Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Patronat LC
Anya von Bremzen Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Mundus literatura faktu
320 str.
Tytuł oryginału:
Mastering the Art of Soviet Cooking: a Memoir od Food & Longing
Data wydania:
2016-10-12
Data 1. wyd. pol.:
2016-10-12
Liczba stron:
320
Język:
polski
ISBN:
9788323340973
Tłumacz:
Aleksandra Czwojdrak
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Tagi:
ZSRR historia kulinaria stalin polityka antyalkoholowa
Tytuł oryginału:
Mastering the Art of Soviet Cooking: a Memoir od Food & Longing
Kategoria:
literatura faktu
Data wydania:
2016-10-12
Liczba stron:
320
Język:
polski
ISBN:
9788323340973
Tłumacz:
Aleksandra Czwojdrak
Seria:
Mundus
Tagi:
ZSRR historia kulinaria stalin polityka antyalkoholowa
Średnia ocen
7,4 / 10
44 ocen 9 opinii

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Podobne książki

Więcej
więcej

Oficjalne recenzje i

Zatrute magdalenki komunizmu


[ 11 ] Link do recenzji

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
44 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinie [9]

Sortuj:
3358
455

Na półkach: , ,

Oryginalnie i ciekawie - zarówno o jedzeniu, jak i ogólnie o życiu w ZSRR, od samych jego początków aż po rozpad w końcu ubiegłego stulecia. Książka pasjonująca zarówno dla tych, których interesuje historia, jak i dla tych, którzy ciekawi są obyczajów gastronomicznych różnych narodów. Chociaż o Związku Radziecki nareszcie od 30 lat wolno nam mówić prawdę, Anya von Bremzen...

więcej Pokaż mimo to

2317
249

Na półkach:

http://zacofany-w-lekturze.pl/2018/06/rodzina-od-kuchni-anya-von-bremzen-szarlotka-lenina.html

Pokaż mimo to

478
119

Na półkach: , , ,

Smaczny kasek. Historia opowiedziana przy suto zastawionym stole. Potwierdza, ze smaki i zapachy wywoluja wspomnienia. Wiem to doskonale. Smacznego.

Pokaż mimo to

Reklama
1034
178

Na półkach: , , , ,

To nie jest banalna książka o jedzeniu, choć ukazuje wiele kulinarnych rzeczy, smaków, potraw Rosji w latach 1910 - 2010. Kuchnia jest raczej pomysłem autorki spajającym wielowątkową opowieść o jej rodzinie oraz widzianej z perspektywy codziennego życia dwudziestowiecznej historii Rosji/ZSRR/Rosji.
Anya von Bremzen urodziła się w Rosji w 1963r., ale wraz z matką...

więcej Pokaż mimo to

1044
950

Na półkach: ,

Anya von Bremzen w roku 1974 wyemigrowała z mamą ze Związku Radzieckiego do Stanów Zjednoczonych. Miała 10 lat, niezbyt dobrze adaptowała się do nowych warunków i była kompletnie rozczarowana mdłą amerykańską kuchnią, o której fantazjowała przed wyjazdem z Moskwy. Tęskniła za kołbasą, serkami „Drużba” i ciasteczkami z fabryki „Bolszewik”, a ponieważ były wytworami...

więcej Pokaż mimo to

1164
236

Na półkach: ,

Lubię takie przyjemne zaskoczenia jak to, które ogarnęło mnie niemal od pierwszych stron książki. Połączenie reportażu z osobistymi wspomnieniami i refleksjami autorki dało zdumiewająco dobry efekt. Ten niezwykły mariaż czyni "Szarlotkę Lenina" pozycją wyjątkowo interesującą.Trzypokoleniowa historia rodzinna ukazana jest na tle najważniejszych wydarzeń politycznych ZSRR i...

więcej Pokaż mimo to

1388
1205

Na półkach: ,

Spodziewałam się trochę czego innego. Jako dziecko wychowane w komunizmie, z perwersyjną rozkoszą wspominam zawsze przeróżne serwowane mi wówczas przez rodzinę i instytucje specjały. I takich wspomnień szukałam także w "Szarlotce Lenina".
Kulinariów w tej książce jest jednak niewiele. Zaczyna się pod tym względem dobrze, im dalej jednak w las, tym więcej było elementów...

więcej Pokaż mimo to

0
0

Na półkach: , , ,

W jednej z recenzji tej książki przeczytałam : "poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły." I tak się stało.Czytając tą książkę przeniosłam się w świat wspomnień z dzieciństwa i wzbogaciłam swoją wiedzę o ZSRR i Republice Rosyjskiej. Pełna humoru i ówczesnej rzeczywistości widzianej oczami krewnych autorki i jej własnych odczuć. Czytając to DZIEŁO, nie mogłam się nadziwić...

więcej Pokaż mimo to

11943
438

Na półkach: , , , , ,

To druga wydana ostatnio książka, łącząca historię i wydarzenia polityczne z kuchnią. W obu przypadkach autorkami są kobiety, Rosjanki pochodzenia żydowskiego, obie też wyjechały do USA. Reporterka Anna Badkhen („Kałasznikow kebab”) porusza się jednak głównie po Bliskim Wschodzie i Środkowej Azji – tylko jeden (choć chyba najważniejszy) rozdział swej książki poświęca Rosji....

więcej Pokaż mimo to

Dyskusje

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    221
  • Przeczytane
    47
  • Posiadam
    13
  • Rosja
    5
  • Ulubione
    2
  • Literatura amerykańska
    2
  • Kulinaria
    2
  • 2017
    2
  • Rosja i powiazane...
    2
  • Reportaże
    2

Reklama
Reklama

Tu pojawią się rekomendacje dla ciebie

Aby zobaczyć rekomendacje oceń 30 książek w serwisie

Oceń

Wypożycz z biblioteki

Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej


Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd
zgłoś błąd