Mężczyźni objaśniają mi świat

- 2017-09-13
- 2017-09-13
- 2014-01-01
- Anna Dzierzgowska
- eseje feminizm mentalność obyczajowość przemoc psychiczna przemoc symboliczna publicystyka relacje międzyludzkie równouprawnienie
- Inne
Zbiór błyskotliwych tekstów amerykańskiej feministki i historyczki.
Zaczyna się niewinnie, od czegoś, co przy pewnej dozie dobrej woli można by uznać za towarzyską niezręczność. Podczas przyjęcia pan domu nie przyjmuje do wiadomości, że rozmawia z autorką książki, którą właśnie jest jej łaskaw objaśniać. Rebecca Solnit widzi jednak w tym zdarzeniu coś więcej, coś, z czym stykają się na co dzień miliony kobiet na świecie: przejaw symbolicznej przemocy ze strony mężczyzn, emanację patriarchalnego systemu, w którym funkcjonujemy. To jednak zaledwie czubek góry lodowej – autorka opowiada o innych zdarzeniach (często obficie relacjonowanych przez media),w których ujawnia się symboliczna lub nawet fizyczna przemoc wobec kobiet (w Stanach Zjednoczonych co 6 minut zgłaszany jest gwałt, a są to bardzo zaniżone statystyki). Jednocześnie Solnit wpisuje sytuację i prawa kobiet w szerszy geopolityczny i kulturowy kontekst. Przywołuje też dwie inne wybitne eseistki: Virginię Woolf i Susan Sontag, z którymi podejmuje dialog i polemizuje. Lekki styl i bystrość wywodu sprawiają, że od tekstów Solnit trudno się oderwać. Z pewnością powinny one dać do myślenia zarówno kobietom, jak i mężczyznom – są aktualne aż do bólu.
Rebecca Solnit jest amerykańską eseistką, historyczką i działaczką feministyczną. Napisała kilkanaście książek z pogranicza antropologii, filozofii i polityki, m.in. wielokrotnie nagradzaną Eadweard Muybridge and the Technological Wild West oraz Wanderlust: A History of Walking. Publikuje w wielu pismach, m.in. “Harper’s Magazine” i “Guardian”.
- 2 828
- 2 246
Niektóre eseje lepsze, niektóre trochę słabsze. Niemniej są wymowne, czasem wręcz przerażajace. Omawiają różne sytuacje, ale łączą je kobiety i ich sytuacja w dzisiejszych czasach, które, wbrew pozorom, nie są im tak przyjazne, jak mogłoby się wydawać. Bo są to czasy, w których kobiety nadal się ucisza, lekceważy, poucza, odbiera się im wiarygodność i decyduje za nie. Mimo, że nie wszystkie eseje mnie zachwyciły, to uważam, że każdy, bez względu na płeć, powinien zdawać sobie sprawę z sytuacji w nich opisanych. Nie jest to ani przyjemna, ani lekka lektura, ale ważna, warta przeczytania.
więcej Pokaż mimo toPo przeczytaniu pomyślałam, że tą książkę powinna przeczytać każda kobieta / nie tylko feministka/.
Pokaż mimo toKsiążka nie wywarła na mnie jakiegoś silnego wrażenia. Z całą pewnością porusza tematy niezmiernie istotne, ale robi to na poziomie ogólnego ukierunkowana niezbędnych działań czy idei. W przytaczanych przykładach osobiście brakowało mi jakiejś głębszej analizy. Jest to zbiór esejów więc jako takie wyrażają po prostu pogląd autorki i chyba mają skłaniać do szerszej dyskusji niż opisać zagadnienia w sposób "reportażowy"
Książka nie wywarła na mnie jakiegoś silnego wrażenia. Z całą pewnością porusza tematy niezmiernie istotne, ale robi to na poziomie ogólnego ukierunkowana niezbędnych działań czy idei. W przytaczanych przykładach osobiście brakowało mi jakiejś głębszej analizy. Jest to zbiór esejów więc jako takie wyrażają po prostu pogląd autorki i chyba mają skłaniać do szerszej dyskusji...
więcej Pokaż mimo toZbiór esejów, które pozwolą zrozumieć „o co tym feministkom chodzi”. Dobra pozycja by zacząć swoją przygodę z feminizmem.
„Mrok Virginii” można pominąć. Odbiega od reszty esejów.
Pokaż mimo to„Mrok Virginii” można pominąć. Odbiega od reszty esejów.
Ważna dla osób zainteresowanych tematem feminizmu, dla reszty może być męcząca i zbyt amerykańska. Ja coś z niej wyniosłam więc nie żałuje lektury, ale zachwytu nie było.
Pokaż mimo toMocno amerykocentryczna co nie zmienia faktu, że czyta się bardzo dobrze.
Mocno amerykocentryczna co nie zmienia faktu, że czyta się bardzo dobrze.
Pokaż mimo tomust have dla osoby która nie jest świadoma wszechobecnego patriarchatu
must have dla osoby która nie jest świadoma wszechobecnego patriarchatu
Pokaż mimo toNie zachwyciła mnie. Osadzona w kontekście Stanów Zjednoczonych. Mało przystępna. Mimo, że zawiera rzeczy ważne to napisana w taki sposób że zniechęca do dalszej lektury. Męcząca.
Pokaż mimo toEseje omawiają różne sytuacje godzące w godność kobiet, i choć opisywane przez dojrzałą kobietę z drugiego końca globu, to i tak wiele z nich można odnieść do naszej rzeczywistości. Niesamowite. Szczególnie wymowna jest część o świadomym i nieświadomym uciszaniu kobiet, dyskredytowaniu ich głosu i odbieraniu wiarygodności ich słowom.
Pokaż mimo toJak to bywa w zbiorach nie każdy tekst mnie zachwycił, ale mimo wszystko uważam, że ten był naprawdę porządny. Jasne, te eseje nie są jakieś rewolucyjne i nie zmieniły mojego światopoglądu (poza "Pochwałą zagrożenia", która dała mi nowe spojrzenie na pewne sprawy),ale uważam, że czasem warto przeczytać tekst, który przypomni nam o pewnych zjawiskach i sprawi, że trochę się nad nimi zastanowimy. Autorka ma przyjemne pióro, więc też czytało mi się bardzo dobrze.
Jak to bywa w zbiorach nie każdy tekst mnie zachwycił, ale mimo wszystko uważam, że ten był naprawdę porządny. Jasne, te eseje nie są jakieś rewolucyjne i nie zmieniły mojego światopoglądu (poza "Pochwałą zagrożenia", która dała mi nowe spojrzenie na pewne sprawy),ale uważam, że czasem warto przeczytać tekst, który przypomni nam o pewnych zjawiskach i sprawi, że trochę się...
więcej Pokaż mimo to