Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii

Okładka książki Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii autora Juliusz Ćwieluch, 9788380322028
Okładka książki Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii
9788380322028

Kup Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii

Rozmówcami są: były dowódca generalny gen. Mirosław Różański, były inspektor sił powietrznych gen. Tomasz Drewniak, były szef inspektoratu uzbrojenia gen. Adam Duda oraz były szef Sztabu Generalnego gen. Mieczysław Cieniuch. Każdy z nich jest świetnym ekspertem w swoim obszarze, oddanym wojsku i sprawom obronności. Jednocześnie świetnie znający kulisy zarządzania armią, a dodatkowo potrafiącym kapitalnie o tym opowiadać. Choć wydana około 8 lat temu (za czasów rządów ministra Antoniego Macierewicza),to z pewnością ciągle pozostaje aktualna, szczególnie w zakresie gorzkich diagnoz jakie stawia. Plusem jest to, że każdy z rozmówców zostawia swoje recepty na odnowę sytuacji, może nie łatwe i politycznie trudne do realizacji, ale bez nich stan rozkładu wojska będzie się tylko pogłębiał. Naprawdę warto przeczytać aby uzmysłowić sobie w jakim miejscu znajduje się dzisiaj armia, a przez nią nasz kraj.

Ciekawa lektura. Szybko i miło spędzony czas. W książce jest mowa o tym że w 2002 roku nie było pasów z klamrą WP, ja będąc w wojsku w latach 2006-2007 nosiliśmy takie pasy z kolegami.

Trafiłem na "Generałów" dopiero teraz i jest to głos z poprzedniej epoki: Macierewicz nie jest już ministrem MON, PiS już nie rządzi, a na dodatek wybuch pełnoskalowej wojny w Ukrainie zmienił podejście wszystkich do tematów z obronnością i finansowaniem armii.

Książka stanowi więc ciekawy zapis mentalu części armii, stopklatkę z lat 2016 - 2017. Ale obecnie jest interesująca chyba już tylko dla historyków. Ćwieluch jest dobrym dziennikarzem, po którym widać, że potrafi nawiązać relację z rozmówcami.

Chętnie przeczytałbym aktualizację na stan z 2024 roku, byłoby tam pewnie kilka "a nie mówiłem".

658 użytkowników ma tytuł Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii na półkach głównych
159 użytkowników ma tytuł Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii

Okładka książki Dlaczego przegramy wojnę z Rosją Juliusz Ćwieluch, Mirosław Różański
Dlaczego przegramy wojnę z Rosją Juliusz Ćwieluch, Mirosław Różański
Okładka książki Taka zabawna historia Juliusz Ćwieluch, Krzysztof Kowalewski (aktor)
Taka zabawna historia Juliusz Ćwieluch, Krzysztof Kowalewski (aktor)
Juliusz Ćwieluch
Juliusz Ćwieluch
Dyplomowany filmoznawca, który nie napisał ani jednej recenzji filmowej. Pracę zaczął w kieleckim oddziale „Gazety Wyborczej”. Pracował w bezpłatnym dzienniku „Metro”. Później w „Przekroju”. Lubi 2007 rok. Urodziła mu się wtedy córka. Przyjęli go do „Polityki”. Pisze o ludziach.

Cytaty z książki Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii

Juliusz Ćwieluch Generałowie. Niewygodna prawda o polskiej armii Zobacz więcej