Advertisement
rozwiń zwiń

5 składników. Gotuj szybko i łatwo

Okładka książki 5 składników. Gotuj szybko i łatwo
Jamie Oliver Wydawnictwo: Insignis kulinaria, przepisy kulinarne
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
5 Ingredients. Quick & Easy Food
Wydawnictwo:
Insignis
Data wydania:
2017-10-25
Data 1. wyd. pol.:
2017-10-25
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365743367
Tłumacz:
Maria Brzozowska
Tagi:
Jamie Oliver przepisy
Średnia ocen

                7,9 7,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,9 / 10
64 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
713
694

Na półkach:

Wszystkim miłośnikom kulinarnych podróży i wszelkich zagadnień związanych z gotowaniem, sylwetki, brytyjskiego kucharza, Jamiego Oliwiera, przedstawiać, naturalnie, nie musze. Autorowi licznych programów telewizyjnych oraz wielu publikacji książkowych (polecam przy tej okazji „Każdy może gotować”, „Szalony grill”), udało się połączyć nowatorskie i twórcze podejścia do kuchni z tradycyjnymi recepturami (a jest to, już, sztuka sama w sobie) a tym samym sprawić iż proponowane przez niego przepisy na stałe zagościły na wielu naszych stołach.

Jak możemy wywnioskować z tytułu „5 Składników. Gotuj szybko i łatwo” tym razem nasz bohater postawił na minimalizm, choć bynajmniej nie ubogość, formy i treści, oddając w nasze ręce książkę, która (jak sadze) przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie czują się zbyt mocni w kulinarnych zapasach.

Na jedenastu, tematycznie podzielonych rozdziałach (sałatki, pasty, jajka, kurczak, dania rybne, dania warzywne, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryż i makaron, słodkości) zawarł kilkadziesiąt przepisów, których stworzenie oparł na jedynie pięciu, odpowiednio dobranych, czasami zaskakujących połączeniem, składnikach. Ich ograniczona liczba nie stanowi, bynajmniej, przeszkody przed stworzeniem fantastycznych, niebanalnych, znakomicie się komponujących i prezentujących na talerzu, nowatorskich dań, które z pewnością mają szanse stać się efektowną ozdobą niejednej rodzinnej czy poza rodzinnej imprezy. Sam wypróbowałem dwa spośród nich (ale mam, zdecydowanie, apetyt na więcej) i mogę zaświadczyć, z całą odpowiedzialnością, że było warto…

Proponowane przez autora potrawy, zachwyciły mnie na tyle iż kilka z nich, już niedługo, zagości w mojej kuchni: zapiekana polędwiczka z puree ziemniaczano-serowym, chrupiące kalmary z sezamem, łosoś z chorizo z patelni, soczysty gulasz jagnięcy i na deser, ciasto z nadzieniem migdałowym. I to wszystko stworzone jedynie z pięciu składników?!

Przy każdym prezentowanym przepisie, zawierającym, bardzo typowe informacje, dotyczące składników, gramatury i sposobu przygotowania potrawy, znajdziemy niezwykle sugestywne zdjęcie, gotowego już dania, które powoduje iż ucisk w żołądku stanie się wyraźnie odczuwalny.

Książka Jamiego Oliwiera jest idealną pozycją dla kuchennych amatorów, mężczyzn ( oczywiście, nie generalizujmy) chcących zabłysnąć w kuchni oraz tych wszystkich, którzy w naszym szalonym pędzie życia (zawodowego i osobistego, którego tak często doświadczamy) szukają czegoś naprawdę szybkiego (czas przyrządzenia potraw waha się w granicach 15 -30 minut), ciekawego, i co najważniejsze, niezwykle smacznego. Polecam. To naprawdę bardzo inspirująca lektura.

Wszystkim miłośnikom kulinarnych podróży i wszelkich zagadnień związanych z gotowaniem, sylwetki, brytyjskiego kucharza, Jamiego Oliwiera, przedstawiać, naturalnie, nie musze. Autorowi licznych programów telewizyjnych oraz wielu publikacji książkowych (polecam przy tej okazji „Każdy może gotować”, „Szalony grill”), udało się połączyć nowatorskie i twórcze podejścia do...

więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    172
  • Przeczytane
    87
  • Posiadam
    44
  • Chcę w prezencie
    10
  • Kulinarne
    9
  • Kucharskie
    6
  • Kuchnia
    5
  • Kulinaria
    5
  • Książki kucharskie
    4
  • Kuchnia
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki 5 składników. Gotuj szybko i łatwo


Podobne książki

Przeczytaj także