Pocztówki z Grecji

2017-06-28
2017-06-28
Andrzej Szulc
Tagi:
Grecja korespondencja list literatura angielska odmiana losu podróż poszukiwanie szczęścia powieść obyczajowa przygoda spotkanie tajemnica

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Kraj tysiąca wysp

555 264 42

Co się stanie, gdy pomyłkowo zaczniesz otrzymywać od nieznajomego pocztówki z Grecji? Czy tak jak Ellie ruszysz w świat, żeby sprawdzić kim jest tajemniczy nadawca?

Ellie przez wiele tygodni otrzymuje od nieznajomego A. pocztówki z różnych zakątków Grecji. Pocztówki kierowane są do S., ukochanej autora, która wraz z nim miała udać się w podróż, jednak tak się nie stało. Gdy Ellie postanawia, że musi koniecznie polecieć do Grecji, tuż przed wylotem wyjmuje ze skrzynki notatnik przesłany przez A., w którym opisuje on (nadal kierując słowa do S.) swoje emocje i historie poznanych Greków.

Autorka w ciekawy sposób, fabularny i graficzny, łączy podróże głównego bohatera i opowieści o Grecji. Część z nich jest pokrzepiająca, część smutna, a część wręcz przerażająca. Ale książkę czyta się z zapartych tchem. Fantastyczna lektura na lato, ale też w chłodne dni otuli ciepłem greckiego słońca.

A czy Ellie i A. ostatecznie się spotkają? To już musicie samodzielnie odkryć czytając "Pocztówki z Grecji" ;)

"Jeżeli byliście w Grecji lub na którejkolwiek z greckich wysp, ta książka obudzi uśpione wspomnienia i zamarzycie o powrocie do kraju słońca, wina i oliwek. "- dokładnie tak było. Polecam wszystkim grekomaniakom :)

Bardzo ciekawie wydana książka na lato. Lekka akcja, pojedyncze historie zebrane w formie pamiętnika. Ciekawe zdjęcia i ładne wydanie. Polecam na wakacje :)

Nudne życie Ellie zmienia się gdy zaczynają do niej przychodzić pocztówki z Grecji, adresatem jest tajemnicza S., a nadawcą A. Pewnego dnia trafia do jej skrzynki pamiętnik A. I Ellie postanawiają udać się w podróż po miejscach z pocztówek, być może pozna autora pamiętnika.
Nadawcą przesyłek jest Anthony, nieszczęśliwie zakochany mężczyzna, który próbuje zapomnieć o swojej miłości udajac się wgłąb Grecji i w głąb siebie. W każdej miejscowości poznaje ciekawych ludzi i fascynujące historie. Nie każda jest miła i nie wszyscy są gościnni. Jednak pomagają mu zapomnieć o Sarah, kobiecie która kochał, a która nigdy nie wróciła.

To opowieść o tęsknocie i bólu za utraconą miłością, o poszukiwaniu szczęścia świadectwo na to, że najlepszym lekarstwem jest czas. Dziekj tej książce udacie się w podróż po urokliwych zakątkach Grecji, poznacie ich mieszkańcach i tradycje, odwiedzicie zabytki i miasteczka. Aż chce się lecieć i zwiedzić ten piekny kraj. 💙

Popłynęłam wyobraźnią przez te wspaniałe greckie historie. Widziałam te kafejki, place, wzgórza i ludzi pokazujących głównemu bohaterowi swój kraj, mity, tradycje, sposób myślenia...
Polecam.

Polecam.

Ellie tydzień po tygodniu odbiera pocztówki z Grecji adresowane do poprzedniej lokatorki. Ich nadawcą jest tajemniczy A. Któregoś dnia kolejna pocztówka nie nadchodzi. Ellie bierze urlop i kupuje bilet do Aten, by podążyć śladem tajemniczego mężczyzny. Widoki pełne słońca, lśniącej błękitnej wody i bajkowych krajobrazów Grecji, które widywała tylko na pocztówkach w końcu będzie mogła zobaczyć na własne oczy. W dniu swojego wyjazdu ze skrzynki wyciąga kopertę, w której znajduje się niebieski notes - pamiętnik z podróży tajemniczego A. Tak naprawdę w całej tej książce najciekawsze są wszystkie te historie, które Anthony miał okazję usłyszeć od innych ludzi. Grecja przedstawiona w książce bez wątpienia jest piękna, ale skrywa też swoje mroczne miejsca i tajemnice. Idealna książka na letnie dni.

Ellie dostaje pocztówki z Grecji, adresowane do poprzedniej lokatorki. Postanawia wyjechać tam na wakacje, a wtedy dostaje notes z zapisem podróży tajemniczego A. Ten subiektywny pamiętnik-przewodnik pokazuje i te piękne, i te brzydsze części kraju. Krótkie opowiadania są dobre, realistyczne, aż chce się wyjechać i samej zobaczyć:) Jak dla mnie wątek Ellie jako klamry rozpoczynającej i spinającej opowiadania niezbyt trafiony i można byłoby go pominąć. Za to opowiadania i zdjęcia - ujmujące. W sam raz na letnie czytanie. 5.5/10

Nie mogłam doczekać się zakończenia. Bardzo dobra jak zwykle książki Hislop

Nie mogłam doczekać się zakończenia. Bardzo dobra jak zwykle książki Hislop

Fajna, wciągająca. Dużo wspomnień o Grecji.

Fajna, wciągająca. Dużo wspomnień o Grecji.

Zawsze miło poczytać o Grecji, morzu i słońcu.. kilka ciekawych historii, trochę ciekawostek. Całość miła, ale bez fajerwerków.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane