Tajemnica Kremla

- powieść historyczna
- 2006-01-01
- 2006-01-01
Tajemnica Kremla jest fascynującą historią podstępnych zabójstw, ciemnych spisków, intryg, wspaniałych uczt rozgrywających się w bogatych, przepysznych wnętrzach, ociekających złotem i krwią...
Kup Tajemnica Kremla w ulubionej księgarni
- BIBLIOTEKA DYSK ZEWNĘTRZNY - ZBIORCZE 1
- Biblioteka 1
- Literatura "dorosła" 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Kremla
"(...) manipulacja i dezinformacja, przekłamania i wprowadzanie w błąd, prowokacje, szantaż i intrygi, korupcja na ogromną skalę."
Książka byłego dyplomaty francuskiego (rosyjskiego pochodzenia) opisuje te historie, o których Rosja i Moskwa nie chciałyby pamiętać. Są zatem: okrucieństwo Iwana Groźnego, opricznina, wielka smuta, czasy Lenina na Kremlu i nieugiętość Stalina. Przeczytamy tu o tajnych grach służb wywiadowczych, obcym wywiadzie i przede wszystkim o walce o władzę.
Autor oprowadza nas po historii Kremla, począwszy od powstania Moskwy po prezydenturę Władimira Putina. Próbuje pokazać, że dzieje największego państwa świata właśnie zdają się zataczać koło, którego nierozłącznymi elementami są odwieczni bohaterowie: car i szpieg.
Książka "Tajemnice Kremla" to pozycja ciekawa. Dzięki niej dowiemy się jak rosyjscy władcy sięgali po tron i jakie działania musieli poczynić, by władzę utrzymać. Znajdziemy w niej również wiele argumentów na to, że Rosja to nie kraj jednego rządzącego, ale od wielu wieków państwo grupy, która kontroluje najważniejsze jego sektory.
Po przeczytaniu trudno nie ulec jednak wrażeniu, że wiele rozdziałów jest zbyt krótkich, by dostatecznie poznać wszystkie historie. Cała książka ma 255 stron, ponad 30 rozdziałów i kilka aneksów (w tym zbędne przepisy kucharskie i opis spaceru po Kremlu). Jest niespójna, czasem w chronologii występują duże przerwy, a często jednej osobie poświęconych jest kilka rozdziałów.
Ocenić ją ciężko. Zawiera arcyciekawe informacje, ale kompozycja pozostawia wiele do życzenia. To drugie z pewnością nie powinno jednak odstraszać tych osób, które interesują się Rosją i Europą Wschodnią. Na pewno znajdą w niej atrakcyjną lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka byłego dyplomaty francuskiego (rosyjskiego pochodzenia) opisuje te historie, o których Rosja i Moskwa nie chciałyby pamiętać. Są zatem: okrucieństwo Iwana Groźnego, opricznina, wielka smuta, czasy Lenina na Kremlu i nieugiętość...
Momentami odrobinkę tendencyjny odcień (jeżeli rozpatrywać w kategorii dokumentu),momentami nużąca, momentami zdaje się streszczeniem jakiegoś właściwego tekstu (ach, te skandalicznie krótkie rozdziały),ale jakiś walor odkrywczy ma, o czymś opowiada, gdyby autor skupił się na samych szpiegach zamiast trochę zbyt na siłę łączyć wątek szpiegostwa z wątkiem Kremla, byłoby wcale nieźle. W każdym razie partie o szpiegach (zwłaszcza historyczne) czytało się dobrze. Trudno tę książkę nazwać dobrą, ale summa summarum trudno ją też nazwać złą.
-1 punkt za okładkę, która wygląda, jakby ktoś dziecku dał Painta. +1 punkt za dobór osób na okładce ;-)