Nieobecna

Tagi:
literatura polska

Patronaty LC

Książki autora

Bardzo ciekawa. Cały czas trzyma w niepewności. Czyta się ją dobrze i szybko. To jrdna z tych książek, które ciężko wieczorem odłożyć na półkę.

Temat skradzionej tożsamości od zawsze wzbudza emocje i intryguje. Sięgając po tę książkę liczyłam na głębszą psychologiczną analizę pewnych zachowań i motywów działania. Pomysł bardzo ciekawy, stopniowanie emocji, rozbudowywanie wątków i prezentacja bohaterów. Nie mniej jak dla mnie trochę za duża drobiazgowość i szczegółowość w opisie czynności wykonywanych przez główną bohaterkę. Trochę to było męczące. W ogólnej ocenie pozycja ciekawa, godna uwagi, z zaskakującym zakończeniem.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo mi się podobała ta powieść, jak zresztą wszystkie książki Pani Agnieszki Olejnik.
Większość ludzi uważa, że wszystkie bliźnięta z wyglądu są identyczne. Bywa, że mają trudności z rozróżnieniem ich.
Rzeczywiście główne bohaterki są bliźniaczkami, które nie różnią się między sobą wyglądem, za to różnią charakterami i podejściem do życia. Od dzieciństwa prowadzą bardzo niebezpieczną grę, to znaczy zamieniają się tożsamością. Julia jest mężatką, która ma duży problem z wiernością. Wykorzystuje siostrę udając ją, żeby spotykać się kochankami.
Julita jest panną o spokojnym usposobieniu. Pracuje w szkole jako nauczycielka języka polskiego. Właśnie zakończyła związek z żonatym facetem i ciężko jest jej się z tym pogodzić. Cierpi.
Po raz kolejny zgadza się na zamianę, która kończy się tragicznie.
Więcej nie zdradzę. Jeśli potrzebujecie sporych emocji, przeczytajcie tę powieść. Naprawdę warto.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo dobra książka, nie mogłam się od niej oderwać. Wciągająca, trzyma w napięciu.

Długo miałam się z zamiarem przeczytania tej książki, bo widziałam same dobre opinie, a motyw zamienionej tożsamości nie jest zbyt często spotykany w literaturze- a wydaje się być intrygujący. :) Kupienie nowego egzemplarza, graniczy z cudem. Brak dodruku.... Aż wreszcie zakupiłam od kogoś i...przepadałam! Rewelacyjna historia, nie czytałam nigdy czegoś tak wciągającego. Znajdziemy w niej motyw o zaburzeniach osobowości, o nadmiernym popędzie seksualnym jednym z sióstr, zamianie tożsamości. Przyjęcie cudzego życia nie jest proste, naprawdę podziwiałam bohaterkę, że zdecydowała się na taki krok. Zamieniona tożsamość jest jedynie początkiem góry lodowej, wszystko co się potem dzieje jest ze sobą powiązane.... Nie jest to cukierkowa opowieść obyczajowa. Jest dojrzała historią, pełną tragizmu, zdrad, tajemnic....a przy tym , tląca się nadzieje na rozwikłanie tajemnicy, schwytanie mordercy ale przede wszystkim na zaczęcie wszystkiego od nowa.
Naprawdę ciężką oderwać się od tej lektury, czyta się szybko. Osobiście nie domyślałam się zakończenia, a więc wraz z bohaterką stąpałam ostrożnie, z coraz większym zaciekawieniem kto za tym wszystkim stoi. Na pewno, długo pozostanie w mojej głowie.
Polecam serdecznie :)

więcej Pokaż mimo to

Przyznaję - trochę się domyślałam rozwiązania intrygi, ale tylko trochę i wcale nie byłam do końca pewna. Autorka parokrotnie mnie zaskoczyła zwrotem akcji lub zachowaniem któregoś z bohaterów. Zachwycił mnie również ogrom emocji, refleksji oraz piękny, pełen metafor, język.

Mam mieszane uczucia co do tej powieści.
Bardzo zainteresowała mnie fabuła. Bliźniaczki, jedna z nich ginie - trochę sztampowe, ale jaki materiał na dobry kryminał....
No i fabuła nie była zła, nawet ciekawie poprowadzona.
To, co mi przeszkadzało - to brak akcji. Praktycznie nie ma dialogów. Nie ma dynamizmu. Bardziej niż akcja przedstawione są rozważania, co się dzieje w głowie głównej bohaterki.
Niemniej jednak czytało mi się względnie ciekawie. Zachwycona nie jestem, 10 bym nie dała, ale - w mojej ocenie - warto sięgnąć... ;)

Mam mieszane uczucia co do tej powieści.
No i fabuła nie była zła, nawet ciekawie poprowadzona.

Mialam zupełnie inne oczekiwania, kiedy zaczynałam czytać tą książkę

Myślałam, że dostanę lekką powieść, moze nawet zabawną, a tymczasem dostałam konkretną sensację

Momentami książka mi się dłużyła, główna bohaterka ciągle karmiła, przewijała, kładła spać dziecko i zamykała się w sypialni

Z drugiej jednak strony bylam ciekawa co będzie dalej, jak się sytuacja rozwinie, kto zabił, jak to wszystko się skończy, więc czytałam z zainteresowaniem

Nie podobała mi się tak do końca postać głównej bohaterki, jej miłość i przywiązanie do dziecka siostry mnie przerażało, czekałam dosłownie, aż wyjmie pierś i zacznie karmić. Rozumiejąc jej strach o życie i tak uważam, że całe jej zachowanie było lekko 'creepy'

Najbardziej podobało mi się to, że zakończenie pomimo, że niby pozytywne, to ostatni rozdział tak naprawdę smutny i trochę przerażający

Daję mocną 7 i polecam mimo wszystko

Mialam zupełnie inne oczekiwania, kiedy zaczynałam czytać tą książkę

Z drugiej jednak strony bylam ciekawa co będzie dalej, jak się sytuacja...

więcej Pokaż mimo to

Opowieść o granicach, które sobie wyznaczamy w życiu i o relacjach rodzinnych.
W tle życia bohaterek słychać głos "sprawiedliwości", który tym razem jest krzykiem chorego psychicznie człowieka.
Podobała mi się kreacja Julity - kobiety ciepłej, pragnącej zwyczajności, miłości, angażującej się w różne wyzwania i okoliczności.
Czytałam z zapartym tchem, czego wszystkim czytelnikom życzę.

Opowieść o granicach, które sobie wyznaczamy w życiu i o relacjach rodzinnych.
Czytałam z zapartym tchem, czego wszystkim...

więcej Pokaż mimo to

Książka, od której nie mogłam się oderwać. Przeczytałam jednym tchem. Akcja dzieje się szybko, zaskakuje.
Podchodziłam do tej historii z rezerwą i zastanawiałam się z czego wynikają te wysokie oceny. Z pozoru banalna historia. Ale wyszła z tego naprawdę ciekawa książka. Polecam serdecznie.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać