Jak zadbać o własne finanse?

- poradniki
- Samo Sedno
- Edgard
- 2015-05-13
- 2014-01-01
- oszczędzanie finanse budżet domowy
Unikalny, dostosowany do polskich realiów program skutecznego zarządzania finansami w 10 krokach! Dowiedz się, jaka jest faktyczna przyczyna twoich problemów z pieniędzmi, i zwalcz ją. Przestaw budżet domowy na mądre oszczędzanie. Pozbądź się szybciej swoich długów, poznaj mity kredytowe i naucz się unikać pułapek bankowych. Dowiedz się, gdzie bezpiecznie gromadzić oszczędności. Wybierz korzystne konto emerytalne i odłóż pieniądze na edukację dzieci.
Ten poradnik pomoże ci rozwiązać problem braku pieniędzy.
Dlaczego poradnik trafia w Samo Sedno?
* Pokazuje, jak przygotować plan wydatków tak, byś był w stanie odłożyć co miesiąc zaplanowaną kwotę.
* Przedstawia naprawdę skuteczne sposoby oszczędzania sprawdzone w polskich warunkach finansowych.
* Podpowiada, jak pozbyć się już zaciągniętych długów i wyrwać się ze spirali kredytów.
* Radzi, jak szybciej uporać się z kredytem hipotecznym.
* Uczy, jak zbudować fundusz bezpieczeństwa, który zapewni tobie i twoim bliskim odpowiednią ochronę w razie trudnych sytuacji życiowych.
* Pomaga wybrać właściwe konto emerytalne.
O autorze:
Marcin Iwuć – doświadczony menedżer, trener i publicysta w zakresie rynków kapitałowych oraz finansów osobistych. Dyplomowany analityk finansowy z certyfikatem CFA Institute. Od ponad 10 lat w branży finansowej, obecnie na stanowisku Dyrektora ds. Produktów Inwestycyjnych w TFI. Prowadzi szkolenia oraz bloga „Finanse bardzo osobiste” (www.marciniwuc.com).
Książka idealna w połączeniu z Finansową Fortecą. Zmodyfikowałem trochę te 10 punktów, tak że teraz w ciągu 14 lat będę finansowo wolny (Ruch FIRE). Serdecznie dziękuję za pomoc w zaplanowaniu tego dla mnie. Te książki pomogły mi w planowaniu tego. Wielka chwała dla Autora.
!!!.
Kupiłem książkę przez moje postanowienie aby zadbać o swoje finanse. Po narodzinach syna czułem, że coś jest nie tak z finansami i chciałbym lepiej wykorzystywać swój potencjał oraz powiększyć wiedzę. Książka była dla mnie startem w ten świat. Okazała się ok. Nie rewelacyjna bo w dużej mierze już wiele z tego wiedziałem a niektóre kwestie są dla mnie po prostu bezużyteczne na ten moment. Ale jako wstęp oceniam książkę jako solidna i warta przeczytania
więcej Pokaż mimo toPo przeczytaniu książki faktycznie dostrzegłam kilka błędów w moim sposobie gospodarowania pieniędzmi, a to już jakiś początek ;)
Pokaż mimo toPolecam szczególnie osobom, które mają długi lub dopiero zaczynają oszczędzać. Dla mnie, oszczędzającej od kilku lat, było tam wiele oczywistości, ale jak się okazuje - nie dla każdego robienie miesięcznego budżetu, czy ograniczanie życia ponad stan jest oczywistością. Podoba mi się to, że autor podał wiele rozwiązań na tacy (np. świetny szablon budżetu miesięcznego). Bardzo cenny okazał się dla mnie fragment o kredytach hipotecznych. Książka w komplecie z "Finansową Fortecą" daje super kopa do zmiany nawyków finansowych.
Polecam szczególnie osobom, które mają długi lub dopiero zaczynają oszczędzać. Dla mnie, oszczędzającej od kilku lat, było tam wiele oczywistości, ale jak się okazuje - nie dla każdego robienie miesięcznego budżetu, czy ograniczanie życia ponad stan jest oczywistością. Podoba mi się to, że autor podał wiele rozwiązań na tacy (np. świetny szablon budżetu miesięcznego)....
więcej Pokaż mimo toOsobiście wolę finansowa fortece ale nie da odmówić się tej książce wartości.
Osobiście wolę finansowa fortece ale nie da odmówić się tej książce wartości.
Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja dotycząca dbaniu o własne finanse osobiste. Mamy tutaj prosty, dziesięciokrokowy poradnik na temat wyjścia z długów, rozpoczęcia oszczędzania oraz zadbania o własną przyszłość. Bez badziewnych porad typu "musisz codziennie wizualizować sobie milion dolarów na koncie". Całość jest napisana prostym językiem zatem nie trzeba wyspecjalizowanej wiedzy by wdrażać porady w życie.
Po lekturze warto zainteresować się podcastem autora pod tytułem "Finanse Bardzo Osobiste" - dodatkowa kopalnia wiedzy dotycząca finansów.
Bardzo dobra pozycja dotycząca dbaniu o własne finanse osobiste. Mamy tutaj prosty, dziesięciokrokowy poradnik na temat wyjścia z długów, rozpoczęcia oszczędzania oraz zadbania o własną przyszłość. Bez badziewnych porad typu "musisz codziennie wizualizować sobie milion dolarów na koncie". Całość jest napisana prostym językiem zatem nie trzeba wyspecjalizowanej wiedzy by...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra książka wyjaśniające krótko i na temat kwestie finansowe . Polecam
Bardzo dobra książka wyjaśniające krótko i na temat kwestie finansowe . Polecam
Pokaż mimo took, ale Ramsey ciekawszy
ok, ale Ramsey ciekawszy
Pokaż mimo toKsiążka przeleżała u mnie na półce kilka lat i sięgnąłem do niej dopiero po tym, jak zacząłem oglądać regularnie filmiki tego samego autora na YT. Dzięki takiej formie przekazu, p.Marcin, przede wszystkim przyjemnym usposobieniem i otwartością, zachęcił mnie to zajrzenia w własne finanse. Co do samego poradnika, mam wrażenie, że treść w nim zawarta całkowicie pokrywa się z tym, co przekazuje w innych swoich książkach i filmach. Zdecydowanie podstawowa wiedza, ale przedstawiona w przyjaznej formie. Podsumowanie każdego rozdziału, wypunktowany każdy krok, liczne ćwiczenia i swobodny język autora wraz z wieloma przykładami i kalkulacjami zdecydowanie zachęcają do pracy z własnymi finansami i sprawiają, że jest to znacznie łatwiejsze.
Książka przeleżała u mnie na półce kilka lat i sięgnąłem do niej dopiero po tym, jak zacząłem oglądać regularnie filmiki tego samego autora na YT. Dzięki takiej formie przekazu, p.Marcin, przede wszystkim przyjemnym usposobieniem i otwartością, zachęcił mnie to zajrzenia w własne finanse. Co do samego poradnika, mam wrażenie, że treść w nim zawarta całkowicie pokrywa się z...
więcej Pokaż mimo toŚwietna książka naprawdę POLECAM każdemu kto chce zadbać o swoje finanse. Napisana prostym językiem i bez zbędnego lania wody tylko same konkrety plus do tego proste i przejrzyste przykłady. Teraz do przeczytania została mi tylko "Finansowa Forteca" która już czeka na półce. Jeszcze raz NAPRAWDE POLECAM !!!