Wampir z Zagłębia

- literatura polska wampir morderca kobiety dokument
- literatura faktu
- 2021-02-24
- literatura polska wampir morderca kobiety dokument
Ofiary! Mordowane w bestialski sposób przypadkowe kobiety.
Sprawca! Żądny krwi zwyrodnialec.
Sześć lat pościgu. Tysiące milicjantów, setki tropów i milion nagrody za wskazanie winnego. Wszystko na nic. Za zgodą Gierka na pomoc wezwano nawet amerykańskiego profilera pracującego dla FBI.
Milicja za wszelką cenę próbowała nie ponieść porażki. Sprawa bardzo szybko stała się polityczna, a gdy prawdziwy seryjny morderca zniknął we mgle, trzeba było znaleźć dublera. Reżimowi dziennikarze przekonali społeczeństwo, że Zdzisława Marchwickiego wytypował komputer. Ludzie uwierzyli, bo komputer przecież nowoczesna maszyna nie mogła się mylić.
Dopiero przeprowadzone po latach dziennikarskie śledztwo ujawnia misterną iluzję. Czy komputer istniał naprawdę? Czy skazany odpowiadał profilowi, który opracował amerykański biegły? Czy morderstwa ustały?
Wstrząsający reportaż o bezsilność jednostki wobec totalitarnego systemu. Brawurowo opowiedziana historia największej mistyfikacji w polskim wymiarze sprawiedliwości. Spektaklu z publicznością, który dla dwóch ludzi zakończył się na szubienicy.
Opinie [78]
Marchwicki Marchwickim - wszyscy wiedzą, jak było i nic nowego się już tu nie wymyśli.
Pokaż mimo toRozdział o Barbarze Seidler jednak w sensie ścisłym porażający.
Historia pod każdym względem smutna.
Uwazam ze ta ksiazka swietnie przedstawia sprawe Wampira z Zaglebie , w pewnych momentach troche nudna ale dla fanow polskich spraw kryminalnych idealna
Pokaż mimo toWampir z Zagłębia Przemysława Semczuka to reportaż dotyczący sprawy Zdzisława Marchwickiego. Opowiada o przebiegu śledztwa, o wyznaczonej nagrodzie miliona złotych za informacje, które przyczynią się do złapania sprawcy, o procesie sądowym Marchwickiego i wyznaczonej karze śmierci. Najważniejszym pytaniem stawianym przez autora jest to, czy aby na pewno skazano...
więcejW odbiorze owej pozycji, z uwagi na brak powiązań chronologicznych dość trudna w zrozumieniu. Niemniej doceniam ogrom pracy w stworzenie faktografii, czy też zarysowanie sytuacji w szerszym stopniu. Niestety nie mogę dać wyższej oceny, z uwagi na moją subiektywną trudność w "odnalezieniu się" w powyższej pozycji. Pozdrawiam.
Pokaż mimo tow moim mniemaniu
Pokaż mimo toskrupulatna
czy obiektywna pojęcia nie mam ale
widać ogrom pracy włożoną w jej napisanie
i to mi imponuje.
najmocniejsze- cytaty z przesłuchań i z sądu
i tło- ja ledwo pamiętam prl a takie książki uzmysławiają mi jak
dobrze jest mieszkać w wolnym kraju, komuna jest dla mnie niepojęta.
Kompletnie nie rozumiem dlaczego wielu ludzi już zapomniało i nie...
Książka mimo że bardzo wyczerpująca od względem faktograficznym, jednak napisana dość chaotycznie i bez ciągu chronologicznego. Z tego powodu ciężko się czyta.
Pokaż mimo toBardzo dobrze merytorycznie przedstawiona historia dotycząca Wampira z Zagłębia. Pomijając fakt, że mieszkam w okolicach opisywanych wydarzeń, muszę przyznać, że jakiś tam sentyment mam. Pan Semczuk włożył dużo pracy, aby przedstawić czytelnikowi niejednoznaczną opinię na temat prawdopodobnego domniemanego zabójcy kobiet z Zagłębia, uznawanego przez większość za pewnik....
więcejOd dawna miałem zamiar przeczytać tę książkę. Choć nie wyczerpała mojej ciekawości bardzo polecam. Można poznać techniki kryminalne z nie tak odległych czasów. Książka wymaga skupienia przez czytelnika przedstawiając różne fakty i nazwiska.
Pokaż mimo toOgólnie to idzie się pogubić z tymi nazwiskami, pseudonimami i inicjałami, tyle tego..
więcejAle warto przeczytać i zorientować się jaka jest prawda. Osobiście żal mi bohatera tej książki. Chłop nie potrafił się bronić, no ale z drugiej strony jakie on miał szansę kiedy władzom tak zależało, aby kogokolwiek jak najprędzej za to wszystko ukarać?
Dowody fabrykowane, świadkowie...
Pozycja godna polecenia, ale w formie audiobooka jak dla mnie nie do ogarnięcia. Musiałam przerzucić się na formę pisaną, żeby się nie pogubić w powodzi nazwisk (a tym bardziej ich inicjałów), dat, miejsc, szczegółów