Trzy kroki od siebie

- 2018-11-20
- 2018-11-20
- Maciej Potulny
- Media Rodzina
- chłopak dziewczyna literatura dla młodzieży literatura współczesna miłość młodzież powieść obyczajowa szpital śmiertelna choroba uczucie walka z chorobą
- Five Feet Apart
- literatura młodzieżowa
- 2019-05-15
- Maciej Potulny
- Inne
Czy wyobrażasz sobie, że się zakochujesz, choć nie wolno ci nawet dotknąć drugiej osoby? Jedyną szansą Stelli na przeżycie są nowe płuca. Życie dziewczyny to ciągłe pobyty w szpitalu, przyjmowanie leków i oczekiwanie na przeszczep. W tym czasie musi zachować bezpieczną odległość od wszystkich, żeby nie narażać układu odpornościowego osłabionego nieustanną walką z zakażeniami i antybiotykoopoornymi bakteriami. Bez żadnych wyjątków.
Will już dawno porzucił nadzieje na wyleczenie. Gdy tylko skończy osiemnaście lat i będzie mógł decydować o sobie, zamierza skończyć ze szpitalem, lekami i drenażem. Marzy o podróżach i poznawaniu świata.
Stella wie, że powinna się trzymać od Willa z daleka. Wystarczy jeden oddech, jeden pocałunek, by jedno zaraziło drugie. Oboje są świadomi, że mogą umrzeć. Ale im więcej czasu spędzają w swoim towarzystwie na szpitalnych korytarzach, tym bardziej narzucony z góry dystans przypomina nieludzką karę.
Czy trochę bliskości to naprawdę wyrok śmierci dla nastolatków? Czy można uleczyć złamane serce? Dramat romantyczny o nieuleczalnej chorobie, jaką jest mukowiscydoza, i miłości, która rozkwita pomimo zakazów.
Przebój filmowy wytwórni CBS Films i Lionsgate w kinach wiosną. W rolach głównych zobaczymy gwiazdę Riverdale Cole’a Sprouse’a oraz znaną z takich produkcji jak Gorzka siedemnastka i Split Haley Lu Richardson.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Jeśli mam umrzeć, to najpierw chciałbym trochę pożyć.
- Podoba mi się jedna z teorii, która mówi, że jeśli chcemy zrozumieć śmierć, musimy się przyjrzeć narodzinom. (…) Kiedy jesteśmy w łonie ma...
RozwińNie myśl o tym, co straciłaś. Myśl, ile możesz zyskać.
Opinie [266]
Książka Trzy kroki od siebie, bardzo mnie urzekła. Od samego początku byłam ciekawa jak potoczą się dalsze losy Stelli i Willa, a szczególnie czy zakochają się w sobie. Moim zdaniem jest to idealna książka dla nastolatków, z której można dowiedzieć się jak mukowiscydoza potrafi wpłynąć na relacje międzyludzkie, które nagle okazują się najważniejsze...
Pokaż mimo toTypowo młodzieżowa literatura - lekka do czytania, trudna, jeśli chodzi o tematykę. To było cenne doświadczenie. Cieszę się, że poznałam Stellę, Willa i ich przyjaciół.
Pokaż mimo toCudowna książka. Na końcu się wzruszyłam. Dramatyczna opowieść o miłości nastolatków. Wiele ciekawych wątków. Polecam bardzo.
Pokaż mimo toCo łączy każdego książkoholika (prócz książek)? Ekranizacja i adaptacje kultowych powieści. Ten uczuć, gdy ukochana postać ożywa na dużym ekranie nie da się zniczym porównać. Jak pewnie wiecie kocham filmy i seriale za warstwę wizualną oraz za emocje jakie przekazują. Dlatego co jakiś czas staram się sięgać po filmy na podstawie książek. Tym bardziej dziwny jest ten...
więcejNa samym początku podkreślę, że jest to książka, którą polecam dosłownie każdemu.
więcejOsobiście nie przepadam za dramatami, jednak ten wydał mi się jakby inny, poczułam wszystkie emocje zawarte w stronach tej powieści i nie ukrywam, bez pudełka chusteczek nie dała bym rady 😂.
Bardzo spodobało mi się płynne pisanie akcji - jak zaczęłam czytać, tak nie mogłam się oderwać, na co...
Cudowna książka i cudowny film
Pokaż mimo toWidziałam opinie, że film jest lepszy. A wiadomo, ile ludzi tyle opinii. Według mnie książka jest dużo lepsza. Dlaczego tak uważam?
więcejPo pierwsze w książce znamy myśli głównej bohaterki i bohatera (bardzo mi sie podoba to, że jest pokazana sytuacja z jej, jak i jego strony). Możemy zobaczyć jak daną sytuacje odbiera ona, a w jaki sposób odbiera sytuacje on. Co myśli o danej...
Niestety jest to jedna z tych historii, która lepiej wypada na szklanym ekranie niż kartkach papieru. Dobre oddanie szpitalnych realiów, jednakże relacje między bohaterami płytkie, oparte na kilku dniach znajomości
Pokaż mimo toMimo iż wolę się trzymać z daleka od wszelkiego rodzaju powieści, w których gatunek jest zaliczany do romantycznych podjęłam się kupienia i przeczytania tej książki. Teraz uważam to za jedną z najlepszych decyzji podjętych wobec literatury. Już od samego początku dzięki lekkiemu języku, akcja jest ciekawa i szybka do czytania. Nie jest to "typowe romansidło", a po za...
więcejKsiążka wzrusza. Jest naprawdę piękna i warta przeczytania. Dawno nie czytałam tak dobrej książki jak ta.