Teraz i na zawsze

Okładka książki Teraz i na zawsze autorstwa Mikki Daughtry, Rachael Lippincott
Rachael LippincottMikki Daughtry Wydawnictwo: Media Rodzina literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
All This Time
2021-04-14
2021-04-14
2020-09-29
Maciej Potulny
Autorki światowego megahitu "Trzy kroki od siebie" powracają z nową poruszającą historią miłosną i pytaniem: Czy można znaleźć prawdziwą miłość, kiedy straciło się wszystko?

Kyle i Kimberly tworzyli idealną parę przez wszystkie lata liceum. Jednak w wieczór balu na zakończenie szkoły wydarza się katastrofa. Podczas jazdy samochodem zupełnie niespodziewanie Kimberly zrywa z Kyle’em i dochodzi do wypadku. Kimberly ginie, a Kyle z uszkodzeniem mózgu trafia do szpitala. Nikt nie jest w stanie pojąć, z jak ogromną traumą musi zmierzyć się chłopak. Nikt nie jest w stanie go zrozumieć.

Z wyjątkiem zjawiskowej dziewczyny o imieniu Marley.

Marley cierpi z powodu własnej straty, straty, za którą wciąż się obwinia. Podczas gdy ona i Kyle wzajemnie leczą swoje rany, niepostrzeżenie pojawia się między nimi uczucie. Kyle jednak nie może się pozbyć przeświadczenia, że nadciąga kolejna katastrofa – silniejsza niż wszystkie inne. Katastrofa, która zniszczy wszystko, co tak bardzo starał się zbudować na nowo. I ma rację.

Niezapomniana powieść, idealna dla fanów Johna Greena, Nicoli Yoon, Davida Levithana i Jenny Han. Opowieść pełna emocji, wzruszeń i zaskoczeń z twistem, którego nie sposób przewidzieć. Wszyscy, którzy pokochali "Trzy kroki od siebie" nie mogą przegapić tej historii!

Kup Teraz i na zawsze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wyróżniona opinia i

Teraz i na zawsze

Oceny książki Teraz i na zawsze

Opinie i dyskusje o książce Teraz i na zawsze

Trochę ta książka poczekała sobie, bo przecież ja "nie czytam książek o młodych ludziach". Błąd! Książka jest piękna. Prowadzi Cię jedną drogą, potem skręca w inną, a potem nagle ... już nie wiesz gdzie idziesz i .... zaczynasz intensywnie myśleć wraz z Kylem - które życie jest prawdziwe? I wraz z Kylem wracasz na obraną ścieżkę i to jest najlepsza decyzja! I nagle stajecie na krawędzi .... jednak zła ścieżka?

Mimo że 19latki to jednak z traumą dorasta się błyskawicznie. Bardzo polecam!!! to piękna historia, nie będziecie żałować.

Wow jestem pod wrażeniem jak taka literatura może być mądra i nie żenująca . Wsiaklam w lekturę i te dialogi oraz historię .

To było... coś innego. Coś cudownie innego. Nie była to tania historia miłosna pomiędzy nastolatkami, której można było się spodziewać, choć wiedzialam, że autorki nas nie zawiodą patrząc na ich poprzednie dzieło. Na początku mogło trochę się nudzić, ale w połowie książki, moje zdanie o niej diametralnie się zmieniło. Nie byłam na to gotowa. Choć mogłam się domyślić, nie udało mi się to. Choć mogło wydawać się to oczywiste, wcale takie nie było. Początkowo myślałam, że Marley jest duchem, wiedziałam że coś jest tam nie tak, również patrząc na opis książki ("nadciąga kolejna katastrofa"). Ale żeby był taki plotwist to naprawdę się nie spodziewałam. Po tym zdarzeniu książkę czyta się z zachłannością, bo nie da się przestać, nie wiedząc co stanie się dalej. Można z przyjemnością stwierdzić, że autorki są bardzo dobre w tym co robią i potrafią bardzo wpłynąć na emocje czytelnika. Po pewnych zdarzeniach mój świat rozpadł się na kawałki, ale na szczęście dostaliśmy szczęśliwe zakończenie, które uleczyło wszystkie rany, choć książka do końca trzymała w napięciu. Mogę z czystym sercem polecić, po prostu cudo

1493 użytkowników ma tytuł Teraz i na zawsze na półkach głównych
250 użytkowników ma tytuł Teraz i na zawsze na półkach dodatkowych

Okładka książki Make my wish come true Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Make my wish come true Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Okładka książki Ona i ona Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Ona i ona Alyson Derrick, Rachael Lippincott
Okładka książki Together, Apart Erin A. Craig, Auriane Desombre, Erin Hahn, Bill Konigsberg, Rachael Lippincott, Brittney Morris, Sajni Patel, Natasha Preston, Jennifer Yen
Rachael Lippincott
Rachael Lippincott
Urodziła się w Filadelfii i wychowała w Bucks County w Pensylwanii. Studiowała anglistykę na University of Pittsburgh. Jest autorką bestsellerowych "Trzech kroków od siebie". Obecnie mieszka w Pittsburghu w Pensylwanii, dzieląc swój czas między pisanie oraz prowadzenie food trucka wraz ze swoją żoną, Alyson Derrick, wspólnie z którą Rachael napisała książkę "Ona i Ona".

Czytelnicy Teraz i na zawsze przeczytali również

Niemożliwa para Emma Mills
Niemożliwa para
Emma Mills
📑 ,,Niemożliwa para" jest to słodka, przyjemna ksiażka, którą przeczytałam w jeden dzień. Nie spodziewałam się, że będzie ona także super i że aż tak się wciągnę. Muszę się przyznać, że się nawet na jednej scenie popłakałam. Kiedy zaczynała ją myślałam że będzie to dość słaba książka, ale NIE. Nie wiem dlaczego na bookmediah nie rozmawia się o niej a przynajmniej ja niegdy nie widziałam żeby ktoś ją promował. 📑 Claudia była na początku taką cicha szarą myszką, ale gdy zapisuje się do kółka teatralnego wszytko się zmienia. Powiem tak jest to bardzo dobra bohaterka, przez trzy czwarte książki uwielbiałam ją, jednak potem moja sympatia się do niej trochę zmniejszyła. Nie rozumiałam tego dlaczego ona pewnej sprawy dalej nie wyjaśniła, nie powiedziała mu nawet tego czego się dowiedziała. Było to dziwne. 📑 Gideon jest to jeden z największych słodziaków jakich poznałam. Typowy charakter goldena retrievera. Przysięgam uwielbiam go cały sercem. To jak się martwił o swoich przyjaciół i Claudie po prostu WOW. Piękne było to jak nie chciał żeby komukolwiek było przykro, jednak pamiętajcie takie coś może każdego pokonać. 📑 Iris na początku była dla mnie dość dziwną postacią. Wredna samolubna, jednak gdy była jej perspektywa to udało mi się ją zrozumieć. Ogromnie kibicowałam jej i Claudie w przyjaźni. 📑 Podsumowując jest to niesamowita historia o przyjaźni i miłości, która bardzo możliwie rozczuli was jak najsłodszy film romantyczny.ogromnie polecam📑💗
Book_oleksandra_23 - awatar Book_oleksandra_23
ocenił na826 dni temu
Potwór Walter Dean Myers
Potwór
Walter Dean Myers
Książka „Potwór” (Monster) autorstwa Waltera Deana Myersa to jedna z najbardziej innowacyjnych i poruszających powieści z gatunku literatury dla młodzieży (Young Adult),która mimo upływu lat nie traci na aktualności. Myers, mistrz realizmu ulicznego, stworzył dzieło, które wykracza poza ramy zwykłego kryminału, stając się głębokim studium tożsamości, winy oraz niesprawiedliwości systemowej. Głównym bohaterem jest szesnastoletni Steve Harmon, czarnoskóry chłopak z Harlemu, który staje przed sądem oskarżony o współudział w napadzie na drogerię, zakończonym morderstwem właściciela. Steve to pasjonat filmu, dlatego całą swoją traumatyczną sytuację – pobyt w areszcie i proces – zapisuje w formie scenariusza filmowego. Ten zabieg narracyjny jest genialny; pozwala czytelnikowi spojrzeć na rzeczywistość oczami chłopaka, który próbuje zdystansować się od własnego cierpienia, patrząc na nie przez obiektyw wyobrażonej kamery. Scenariusz przeplatany jest osobistymi zapiskami w dzienniku, co tworzy intymny, bolesny portret zagubionego nastolatka. Kluczowym pytaniem powieści jest to, kim tak naprawdę jest Steve. Prokurator nazywa go „potworem”, starając się przekonać ławę przysięgłych, że chłopak jest częścią bezwzględnego świata przestępczego. Myers po mistrzowsku pokazuje, jak łatwo system sprawiedliwości potrafi odhumanizować jednostkę, szczególnie gdy w grę wchodzą uprzedzenia rasowe. Steve sam zaczyna w to wierzyć – przegląda się w oczach innych i boi się, że pod maską „dobrego ucznia” rzeczywiście kryje się potwór. Ta wewnętrzna walka o zachowanie własnej godności i prawdy o sobie jest sercem książki. Autor nie daje jednak łatwych odpowiedzi. Czytelnik do końca nie ma pewności, jaka dokładnie była rola Steve’a w tragicznym zdarzeniu. Myers zmusza nas do refleksji nad tym, czym jest wina: czy to tylko pociągnięcie za spust, czy może samo znalezienie się w niewłaściwym miejscu z niewłaściwymi ludźmi? Powieść brutalnie obnaża mechanizmy działania amerykańskiego sądownictwa, w którym młodzi, czarnoskórzy chłopcy często traktowani są jako statystyka, a nie ludzie z marzeniami i planami na przyszłość. Warsztatowo „Potwór” to lektura gęsta, surowa i niezwykle dynamiczna. Dzięki formie scenariusza tekst czyta się błyskawicznie, a didaskalia budują duszny klimat sali sądowej i więziennej celi. To książka, która zostawia czytelnika z niepokojem i mnóstwem pytań o naturę sprawiedliwości. To obowiązkowa pozycja dla każdego, kto chce zrozumieć, jak łatwo w dzisiejszym świecie można stracić twarz i zostać nazwanym potworem tylko dlatego, że nie pasuje się do narzuconego schematu.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na62 miesiące temu
Felix Ever After. Na zawsze Felix Kacen Callender
Felix Ever After. Na zawsze Felix
Kacen Callender
"Felix Ever After" opowiada o trans chłopaku, który mierzy się na swojej drodze z brakiem miłości i transfobią. Główny wątek skupia się na zemście, którą Felix planuje za to, że ktoś zrobił wystawę z jego zdjęciami sprzed tranzycji, ale dużą rolę w książce odgrywają wątki romantyczne. Skupiamy się na przeżyciach i uczuciach głównego bohatera, które są dość skomplikowane, ale także ukazują nam problemy, z jakimi mierzą się na codzień ludzie i dowiadujemy się, że nie wszystko co wydaje się kolorowe, takie takie jest. Książka przedstawia nam także historię prowadzącą do samoakceptacji i do poznania siebie. Co można więcej powiedzieć o fabule... Poznajemy Felixa, który ma drobną obsesję na punkcie zemsty. Chciałby się zakochać, jednak nie jest to takie łatwe. Odkrywa uczucie do swojego wroga tuż po tym jak okazuje się, że to nie on zranił go najmocniej. Powoli zaczyna też czuć coś do swojego najlepszego przyjaciela... Pytanie brzmi, którego wybrać? [ɐɾzuǝɔǝᴚ] Dawno nie wpadła mi w ręce tak świetna książka. Jestem zakochana w motywach, problematyka oddana w doskonały sposób. Treści edukacyjne zostały wplecione w historię w przyjemny sposób. Myślę, że większość młodych osób, w tym ja, może utożsamić się z problemami i przemyśleniami bohatera, ale także wyciągnąć z nich pewne lekcje. Czadami się zastanawiam czemu takie mądre książki nie są lekturami szkolnymi...? A pomijając te aspekty, sama historia jest niesamowita, a język jeszcze lepszy ❤️ Nie brak tu uroczych scenek i pełnych wzruszeń chwil. Czego chcieć więcej?
Seraphine - awatar Seraphine
Niewidzialne życie Addie LaRue Victoria Schwab
Niewidzialne życie Addie LaRue
Victoria Schwab
„Niewidzialne życie Addie LaRue” to wzruszająca opowieść o dziewczynie, która w 1714 roku przerażona monotonią życia w małym miasteczku uciekła sprzed ołtarza i nieświadomie zawarła pakt z diabłem, dzięki któremu stała się nieśmiertelna, ale jak każdy taki pakt ma on również swoją drugą stronę. Adeline nikt nie pamięta i nie będzie pamiętał, została skazana na wieczną wędrówkę w zupełnej samotności. A jedyną osobą, która pamięta i wie, kim jest Addie jest sam diabeł, Luc, który co roku odwiedza ją w jej urodziny, by zapytać, czy jest już gotowa oddać mu swoją duszę. Zdeterminowana dziewczyna i przebiegły diabeł przez lata rozgrywają swoją tajemniczą i mroczną grę. Pewnego dnia Addie odwiedza nowojorski antykwariat i odnajduje tam chłopaka, a to spotkanie zmienia całe dotychczasowe życie Addie, bo chłopak następnego dnia wcale o niej nie zapomni. Trudna, ale też krzepiąca podróż przez trzy wieki w poszukiwaniu swojego miejsca i przynależności, walce z klątwą, przeznaczeniem i czasem, ale też porzuceniem, głodem, czy bezdomnością. Historia, w której bohaterka, choć nie mieczem, to jednak wciąż zaciekle, walczy o swoje marzenia i głębokie pragnienia, o zlepek ciepłych uczuć od nieznajomych, o własną duszę zaprzedaną diabłu. V. E. Schwab fantastycznie zaplotła linie czasowe i perspektywy bohaterów. Pokochałam tę historię zbudowaną na idei poddania kogoś próbie życia wiecznego bez możliwości zostania zapamiętanym, czy pozostawienia po sobie jakiegokolwiek śladu na kartach historii. Ale nie tylko wątek samej Addie mnie poruszył, bo również Henry mierzy się z konsekwencjami własnych wyborów i przeszłości, a czas nie jest dla niego łaskawy.
paulina_biblio - awatar paulina_biblio
ocenił na715 dni temu
Bez tchu Jennifer Niven
Bez tchu
Jennifer Niven
"Bez tchu" to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jennifer Niven. Styl pisania autorki jest magiczny i poetycki, przekazuje głębie tej historii. Książka opowiada o dorastaniu, poszukiwaniu prawdy o sobie i samego siebie oraz o pierwszej prawdziwej miłości. W tej pozycji znajdziecie rollercoaster emocji, przez radość, zdenerwowanie, aż po smutek. Z jednej strony ubolewam, że sięgnęłam po nią dopiero teraz, a z drugiej cieszę się z tego powodu, bo wiem że lepiej zrozumiałam głębie tej pozycji. Żywię nadzieję, że ta historia trafi do większej ilości czytelników, niż do tej pory. Claudine ma zaplanowaną nadchodzącą przyszłość. Wśród nich jest podróż z najlepszą przyjaciółką oraz stracenie dziewictwa z niejakim Wyattem Jonesem. Jednak wszystko ulega zmianie w momencie, gdy rodzice dziewczyny informują ją o ich rozwodzie. Clude jest zła na ojca, lecz wie, że jej mama potrzebuje wsparcia drugiej osoby w tej sytuacji. Zamiast realizacji planów wyjeżdża z matką na wyspę u wybrzeży Georgii, zostawiając wszystko co kochała w rodzinnym mieście. Będąc na wyspie nie ma kontaktu ze światem, dzięki czemu poznaje całkowicie inne życie. Z upływem czasu dziewczyna przyzwyczaja się do nowej sytuacji oraz miejsca i zapoznaje się z mieszkańcami wyspy. Odkrywa na niej różne sekrety oraz poznaje chłopaka, Jeremiasza Crew - zwanego Miah, który tak jak ona ma bagaż doświadczeń, choć zdecydowanie większy. Między bohaterami tworzy się więź, jednak oboje wiedzą, że ich relacja skończy się w ciągu kilku wakacyjnych tygodni. Czy warto było ryzykować dla paru wspólnych chwil i wspomnień? Opowieść dla każdego, opisująca wkraczanie w dorosłość i poznawanie samego siebie. Ta pozycja wcale nie jest taka kolorowa. Pokazuje realia miłości, rodziny i młodości. Przedstawia emocje towarzyszące nam w każdym momencie naszego życia. Autorka nie sili się na koloryzowanie życia. W tej historii wszystko jest pierwsze. Pierwsza miłość, pierwszy raz, pierwszy zawód miłosny czy też pierwsze obawy i wątpliwości. Claude musi wziąć na swoje barki nowe doświadczenia, które zgotował jej los. Claude przez rodzinne turbulencje i pobyt na wyspie musi całkiem przewartościować swoje życie. Podczas mieszkania w nowym miejscu odkrywa swoją tożsamość rodową. Poznaje głąb rodzinnych relacji, historię swoich przodkiń i zanurzy się w ich cierpienie. Wszystko po to, aby znaleźć źródło, na którym buduje się swoje prawdziwe ja. Pojawienie się Jeremiasza wszystko zmienia. Jest to chłopak wyspy, wody i słońca. Nie otwiera się na ludzi i jest tajemniczy, jednak po poznaniu Claude, Miah otwiera się przed nią. Zapraszając dziewczynę do swojego świata, obnaży swoje słabości oraz pozna ją jak nikt nigdy tego nie zrobił. Warto też wspomnieć o mieszkańcach wyspy. Przez lata piszą oni listy i składają je w sekretnej szufladzie. Z racji tego, że mama Claude jest pisarką, to szuka na wyspie inspiracji do nowych powieści historycznych. Ta książka porusza ważne tematy, jednak mimo to nie przytłacza czytelnika. Autorka w trafny sposób opisuje rozterki młodych ludzi wchodzących w dorosłe życie. Zmagającymi się z chwilami zwątpienia, podejmowania trudnych decyzji oraz ponoszeniu za nie konsekwencji, jak i za własne inne działania. Podsumowując, jest to ciepła historia pełna ważnych przekazów. Bohaterowie byli tutaj prawdziwi, w żadnym stopniu nie przekoloryzowani. Pozycja opowiada o tym jak dopuścić do życia swój głos. O szukaniu własnego miejsca, gromadzeniu życiowych doświadczeń i celów, do których powinno się dążyć, czego każdemu życzę.
InvernoBooks - awatar InvernoBooks
To nie jest, do diabła, love story. Skin Deep Julia Biel
To nie jest, do diabła, love story. Skin Deep
Julia Biel
Kolejny tom i nowi bohaterowie. Tym razem to Wera — starsza siostra Jonasza, staje się główną bohaterką tej historii. Po części dla mnie była to niezrozumiała postać, bo we wcześniejszych tomach pojawiło się na jej temat bardzo mało informacji, ale w tej książce możemy lepiej poznać Werę i to, co nią kierowało. Wera to dziewczyna, która w młodym wieku została bardzo skrzywdzona, nie przez człowieka, a przez psa. Jej bliscy nie do końca potrafili poradzić sobie z nową sytuacją i odepchnęli ją od siebie, jednocześnie pomagając jej dochować sekretu. Aleks to młody mężczyzna bardzo poraniony przez życie i bliskich. Otacza go niezwykła fala tajemniczości i do samego końca prawie nic o nim nie wiemy oraz nic nie wydaje się pewne. Od początku polubiłam tę dwójkę. Podobała mi się chemia między głównymi bohaterami i ich genialne konwersacje. Uśmiałam się przy tej dwójce i nie mogłam się nudzić, bo ta historia szybko mknęła dalej, zabierając mnie ze sobą, tak że ciężko było mi odłożyć tę książkę (żeby spać). Oczywiście pojawiają się w tej historii także smutniejsze momenty, pełne bólu. Ucieszyło mnie, że pojawiło się tu wiele scen z Ellie i Jonaszem. W tym tomie chyba przychylniej spojrzałam na Jonasza, z którym we wcześniejszych tomach miałam hate-love, z naciskiem na love. No ale teraz jest już tylko love. Czy podobała mi się ta historia? Tak! Historia była całkowicie nieprzewidywalna i porywająca. Pełna też bolesnych wspomnień, ale i mocno zabawna. Polecam! Dodam jeszcze jedną rzecz: Czy wygląd zmienia człowieka? Hmm, według mnie tak i nie. Powiedziałabym, bardziej, że potrafi on być bardziej zapalnikiem, czasem dodającym odwagi albo pozwalający nam lepiej pokazać siebie i skierować do działania.
frezjaksiążki - awatar frezjaksiążki
Someone to stay Laura Kneidl
Someone to stay
Laura Kneidl
Tę część przeczytałam najszybciej, dzięki temu, że autorce udało utrzymać się moje zainteresowanie losami Luciena i Alizy. Byłam naprawdę ciekawa jak potoczą się ich losy w szczególności, że każde z nich miało w swoim życiu wiele zagwozdek. Tym razem autorka porusza kolejne ważne tematy, jakimi są różnice kulturowe oraz walka z demonami przeszłości i konsekwencjami niefortunnego zbiegu zdarzeń. . Aliza można by powiedzieć z pozoru wiedzie idealne, poukładane życie. Osiąga swoje cele, spełnia marzenia, ma wokół siebie wspaniałych przyjaciół, dla których może nie do końca ma czas, bo ciągle się przepracowuje. Rozwija swoją pasję, która równocześnie jest jej pracą. Wydawać się, więc może, że jej dni wypełnione są po brzegi. I tutaj pojawia się on, ubrany cały na… czarno :D Lucien, który według mnie jest bardzo skrytą osobą. Ale jego postać urzekła mnie niemal od razu, dzięki pięknej wrażliwości i opiekuńczości. Ma on na głowie tak samo wiele spraw jak Aliza: studia, praca, rozwijanie swoich niezwykłych umiejętności artystycznych oraz najważniejsze dla niego – opieka nad siostrą. . Jeśli sięgnięcie po tę książkę to dowiecie się m.in., jakie kłody pod nogi rzuca im los, jak to możliwe, że w ogóle udało im się złapać nić kontaktu, ale przede wszystkim poznacie wspaniałych bohaterów! Żeby jednak nie było zbyt kolorowo, to muszę Wam powiedzieć, że zakończenie tej książki tak mnie wkurzyło… Byłam z niego tak bardzo niezadowolona! Tyle czekałam, tyle czekałam i autorka postanowiła wywinąć taki numer.. Oczywiście moje oburzenie nie wynika z faktu, że zakończenie było kiepski, – bo było naprawdę piękne, ale no zrozumiecie sami o co chodzi jak będziecie kończyli czytać Someone to Stay.
Michalina - awatar Michalina
oceniła na83 lata temu
Tego nie mogę ci powiedzieć Justyna Sznajder
Tego nie mogę ci powiedzieć
Justyna Sznajder
Zapowiadało się dobrze, ciekawa historia, młodzi bohaterowie i ich problemy, te z przeszłości i te teraźniejsze. Wszystko było fajnie do czasu, gdy akcja książki utknęła w miejscu. Cały czas było o tym samym. Powoli dowiadujemy się o pewnych rzeczach, ale to było takie na siłę trzymanie w napięciu, chociaż może bardziej w niewiedzy. Jeśli chodzi o bohaterów, to w książce występuje ich bardzo niewielu, a większość książki skupia się na głównych bohaterach. Z jednej strony dobrze, a z drugiej to już trochę monotonne. Kuba jest bardzo sympatycznym chłopakiem, który wiele przechodzi w swoim życiu, nie jest mu łatwo i było mi go szkoda. Za to Karolina bardzo tajemnicza, mało mówi o sobie. Na początku nie chce się spotkać, żeby chłopak nie zobaczył jak wygląda. Nie za bardzo ją polubiłam. Pod koniec książki zachowała się bardzo dziwnie, była zła o coś czego nie rozumiałam. No nie, jak dla mnie trochę za bardzo przesadzone. Według mnie książka spodoba się młodszym nastolatkom, chociaż może i starszym przypadnie do gustu. Mi ostatecznie książka się podobała. To historii Kuby byłam najbardziej ciekawa i czekałam do ostatniego rozdziału, jak rozwiąże się jego sytuacja rodzinna. Nie jest to jedna z najlepszych książek jakie czytałam, ale też nie najgorsza. Przez większość lektury nawet się zastanawiałam czy nie dać jej wyższej oceny, ale było jednak za dużo infantylnych i nielogicznych dla mnie sytuacji, żebym oceniła ją na więcej gwiazdek.
Książkazzakładką - awatar Książkazzakładką
ocenił na61 miesiąc temu
Tkając świt Elizabeth Lim
Tkając świt
Elizabeth Lim
Jest to idealna Książka dla osób 12+ przynajmniej w mojej ocenie. Nie ma krwawych momentów, może być wprowadzeniem do bardziej emocjonujących z gatunku romantasy. A co do książki? No więc tak....jak autorka przez pierwszą połowę pokazywała Głębie (w jakimś stopniu) męskość czy tajemniczość Edana to jakoś zanikło to potem.... Zrobiła z niego bardziej pokrakę niż kolesia który żyje dłużej niż 500 lat i który jest czarowniko-wojownikiem. Oczywiście w tym dopełnia go Maja. Została wyidealizowana co prawdę mówiąc w niektórych momentach przeszkadzało. A czemu zaliczyłabym to do jakiegoś gatunku bliżej romantasy? Bo ma wątek fantasy- magia, duchy itp i jako taki wątek romantyczny. Zgodzę się z innymi osobami piszącymi recenzje że został ten wątek wepchniety na siłę no ale cuz.... I on nie jest taki jak np. W Dworach czy W krew I Popiół. Do tych książek można by powiedzieć że ten szoruje po dnie ale nie można tego tak porównywać ze względu na wiek czytelnika któremu te książki zostały przeznaczone .... Jakoś w 3/4 zaczęło mnie to po części śmieszyć- relacja głównych bohaterów. Nie żeby co ale jestem przekonana że gdybym miała takie 13 lat bym podziwiała tę książkę Pomimo wszytsko, wszystkich uwag polecam by tę książkę przeczytać, bo okazała się jednocześnie na tyle dobra że zdolalam przebrnąć przez nią w całości. Co tutaj dla niektórych może być wyczynem
Maldra - awatar Maldra
oceniła na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Teraz i na zawsze

Zawsze starałeś się naprawiać rzeczy, zamiast się zastanowić, dlaczego się zepsuły. Trudno jest budować na popękanych fundamentach.

Rachael Lippincott Teraz i na zawsze Zobacz więcej

Czasami, w chwilach wielkiego cierpienia wypowiadamy słowa, których wcale nie mamy na myśli. Mówimy różne rzeczy, nie zastanawiając się nad konsekwencjami.

Rozwiń
Rachael Lippincott Teraz i na zawsze Zobacz więcej

Jeśli świat chce, to może sobie dalej istnieć.
Ale beze mnie.

Jeśli świat chce, to może sobie dalej istnieć.
Ale beze mnie.