Spowiedź

- 2018-01-01
- 2004-01-01
- Osrodek Karta Warszawa
- holocaust II Wojna Światowa getto otwockie Jüdischer Ordnungsdienst Żydowska Służba Porządkowa Powstanie Warszawskie
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2018-01-01
Oryginalna, pełna wersja świadectwa Calka Perechodnika — mieszkańca Otwocka, policjanta żydowskiego w tamtejszym getcie, kronikarza Zagłady. Tekst pełen jest goryczy, ale i bardzo wnikliwych obserwacji. Zawiera oskarżenie narodu niemieckiego za jego konkretne cechy, ale jednocześnie obarcza też winą za zaistniały stan narody polski i żydowski.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [43]
Bardzo mocny pamiętnik Żyda, który ukrywał się w czasie okupacji. Mocne wspomnienia, ale i bardzo zaskakujące. Czytałam wiele książek dotyczących holocaustu. Były to zarówno dokumenty, książki fabularne, jak i wspomnienia. Zaskoczyła mnie gorzkość wypowiedzi Calka Perechodnika, który oskarża nie tylko hitlerowców, ale i Polaków. Nawet polkę, która ukrywa jego w swoim...
więcejOskarżeń pod adresem Niemców jest tu niewiele. Nieco więcej pada ich w stronę Polaków, a najwięcej w kierunku Żydów, nie tylko tchórzliwych, ale, przede wszystkim, sprzedających swoich sąsiadów. Świat przedstawiony reportersko, pozornie, bez emocji.
Pokaż mimo toStawianie oceny takiej książce wydaje mi się lekko nie na miejscu, zważywszy na zawartość. Jeśli jednak ocena mogłaby kogoś nakłonić do przeczytania tej książki, no to 10/10 najlepsza książka jaką przeczytałem w tym roku, a może i w życiu.
Pokaż mimo toSzkoda ,że historia niczego ludzi nie uczy. Szybko zapominają do czego prowadzi nienawiść na tle rasowym.
Pokaż mimo toSpowiedź nie jest dziełem autora posiadającego kunszt pisarski. Jest jednak poruszającym reportażem. Poruszającym przez bardzo osobiste obserwacje i szczere (jak na spowiedzi) podzielenie się tymi doświadczeniami poczynionymi w jądrze zła. Celek Perechodnik nie manipuluje faktami, nie stawia jednych zdarzeń ponad innymi. Po prostu relacjonuje przeżywaną tragedię i...
więcejŚwiadectwa spisywane na bieżąco i – nomen omen – gorąco, należą to tych najbardziej przejmujących. Nie są zniekształcone lukami w pamięci, nie są pokryte patyną zetlałych emocji, jakie nierzadko ciążą na relacjach dokonywanych post factum. Stanowią zapis chwili, są niczym fotografia portretowa – te drugie natomiast to często właśnie portrety pamięciowe.
więcejŚwiadectwo...
paraliżująca - ( p i r )
Polacy widziani oczami Żydów,
- może warto wiedzieć
wstrząsające...
Pokaż mimo toDedykowana sadyzmowi niemieckiemu, podłości polskiej i tchórzostwu żydowskiemu - dokładnie o tym. Szokująca, wzruszająca, przerażająca i znakomita
Pokaż mimo toTej książki nie można i nie wypada oceniać. Pozycja obowiązkowa, zwłaszcza dla osób, których życie w jakiś sposób splotło się kiedyś z Otwockiem. Przerażające ale i wyjątkowo cenne świadectwo Holokaustu.