Zabójcy w imię republiki

Okładka książki Zabójcy w imię republiki autora Vincent Nouzille, 9788380790360
Okładka książki Zabójcy w imię republiki
Vincent Nouzille Wydawnictwo: Fronda reportaż
reportaż
LES TUEURS DE LA REPUBLIQUE
2016-01-02
2016-01-02
Agata Czarnacka

Kup Zabójcy w imię republiki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zabójcy w imię republiki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójcy w imię republiki

Zaskoczyła mnie tak niska ocena tej książki na lubimyczytac, w mojej subiektywnej opinii zasługuje ona na lepszą ocenę.
Książka, za co jestem jej wdzięczny, odsłania wiele mało znanych faktów i ujawnia mocno kontrowersyjne karty historii francuskich służb w kwestii ich zaangażowania w politykę innych państw. Przy czym karty te są raczej mroczne.
Moim zdaniem jest to świetna pozycja, szczególnie pośród wielu książek traktujących o służbach amerykańskich oraz brytyjskich, wypełnia pewną lukę w tej kategorii i robi to może nie tyle z gracją, co rzetelnie i uczciwie.

Być może cieszy się tak słabą opinią z uwagi na fakt, że dotyczy francuskich służb wywiadowczych, ale tym większą jej zasługą jest, że porusza temat tak mało popularny w literaturze, a przy tym jej treść jest bardzo merytoryczna i rzetelnie opracowana....

Znakomita otwierająca głowę rzecz Właściwie kompletne portfolio francuskich służb specjalnych. Francja w polskim dyskursie? "Hehe Francja, czołg z czterema biegami do tyłu jednym do przodu" A ja chciałbym mieć tak sprawcze państwo. Znakomity korpus urzędników średniego szczebla, dobra armia i bardzo duże poczucie pro-francuskości wśród całej klasy politycznej. Fascynującą książka "Zabójcy w imię Republiki to otwierająca głowę rzecz. Ten reportaż daje unikatową możliwość zajrzenia za kurtynę spraw normalnie oklauzulowanych. Niby zdawałem sobie sprawę z jakichś wpływów francuskich w Afryce, ale skala zjawiska mnie zaskoczyła. Przez prawie 60 lat było tak, że jak francuski prezydent[obojętnie kto sobie wymarzył], żeby jakiś prezydent w Afryce spadł z rowerka, bo nie realizował interesów Francji to zazwyczaj z niego zlatywał. Dla kontrastu potężna Warszawa zastanawia się czy wpływy w regionie Europy Wschodniej lepiej zbudować za pomocą zwiększenia ilości Szymborskiej, a może Miłosza na lokalnym konkursie recytatorskim w takim Grodnie. Z tej książki można zrobić bardzo dobry film, chociaż ta książka pokazuje, że fantazje filmowców, w niektórych miejscach są odległe od wywiadowczej codzienności, ale tu i tam jest całkiem blisko.

Na osobny akapit zasługuje autor tego świetnego reportażu. Chciałbym wiedzieć kim jest facet, przed który siadają politycy, generałowie i zawodowi mordercy, w detalach opisując swoją pracę. Otwierająca głowę rzecz, wymagająca sporej wiedzy ogólnej przed lekturą, ale warta poświęconego jej czasu. Wydaje mi się, że z jakiegoś powodu ci ludzie mówią szczerze, bez zbędnego lansowania się w stylu "Byłem szpiegiem, zabijałem na rozkaz Francji" Owszem robili to, ale takich narzędzi używają poważne państwa, ze wszystkimi tego konsekwencjami. 8/10

Na pewno ciekawa książka, ale raczej dla osób, które bardzo interesują się służbami specjalnymi. Moim zdaniem, autor chciał umieścić za dużo w zbyt małej książce, w efekcie w zasadzie tylko informuje bez wgłębiania się w szczegóły, gdzie i kiedy rząd francuski mieszał się w wewnętrzne sprawy innych państw przy pomocy swoich służb specjalnych.

144 użytkowników ma tytuł Zabójcy w imię republiki na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Zabójcy w imię republiki na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zabójcy w imię republiki

Dodaj cytat z książki Zabójcy w imię republiki