Paradyzja

00:00 /00:00

Kup Paradyzja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Paradyzja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paradyzja

Problem z Zajdlem jest taki, że urodził się w Polsce. Paradyzja jest wspaniałą antyutopią, która przedstawia bardziej uniwersalne zagrożenie totalitaryzmu i jego źródło niż zachodni pisarze - kreacja "własnej" nauki, w której niektóre fakty są naginane albo nie istnieją w ogóle. Genialny pomysł, aby głównym bohaterem był przybysz z zewnątrz, który stara się zrozumieć zbuntowane społeczeństwo satelity Paradyzja.

"Paradyzja" to bardzo przyjemne dystopijne science-fiction, nakierowane szczególnie na zachowanie się całego społeczeństwa. Polecam odsłuchać słuchowiska na Audiotece. Zostało niezwykle przyjemne wyreżyserowane i zagrane. W tej krótkiej historii urzeka mnie, jak wiele Zajdlowi udało się przewidzieć na tyle dekad wcześniej. Nie tylko wpadł na pomysł przedstawienia sztucznej inteligencji, ale też zauważył, że nie będzie ona rozumiała aluzji, co umożliwi ludziom komunikację niewykrywalną przez wszechobecny system. Cóż za świetny pomysł, aby język społeczeństwa stanowiła poezja! To niezwykła idea, dodatkowo dobre główkowanie dla czytelnika, co dana postać miała na myśli. Zajdel przewidział również niejaką formę grafenu, z tym że układy nanokomórkowe w plastrach miodu nie zostały stworzone z węgla, a z metalu, ale i tak uważam to za imponujące osiągnięcie. "Paradyzja" to krótkie i nieźle starzejące się sf, które po wielu dekadach wciąż bawi i skłania do przemyśleń. Jakaż szkoda, że Zajdlowi nie udało się dożyć dzisiejszych czasów. Na jakież jeszcze pomysły mógł wpaść ten genialny umysł!

Fabuła ciekawa, tak mocno pod Orwella "Rok 1984" czy "Król Szczurów" Clavella lub inne książki o tematyce utopijnych ustrojów. Superprodukcje zdecydowanie słuchałem lepsze ale fabuła naprawdę robi robotę.

9670 użytkowników ma tytuł Paradyzja na półkach głównych
1623 użytkowników ma tytuł Paradyzja na półkach dodatkowych

Janusz A. Zajdel
Janusz A. Zajdel
Ukończył Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Był pracownikiem Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej w Warszawie. Publikował poradniki i prace popularnonaukowe dotyczące bezpieczeństwa radiologicznego. Był działaczem międzynarodowego ruchu SF.

Cytaty z książki Paradyzja