Lista szczęścia

2023-03-08
2023-03-08
2021-06-01
Maciej Potulny

Kup Lista szczęścia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lista szczęścia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lista szczęścia

IG: ksiazkowyduet
Historia Emily, która próbuje odnaleźć się w rzeczywistości bez swojej ukochanej matki, to chyba najcięższe co może spotkać każdego z nas, a jednocześnie próbuje zrozumieć, kim naprawdę jest.

Sama fabuła książki toczy się wokół Emily, która po śmierci matki i dramatycznym zerwaniu z chłopakiem stara się odnaleźć sens w życiu, które rozpada się na kawałki. Kiedy odkrywa listę zadań sporządzoną przez matkę przed laty, postanawia – z pomocą Blake, dawnej znajomej z dzieciństwa – podjąć wyzwanie i zrealizować poszczególne punkty.

Postacie są doskonale stworzone i realistyczne. Emily jest bohaterką pełną sprzeczności, ale to czyni ją niezwykle autentyczną. Za to ją najbardziej polubiłyśmy. Z jednej strony widzimy jej żal, poczucie winy i tęsknotę za matką, a z drugiej – rosnącą determinację, by nie dać się pokonać smutkowi. Blake natomiast jest postacią, która wprowadza w życie Emily świeżą energię, a ich relacja rozwija się powoli, naturalnie, stając się jednym z najpiękniejszych aspektów tej książki. Relacja między nimi stopniowo przechodzi od przyjaźni do czegoś głębszego.

Styl pisarski autorki jest lekki, płynny, a jednocześnie pełen emocji. Autorka potrafi doskonale oddać wewnętrzne rozterki bohaterki, a jednocześnie utrzymać fabułę w odpowiednim rytmie. Książka wciąga od samego początku, balansując między melancholią a nadzieją. Dla nas szczególnie dobrze radzi sobie z budowaniem takiego emocjonalnego napięcia, subtelnie odkrywając przed czytelnikiem skrywane uczucia Emily, co sprawia, że rozwój postaci i fabuły wydaje się naturalny i wiarygodny.

Wciąga i porusza, stając się swoistym przewodnikiem po trudach dorastania, radzenia sobie z bólem i odkrywania swojej prawdziwej tożsamości. Tym właśnie jest ta książka. Najcudowniejsza i delikatna. Przeczytać musi ją każdy, kto się na nią natknie.

IG: ksiazkowyduet

Uwielbiam ,,Ona I Ona" od tej autorki , ale w tą historię kompletnie nie mogłam się wciągnąć i zaangażować. Styl pisania mam wrażenie , że był jakiś inny. Plus za poruszenie tematu odnajdywania siebie

Powielę opinię przeczytaną poniżej. Typową młodzieżówka, ani zbytnio nie porywa, ale też nie męczy. Lubię wrócić wspomnieniami do młodości i czasami sięgam po literaturę młodzieżową, ale tutaj jednak mocno czułam, że nie jestem grupą docelową. Ogólnie polecam dla młodszych czytelników, ale dla starszych może być nudna.

527 użytkowników ma tytuł Lista szczęścia na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Lista szczęścia na półkach dodatkowych

Okładka książki Make my wish come true Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Make my wish come true Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Okładka książki Ona i ona Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Ona i ona Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Okładka książki Teraz i na zawsze Mikki Daughtry, Rachael Lippincott
Teraz i na zawsze Mikki Daughtry, Rachael Lippincott
Okładka książki Together, Apart Erin A. Craig, Auriane Desombre, Erin Hahn, Bill Konigsberg, Rachael Lippincott, Brittney Morris, Sajni Patel, Natasha Preston, Jennifer Yen

Cytaty z książki Lista szczęścia

Dodaj cytat z książki Lista szczęścia