Jedz zielone
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Zdrowe Zdrowie
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo M
- Data wydania:
- 2019-03-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-03-22
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380212206
- Tagi:
- kulinaria potrawy wegetariańskie sałatki
Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków.
Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego wiele osób, a zwłaszcza dzieci, ma "alergię". Jedzenie warzyw kojarzymy też zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe "pole rażenia". Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą. I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania. Z książki dowiemy się jakie warzywa spożywać w poszczególnych miesiącach roku. Jak je przechowywać i przygotowywać, by wydobyć jak najwięcej z ich zdrowotnego potencjału. Autorka pokazuje również, w jaki sposób wprowadzić je do swojej diety w celu poprawy samopoczucia oraz zapobiegania poważniejszym dolegliwościom w przyszłości. Ostrzega również, kiedy spożywanie niektórych roślin może osłabiać lub wzmacniać działanie przyjmowanych przez nas leków.
Paula Kraśniewska w blisko 90 przepisach pokazuje, że zielone warzywa i przyprawy mogą przybrać postać smakowitych i sycących dań. Przełamuje stereotypy związane z ich właściwościami, smakiem i wyniesionym z domu rodzinnego sposobem przyrządzania.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 14
- 7
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak pewnie wszyscy wiemy jedzenie warzyw jest bardzo ważne dla zdrowia. Ale czy takie łatwe? Jak skłonić dzieci (i nie tylko) do jedzenie zieleniny, oraz ktore warzywa są szczególnie cenione w jadłospiscie w konkretnych miesiącach? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w tej książce.
To o wiele więcej niż przepisy, mamy tu rady jak przechowywać i przygotowywać warzywa, ze zwróceniem uwagi na ich walory zdrowotne. Mamy wiele statystyk, danych, grafik, diagramów, prawdziwie rzetelene informacje. Mamy wskazne które warzywa zawierają najwięcej żelazna czy białka. Mamy nawet krótką charakterystykę wielu warzyw z zauważeniem tego jakie witamy zawierają
Jak czytamy jedzenie warzyw może nie tylko pomóc w różnych dolegliwością, czy zapobiec ich powstaniu w przyszłości, ale także poprawić samopoczucie. Skoro mamy aż tak wiele zalet, dlaczego by nie zacząć jeść zielono? 😉
Jeśli brakuje wam inspiracji w tej książce znajdziecie aż 90 różnych przepisów na koktajle, śniadania, obiady i kolacje. Dla każdego coś pysznego i zdrowego.
Jesli lubicie książki o gotowaniu, szczególnie o zdrowym gotowanie i szukacie ciekawych przepisów, to książka w sam raz dla was. Mi bardzo się spodobała i znalazłam całe mnóstwo przepisów dla siebie, nie mogę się doczekać aż je wypróbuje.
Jak pewnie wszyscy wiemy jedzenie warzyw jest bardzo ważne dla zdrowia. Ale czy takie łatwe? Jak skłonić dzieci (i nie tylko) do jedzenie zieleniny, oraz ktore warzywa są szczególnie cenione w jadłospiscie w konkretnych miesiącach? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w tej książce.
więcej Pokaż mimo toTo o wiele więcej niż przepisy, mamy tu rady jak przechowywać i przygotowywać...
Świetnie wyjaśnione kiedy kupować i jak przechowywać zielone warzywa. A przepisy to bajka nawet dla analfabety kuchennego takiego jak ja :D
Świetnie wyjaśnione kiedy kupować i jak przechowywać zielone warzywa. A przepisy to bajka nawet dla analfabety kuchennego takiego jak ja :D
Pokaż mimo to