?
- No bo ciągle obiera, nie?
- dialog między Halinką a Ferdynandem Kiepskim z serialu „Świat według Kiepskich”
Po tej książce kartofle, ziemniaki czy jak je tam jeszcze nazywacie, na...