Matki wielkich Polaków
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2016-11-05
Książka prezentuje sylwetki matek wybitnych Polaków od XVII do XX wieku. Są to: Teofila z Daniłłowiczów Sobieska – matka Jana III Sobieskiego, Tekla z Ratomskich Kościuszkowa - matka Tadeusza Kościuszki, Barbara z Majewskich Mickiewiczowa - matka Adama Mickiewicza, Salomea z Januszewskich Słowacka - matka Juliusza Słowackiego, matka Fryderyka Chopina, Stefania z Cieciszowskich Sienkiewiczowa - matka Henryka Sienkiewicza, Józefa Kasprowiczowa - matka Jana Kasprowicza, Józefa Żeromska - matka Stefana Żeromskiego, Maria Kossakowa - matka Lilki Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Stefania z Zieleńczyków Baczyńska - matka Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Portrety bohaterek, Autorka kreśli w oparciu o autentyczne dokumenty, korespondencję, literaturę, wspomnienia, wskazuje rangę dziedzictwa matek w charakterze, psychice czy twórczości genialnych synów. Wizerunek wielu matek ukazany jest właśnie oczyma dzieci. W tle pojawiają się także ojcowie ( np. Jakub Sobieski, Euzebiusz Słowacki czy Stanisław Baczyński).
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [3]
Szkoda że Pani Barbary nie ma już wśród nas, ale dobrze że zostały Jej książki. Każda Jej pozycja to uczta słowa. Tak jest i teraz.
Pokaż mimo toCzyta się książkę powoli, ale z satysfakcją. Autorka pochyla się nad rzeczami, które często nam umykają na co dzień. Oddaje cześć matkom, nie tylko wielkich ludzi. Kieruje nasz wzrok na matki wokół nas.
Im więcej książek historycznych czytam, tym częściej zauważam, jak niewiele w historii mówi się o kobietach. Marginalizowanie ich roli w dziejach zdecydowanie zaburza obraz minionych epok, dlatego tak cenne są dla mnie pozycje, w których głównymi bohaterkami są właśnie one. Niebywale trudnego zadania odtworzenia biografii matek słynnych Polaków podjęła się Barbara...
więcejBarbara Wachowicz w swojej książce "Matki Wielkich Polaków", poświęca każdej z matek oddzielny rozdział i choć historia każdej z nich w niczym nie przypomina pozostałych, to łączy je jedno – wychowały wielkich Polaków, więc same również musiały być osobami nieprzeciętnymi. Autorka śledząc ich losy, wczytuje się w dokumenty i opinie im współczesnych, aby odnaleźć odpowiedź...