Zielone Boże Narodzenie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Det goda gröna julen
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-11-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-11-14
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973962
- Tłumacz:
- Agata Teperek
- Tagi:
- literatura szwedzka kuchnia diety święta przepisy Boże Narodzenie
Tak smacznych świąt jeszcze nie było!
Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt.
I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca – to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta.Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka bestsellera Zielona spiżarnia, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Sięgnęła do potraw tradycyjnych i stworzyła nowe – wszystkie grzeją, sycą i smakują Bożym Narodzeniem.
Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka bestsellera Zielona spiżarnia, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Sięgnęła do potraw tradycyjnych i stworzyła nowe – wszystkie grzeją, sycą i smakują Bożym Narodzeniem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 12
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Zachęcona przez sąsiadkę wypożyczyłam od niej "Zielone Boże Narodzenie" i tak mocno przytuliłam, że nie chciałam oddawać. Jeśli jakaś książka ma nas wprowadzić w niepowtarzalny świąteczny klimat to właśnie ta!
"Zielone Boże Narodzenie" jest smakowitą opowieścią o świętach, która prowadzi pachnącą ścieżką przepisów, będących wprowadzanych na nowo do kuchni Jönsson. Jako że jest wegetarianką musiała przerobić tradycję na wariant jej odpowiadający, dokładając przy tej okazji własne autorskie przepisy. Bez mięsa za to z produktami, które sama wyhodowała w ogrodzie bądź zebrała w lesie. Zima to czas kiedy nasz rozleniwiany ciepłem z kominka (kaloryferów) organizm marzy o czymś przepysznym. Jako wspomnienie lata chętnie sięgamy po mrożone owoce i warzywa, mając na myśli zapachy jesieni dodajemy do tego suszone lub mrożone grzyby. I ślinka cieknie...
(...)
To co bardzo przypadło mi do gustu to podanie przepisów nie jako zwykłej kulinarnej książki na święta, ale spisanie tego wszystkiego w sposób autorski poczynając od przedmowy, przedstawienia tajników własnej kuchni, sposobu na życie, a dalej o tym jak wygląda zima w Szwecji, co się je i jak przygotowuje się potrawy. Autorka w poszczególnych rozdziałach podpowiada w jaki sposób leczyć swoje ciało i daje przepisy na napoje pomocne w przeziębieniu, sugeruje jakie potrawy mogą przyczynić się do uzdrowienia ciała również w przypadku nowotworów, no i te smakowitości, które uleczą niejedno zestresowane istnienie! Łatwo zauważyć, że jest to mocno pachnąca kuchnia, która otula i rozgrzewa swym aromatem. W większości są to tradycyjne potrawy, a jakże odmienne ich aranżacje.
A oprócz tych wszystkich przepisów na dania i napoje Karoline Jönsson podpowiada w jaki sposób wykonać dekoracje oraz jak nie marnować pożywienia, bo przecież z resztek da się wyczarować genialne poświąteczne pyszności.
Tego nie da się czytać będąc głodnym, więc najpierw najedzmy się do syta, a potem wśród aromatu herbacianego wywaru czytajmy otuleni w gruby kocyś.
Całość: https://nakanapie.pl/recenzje/szczegolny-czas-pachnacy-cynamonem-kardamonem-gozd-zielone-boze-narodzenie
Zachęcona przez sąsiadkę wypożyczyłam od niej "Zielone Boże Narodzenie" i tak mocno przytuliłam, że nie chciałam oddawać. Jeśli jakaś książka ma nas wprowadzić w niepowtarzalny świąteczny klimat to właśnie ta!
więcej Pokaż mimo to"Zielone Boże Narodzenie" jest smakowitą opowieścią o świętach, która prowadzi pachnącą ścieżką przepisów, będących wprowadzanych na nowo do kuchni Jönsson. Jako że...
Święta coraz bliżej, ale już czuć ich atmosferę, gdy widzi się ozdoby choinkowe, lampki, bałwanki, mikołaje. Z Wigilią kojarzą się też określone zapachy, potrawy, wspomnienia. Warto kultywować tradycji, ale można również wprowadzić coś nowego w przygotowaniach świątecznych, zainspirować się i dodać nowe smaki oraz dania. W tym może pomóc książka Karoline Jönsson.
Ostatnio chętnie zaglądam do poradników kulinarnych w celu odkrywania nowych przepisów, połączeń smakowych, inspiracji. Cieszę się też, że coraz więcej książek oferuje dania zdrowe, zawierające więcej warzyw i owoców, bogate w witaminy. Nie każdy bazuje na kuchni roślinnej, ale nawet gotując tradycyjnie można wprowadzić do codziennej diety więcej potraw zawierających warzywa i owoce, co może przynieść same korzyści, zwłaszcza zdrowotne. Poprzednia książka pisarki już gości w mojej kuchni. Czy kolejna publikacja okaże się równie inspirująca?
Boże Narodzenie łączy się też z określonymi smakami, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Smaki natomiast można uzyskać przy pomocy odpowiednich przypraw takich jak cynamon, goździki, imbir, które dodane do innych potraw równie mocno oddziałują na zmysły. Czas więc zajrzeć do książki, by przekonać się, jakie przepisy przygotowała dla nas autorka.
Książka poza przedmową i skorowidzem przepisów zawiera pięć rozdziałów. Pierwszy to informacje na temat produktów, które można wykorzystać w kuchni zimą, zarówno tych świeżych, mrożonych, czy zakonserwowanych. Rozdział drugi może zainteresować osoby lubiące wypieki i słodkości, a jak wiadomo nie może ich zabraknąć w święta. Muszę przyznać, że niektóre przepisy bardzo mnie zaciekawiły, jak chociażby daktylowe praliny, marchewkowy chleb z przyprawami, panforte, czy miękki piernik z żurawiną lub ciasto szafranowe. To dopiero początek palety ciekawych przepisów, które kuszą i zachęcają do domowych wypieków. Na zakończenie rozdziału autorka opisuje jak wykonać adwentowy świecznik z brzozy. Kolejny rozdział to napoje, a w nim chociażby złote mleko, czy krwawy shot na środek zimy, no i gorąca czekolada, a na rozgrzewkę ciepły sok jabłkowy z imbirem i herbatą earl grey. Dalej znajduje się rozdział świąteczny stół, a w nim zapiekanka z warzyw z ziołami, słonecznikowe klopsiki, cukinia marynowana na słodko, a na zakończenie opis wykonania wieńca. Kolejny rozdział to przepisy na przerwę noworoczną, czyli przykładowo słonecznie żółta zupa energetyczna, zimowe sajgonki raw, sernik, czy zaskakujący pudding kapuściany. Na zakończenie rozdziału znajduje się pomysł na przygotowanie lodowych latarenek.
Każdy rozdział jest dobrze przygotowany i przemyślany. Poza rozdziałem pierwszym pozostałe zawierają konkretne przepisy na roślinne dania a ich zakończenie to opis przygotowania przedmiotów, które mogą stanowić ozdobę w święta. Obok przepisów znajdują się zdjęcia niektórych dań. Ponadto publikacja jest ładnie i estetycznie wydana.
„Zielone Boże Narodzenie” to książka, którą warto mieć w swoim domu, by poczuć siłę roślinnej kuchni, która może zastąpić lub też urozmaicić codzienną dietę. Autorka zachęca do wypróbowania przepisów przypominających tradycyjne świąteczne dania, ale także nowych, równie apetycznych i zdrowych. Nie zamierzam rezygnować z niektórych dań na świątecznym stole, ale chętnie też wypróbuję nowe, które być może kiedyś będą również mile wspominane i kojarzone ze świętami. Książka ta może stanowić prezent dla bliskich, ale także dla nas samych.
http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2018/11/zielone-boze-narodzenie-karoline-jonsson.html
Święta coraz bliżej, ale już czuć ich atmosferę, gdy widzi się ozdoby choinkowe, lampki, bałwanki, mikołaje. Z Wigilią kojarzą się też określone zapachy, potrawy, wspomnienia. Warto kultywować tradycji, ale można również wprowadzić coś nowego w przygotowaniach świątecznych, zainspirować się i dodać nowe smaki oraz dania. W tym może pomóc książka Karoline Jönsson.
więcej Pokaż mimo toOstatnio...
Karoline Jonsson to szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to co sama wyhoduje w swoim ogrodzie. W książce zebrała przepisy na roślinne potrawy, które możemy przygotować na Święta. Autorka sięgnęła do tradycyjnych potraw i stworzyła nowe.
Jak pisze autorka wiele przepisów które stworzyła i zamieściła w książce opierała na produktach, które sama wyhodowała. Były one bazą do stworzenia nowej potrawy. Autorka wykorzystała swoje zapasy, mrożone owoce z lasu i suszone grzyby. Wszystkie potrawy, które znajdziemy w książce są wegetariańskie, zawierają produkty wyłącznie roślinne. Autorka jest wegetarianką i dlatego stare przepisy na potrawy, wypieki i napoje przygotowała na nowo, żeby były całkowicie roślinne. Wiele przepisów to też autorskie propozycje autorki.
Książka to siedem rozdziałów i tak pierwszy to przedmowa autorki, w drugim opowie nam jak wygląda zima w Szwecji i o jedzeniu na zimę, czym zapełnia swoją spiżarnię, kolejny rozdział to wypieki i słodkości. Tutaj znajdziemy przepisy na daktylowe praliny, marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem, marchewkowy chleb z przyprawami, czy miękki piernik z żurawiną. Następny rozdział to napoje i tutaj znajdziemy coś na przeziębienie, czyli złote mleko, rozgrzewającą gorącą czekoladę czy ciepły sok jabłkowy z imbirem i herbatą earl grey, a to tylko niektóre propozycje. Po napojach przechodzimy do rozdziału świąteczny stół i tutaj mamy do wyboru wiele potraw roślinnych, które możemy podać gościom - zapiekanka z warzyw z ziołami, garam masala bhaji, słonecznikowe klopsiki, sałatka sombre z kapusty. Na przerwę noworoczną czyli nie marnujemy resztek po prostu. Autorka wykorzystała tutaj produkty, które po prostu jej zostały, np pół główki kapusty, kilka gotowanych ziemniaków, czy trochę ryżu i stworzyła z tych produktów potrawy, które są bardzo apetyczne. Takie resztki możemy wykorzystać do zrobienia kanapek z klopsikami, z mozzarellą i pesto, możemy upiec bolani, czyli placki przypominające pierogi i wiele innych potraw, które znajdziemy w tym rozdziale. Ostatni rozdział to skorowidz przepisów.
Karoline Jonsson to szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to co sama wyhoduje w swoim ogrodzie. W książce zebrała przepisy na roślinne potrawy, które możemy przygotować na Święta. Autorka sięgnęła do tradycyjnych potraw i stworzyła nowe.
więcej Pokaż mimo toJak pisze autorka wiele przepisów które stworzyła i zamieściła w książce opierała na produktach, które sama wyhodowała. Były...
💛 💛 💛 💛 💛 💛 💛
💛 💛 💛 💛 💛 💛 💛
Pokaż mimo to