rozwińzwiń

Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu

Okładka książki Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu Karoline Jönsson
Okładka książki Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu
Karoline Jönsson Wydawnictwo: Marginesy kulinaria, przepisy kulinarne
152 str. 2 godz. 32 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Det goda gröna: mat från min trädgård
Wydawnictwo:
Marginesy
Data wydania:
2018-04-18
Data 1. wyd. pol.:
2018-04-18
Liczba stron:
152
Czas czytania
2 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365973290
Tłumacz:
Agata Teperek
Tagi:
literatura szwedzka Agata Teperek kuchnia diety przepisy ogród
Średnia ocen

8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
12 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
355
55

Na półkach:

Bardzo ciekawa. Dużo przydatnych informacji. Ładne wydanie.

Bardzo ciekawa. Dużo przydatnych informacji. Ładne wydanie.

Pokaż mimo to

avatar
600
213

Na półkach: , , ,

Przeczytałam "od deski do deski" w jeden dzień. Jednak od razu przyznaję, że nie jest to książka przesadnie długa, do tego mnóstwo w niej fotografii i w związku z tym opisy nie zajmują wiele miejsca. Podzielono je na kilka rozdziałów, każdy opisujący inną część ogrodu, od jego założenia począwszy, poprzez warzywnik, sad czy ogródek ziołowy. Znalazło się tu także miejsce dla roślin, które możemy zebrać na łące czy w lesie, smacznych grzybów i jagód. Przyjemnie się ją czytało, z kilku powodów; po pierwsze autorka opisuje swoje początki z ogrodem i radzi jak samemu można zacząć. Po drugie jej rady są praktyczne, używa przy tym prostego języka, więc nie uśniecie nad tą książką czytając o płodozmianie, bo jest tu o nim zaledwie kilka zdań, ale dzięki nim, każdy zrozumie o co w tym chodzi. Po trzecie, zamieszczone w niej przepisy na wegańskie dania sprawiają, że od razu chce się biec do kuchni, by coś upiec, czy ugotować, a nie jestem nawet wegetarianką, więc to o czymś świadczy. Każdemu, kto marzy o własnym ogródku (choćby na parapecie, czy balkonie),polecam tę książkę. To propozycja także dla tych, którym nie obce jest ekologiczne podejście do życia i tych, którzy zrezygnowali z mięsa, ale wciąż mają kłopot ze smacznym i urozmaiconym gotowaniem z produktów roślinnych.

Przeczytałam "od deski do deski" w jeden dzień. Jednak od razu przyznaję, że nie jest to książka przesadnie długa, do tego mnóstwo w niej fotografii i w związku z tym opisy nie zajmują wiele miejsca. Podzielono je na kilka rozdziałów, każdy opisujący inną część ogrodu, od jego założenia począwszy, poprzez warzywnik, sad czy ogródek ziołowy. Znalazło się tu także miejsce dla...

więcej Pokaż mimo to

avatar
604
602

Na półkach:

W ostatnim czasie ludzie bardziej świadomie sięgają po produkty spożywcze. Cenione są te naturalne, zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu składniki. Częściej też sprawdzamy skład i wybieramy produkty mniej przetworzone. Nie każdy może i nie każdy chce mieć własny ogród, ale czasem wystarczy balkon i trochę chęci, by poprawić smak naszych potraw, dostarczyć organizmowi lepszego budulca i więcej energii. W końcu od tego, co jemy zależy też nasze samopoczucie.

Gdy Karoline Jönsson przeprowadziła się w 2011 roku do niewielkiego domku na wsi, stało się to początkiem zmiany jej nastawienia do życia. Drobnymi krokami zaczęła pracować nad dotychczasowymi nawykami żywieniowymi, założyła bloga i w wyniku końcowym napisała książkę, w której dzieli się swoimi doświadczeniami i ukazuje, ile radości może przynieść zmiana podejścia do życia. Teraz możecie poznać jej nową pasję. Autorka zaprasza Was do swojego pełnego zieleni świata.

Książka jest podzielona na pięć działów: grządki, szklarnia, sad, ogródek ziołowy oraz dziki ogród. Receptury, które w niej znajdziecie bazują na roślinach, gdyż autorka zmieniając swój styl życia przeszła na wegetarianizm i pokazuje jak dużo siły można czerpać właśnie z roślin i żyć w zgodzie z naturą. Uprawa roślin to także niepowodzenia i błędy oraz ciągła nauka. Warto też przeczytać zarówno przedmowę jak i wstęp, by poczuć, co chce nam przekazać pisarka.

Wiele osób mających własny ogród może zainteresować dział grządki, w którym można przeczytać o kompostowaniu, naturalnym nawożeniu, różnych rodzajach upraw, podlewaniu, zbieraniu i przechowywaniu plonów. Część informacji może nie być dla Was nowością, lecz autorka po prostu dzieli się swoimi wzlotami i upadkami w tej dziedzinie. Dzieli się też spostrzeżeniami dotyczącymi roślin u niej w ogródku, wśród których jest zdrowy jarmuż, kalarepa, marchew, kabaczek, czosnek, czy por. Dalsza część działu to już konkretne przykłady wykorzystania tych składników, czyli przepisy. Chętnie część z nich wypróbuję. W pierwszej kolejności makaron z sosem śmietanowo cytrynowym, czy zupę z pieczonej dyni. Znajdziecie tu też przepis na ostatnio bardzo popularne buraki kwaszone.

Kolejne działy zorganizowane są w podobny sposób, czyli w pierwszej części zawierają porady, dalej pisarka dzieli się z czytelnikami informacjami o roślinach, które sama uprawia, a na zakończenie dzieli się przepisami kulinarnymi. Bardzo spodobał mi się styl książki, gdyż nie są to suche informacje, które można pewnie znaleźć w wielu miejscach, a raczej przemyślenia autorki, powody, dla których postanowiła tak wszystko zmienić i uprawiać akurat te rośliny, czy piękno, które z tego płynie. Do tego dołożyć należy zdjęcia, które wzbogacają książkę. Od razu przypomina mi się dział drugi i apetycznie wyglądające lody śmietankowe z orzechów nerkowca z figami, czy domowy sos chili. Nawet, jeśli nie macie i nie planujecie własnego ogrodu to możecie skorzystać z doświadczeń autorki i jej przepisów kulinarnych, które są dokładnie opisane i z pewnością wśród nich znajdziecie też coś dla siebie. Nie zabrakło też receptur na domowe SPA.

„Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu” to dla mnie odkrycie. Znalazłam w książce wiele przepisów, które zamierzam wypróbować w najbliższym czasie. Ponadto spodobał mi się sposób przedstawienia informacji, trafiający do odbiorcy, osobisty. Autorka zaprasza czytelników do swojego barwnego świata, nie w sposób nachalny a raczej zachęcający do zmian własnych nawyków żywieniowych. Myślę, że jest to książka, którą warto mieć na swojej półce w kuchni oraz korzystać z przepisów i wiedzy w niej zawartej.

http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2018/06/zielona-spizarnia-jedzenie-z-mojego-ogrodu-Karoline-Jonsson.html

W ostatnim czasie ludzie bardziej świadomie sięgają po produkty spożywcze. Cenione są te naturalne, zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu składniki. Częściej też sprawdzamy skład i wybieramy produkty mniej przetworzone. Nie każdy może i nie każdy chce mieć własny ogród, ale czasem wystarczy balkon i trochę chęci, by poprawić smak naszych potraw, dostarczyć organizmowi...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1725
1708

Na półkach: ,

Piękna pod każdym względem książka.
Sama okładka zachwyca i zachęca do zajrzenia do wnętrza książki.
A tam...same skarby.
Karoline Jönsson, autorka książki, to jedna z najpopularniejszych blogerek kulinarnych w Szwecji, kochająca jedzenie, naturę i potrafiąca połączyć jedno z drugim.
Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub na balkonie wyhodować wspaniałe rośliny, które ozdobią nasze wnętrza i talerze, nasycą żołądki, wzmocnią zdrowie, a nawet poprawią wygląd.
Jednak dla mnie Zielona spiżarnia to zdecydowanie co więcej. To jak podróż, krok po kroku,d zień po dniu (bo rozkoszowałam się lekturą przez kilkanaście dni) do innego, tak mało mi znanego świata, świata spokoju, pięknych, ale i smacznych :) roślin, świata, gdzie jest harmonia, gdzie można spróbować czegoś nowego.
Książka podzielona jest na 5 rozdziałów, których nazwy bardzo pomagają i porządkują treść. Nazwy - grządki, szklarnia, sad, ogródek ziołowy i dziki ogród mówią same za siebie.
Taki podział ułatwia korzystanie z książki i wyszukiwanie w niej potrzebnych informacji, czy przepisów.
No właśnie, przepisy :) Jest ich w książce kilkadziesiąt. Wymienię te moim zdaniem najsmakowitsze i najbardziej kuszące: Makaron domowej roboty z pesto kurkowym, Sernik jagodowy (mniam:)),Lody śmietankowe z orzechów nerkowca z figami, Domowy soc chilli, Bułeczki cynamonowo-jabłkowe, Potrawka Tom kha hed i wiele innych.
Bardzo istotnym jest to, iż przepisy zawarte w książce nie zawierają w swoim składzie: mięsa, jajek, mleka. Wszystkie opierają się na składnikach, które sami możemy wyhodować, nawet mając niewielki ogródek lub większy balkon.
Cała książka nasycona jest smakami, magicznymi wręcz opisami, kolorami i poprzetykana świetnymi, zachęcającymi do działania i powodującymi ślinotok zdjęciami

http://pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com/

Piękna pod każdym względem książka.
Sama okładka zachwyca i zachęca do zajrzenia do wnętrza książki.
A tam...same skarby.
Karoline Jönsson, autorka książki, to jedna z najpopularniejszych blogerek kulinarnych w Szwecji, kochająca jedzenie, naturę i potrafiąca połączyć jedno z drugim.
Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub...

więcej Pokaż mimo to

avatar
77
73

Na półkach: ,

Karoline Jonsson, autorka książki jako dziecko mieszkała na wsi, później przeprowadziła się do miasta. Z tęsknoty za naturą, za zdrową żywnością w 2011 roku powróciła do miejsca, gdzie dorastała. Zaczęła uprawiać grządki, ogródek ziołowy, sadzić warzywa w szklarni. W książce dzieli się doświadczeniami z uprawy: które rośliny uprawia się łatwo, co daje dobre plony i jaki korzyści przynosi. Zachęca do tego, żeby uprawiać swoje zioła nawet w bloku, na balkonie, czy parapecie, żeby można było sobie zaparzyć np herbatkę z własnej mięty :-)

Książka podzielona jest na 5 rozdziałów: grządki, szklarnia, sad, ogródek ziołowy i dziki ogród. W każdym nich znajdziemy podpowiedzi autorki dotyczące kompostowania, ekologicznego nawożenia i ściółkowania, płodozmian, uprawy współrzędnej, podlewania, przechowywania i zbierania nasion, suszenia i wykorzystania. Autorka opisuje też warzywa i rośliny, które sama uprawia. Niestety niektórych u nas nie da się uprawiać (orzechów nerkowca),ale większość spokojnie możemy. Każdy rozdział zawiera też przepisy. Potrawy, które nam proponuje są bez mięsa, produktów mlecznych czy jajek, z wykorzystaniem tego co sama wyhodowała. Opatrzone są też zdjęciami. Znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery, sosy, kiszonki itd.

Książka "Zielona spiżarnia" to na pewno świetna propozycja na prezent dla osób, które uprawiają, lub chcą uprawiać własne grządki, oraz takich, które szukają inspiracji i przepisów na dania bez mięsa, jajek, czy mleka. Autorka jest wegetarianką i wszystkie przepisy zawarte w książce są właśnie takie. Ja wegetarianką nie jestem, ale znalazłam przepisy, które na pewno wypróbuję :-) Na pewno zrobię bułeczki cynamonowo - jabłkowe, czy miękki jabłecznik oraz wiele innych. Książka jest pięknie wydana, powiem Wam szczerze, że przeglądając ją, aż zatęskniłam za własnym ogrodem i grządkami :-) Na razie zajęłam się tym jak na balkonie wyhodować rośliny, które wykorzystam w kuchni. Posadziłam już rukolę, miętę i buraczki na botwinkę :-) Niedługo posadzę następne zioła :-)

Karoline Jonsson, autorka książki jako dziecko mieszkała na wsi, później przeprowadziła się do miasta. Z tęsknoty za naturą, za zdrową żywnością w 2011 roku powróciła do miejsca, gdzie dorastała. Zaczęła uprawiać grządki, ogródek ziołowy, sadzić warzywa w szklarni. W książce dzieli się doświadczeniami z uprawy: które rośliny uprawia się łatwo, co daje dobre plony i jaki...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    44
  • Przeczytane
    14
  • Posiadam
    5
  • Kulinaria | jedzenie
    1
  • Zdrowie
    1
  • Chcę kupić
    1
  • Dieta i rozwój
    1
  • Kulinaria, zielarstwo
    1
  • Ulubione
    1
  • Od Mieszka
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu


Podobne książki

Przeczytaj także