M jak morderca. Karol Kot – wampir z Krakowa

- Świat Książki
- Kraków lata 60. XX w. literatura faktu milicja okrucieństwo PRL psychopata reportaż reportaż śledczy seryjny zabójca śledztwo
- literatura faktu
- Inne
Pod koniec września 1964 roku po Krakowie rozeszła się plotka o mordercy, który napada na kobiety. Pierwsza była Maria P. dźgnięta nożem w przedsionku kościoła Sercanek. Dwa dni później ktoś zaatakował Franciszkę L. Obie kobiety przeżyły. Trzecia nie miała tyle szczęścia. 29 września nożownik napadł na Marię P., która zmarła po przewiezieniu do szpitala.
Po tym ataku cały Kraków ogarnęła panika. Milicja uspokajała dementując na łamach gazet plotki o kolejnych napadach. Ale ludzie wiedzieli swoje. Przerażone kobiety nosiły pod płaszczami pokrywki od garnków, aby osłonić plecy.
W lutym 1966 roku kolejna zbrodnia wstrząsnęła miastem. Ofiarą nożownika był jedenastoletni chłopiec. Jego pogrzeb stał się prawdziwą manifestacją. Ludzie żądali, by milicja jak najprędzej schwytała zwyrodnialca. Na próżno. W maju Małgosia P. tylko cudem uniknęła śmierci. Miała kilkanaście ran kłutych. Morderca zostawił ją będąc pewnym, że dziecko nie żyje.
Sprawa Karola Kota to nie tylko studium zła ukazujące oblicze bestii, która z satysfakcją opowiada o oblizywaniu krwi z noża po zamordowaniu dziecka. To także obraz społeczeństwa, które żąda powieszenia Kota na Rynku Głównym i to bez sądu. O milicji, która broni oskarżonego przed linczem. I to akurat w chwili gdy Polska obchodzi rocznicę tysiąclecie chrztu, a partia organizuje obchody tysiąclecia państwa. Tej sprawy nie da się porównać z żadną inną.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [78]
To moja druga książka Pana Przemysława Semczuka. „Cyklon” jest świetną książką, trudną. Tematyką mocno się różni od „M jak morderca. Karol Kot – wampir z Krakowa”. Tutaj dostajemy bardzo dokładną historię Karola Kota.
więcejAutor odwalił kawał dobrej roboty. Przestudiował mnóstwo dokumentów, docierał do świadków tamtych wydarzeń. Nie wiem czy zdajemy sobie sprawę z tego jak...
Kolejna książka pana Semczuka o tematyce true crime, która trafiła w moje ręce :) Autor szczegółowo zagłębia się w historię, zapoznajemy się z sylwetką mordercy i społeczeństwa, które opanowała żądza krwi. Trudno się dziwić, przeciętnemu Kowalskiemu ciężko zrozumieć postępowanie tego młodego człowieka. W książce pojawiają się dokumenty sądowe, prywatna korespondencja i...
więcejJednocześnie dobra i straszna...
Pokaż mimo toŚwietnie przedstawiona historia krakowskiego mordercy. Kocham taką tematykę książek, a autor naprawdę szczegółowo zagłębia się w tę historie. Bardzo przyjemnie się czytało, mam ochotę na więcej książek tego autora!
Pokaż mimo toWarto zwrócić uwagę na tego autora. Byłam zachwycona sposobem, w jaki Semczuk oddał się tej sprawie. Przez cały czas miałam wrażenie, że pochłonęła go ona całkowicie i że autor dawał z siebie wszystko, co przekładało się na ogólny odbiór reportażu.
więcejKsiążka jest świetnie napisana. Czyta się ją szybko i z zapartym tchem. Dopiero po jej skończeniu zorientowałam się, jak mało...
Daję 8 tylko dlatego, że nie przepadam za reportażami. Tematyka jak wiadomo do łatwych i przyjemnych nie należy, ale czyta się szybko, czytelnik nie ma czasu na nudę.
więcejDzięki takim reportażom i dziennikarzom wychodzą na światło dzienne absurdy np:... "Akta więzienne potwierdzają guza mózgu. Ponoć znaleziono go podczas sekcji zwłok. Z dokumentów wynika jednak, że żądnej...
Polska, Kraków, lata 60...
więcejBardzo lubię czytać reportaże, a tym bardziej o osobowościach, które dotychczas uważane są jako najgorsi seryjni mordercy.
Można by pomyśleć, że na ten temat wszystko już było powiedziane aczkolwiek autor książki doszukał się faktów, które nie były nikomu znane.
Rozumiem też, że niektórzy mogą pomyśleć "po co pisać o zbrodni, która wydarzyła...
„M jak morderca…” jest reportażem o Karolu Kocie, sławnym nastoletnim mordercy z Krakowa, który w latach 60. XX w. zabił nożem dwie osoby, a cztery ranił. Wzbudził tym ogromną panikę w mieście, bo jego ofiarami były również dzieci.
więcejDużo słyszałem na temat Kota; jest to chyba najsłynniejszy polski seryjny morderca. Jego sława wynikała z młodego wieku i bezwzględności....
Nie jest to książka, którą zapamiętam do końca życia ale nie jet też tą, którą zapomne zaraz po przeczytaniu. Jeśli interesujesz się psychopatami, morderstwami to przeczytanie tej książki będzie dla Ciebie kwestią czasu. Dobra książką, którą warto przeczytać!
Pokaż mimo toBardzo dobry reportaż na temat poczynań słynnego krakowskiego mordercy, Karola Kota. Autor książki dogłębnie przeanalizował życie Kota oraz podkreślił ważne wydarzenia, które mogły mieć spory wpływ na późniejsze czyny tego mordercy. Książka jest warta polecenia - historia jest ciekawa sama w sobie, szczególnie dla miłośników ciężkich tematów.
więcejZ pewnością sięgnę jeszcze po...