Życie i śmierć

Okładka książki Życie i śmierć autora Stephenie Meyer, 9788327154613
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Życie i śmierć
Stephenie Meyer Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Zmierzch (tom 5) romantasy
romantasy
Zmierzch (tom 5)
Life and Death: Twilight Reimagined
2016-02-03
2016-02-03
2015-10-06
Donata Olejnik

Kup Życie i śmierć w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Życie i śmierć i

Przeczytane 671 Opinie 324 Oficjalne recenzje 37

Opinia społeczności książki Życie i śmierći

Książki 2962 Opinie 534

Oceny książki Życie i śmierć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie i śmierć

Zmierzch to historia nastoletniej Belli Swan i wampira Edwarda Cullena. Autorka Stephenie Meyer skupia się na trudnych wyborach bohaterów między miłością a bezpieczeństwem oraz walce z przeciwnościami.

Rozumiem co chciała zrobić autorka mimo to uważam że dokonała za wielu zmian i książkę czyta się troszkę ciężko

Dziwnie się ją czytało. Z jednej strony ciekawe spojrzenie, zwłaszcza na końcówkę, która toczy się inaczej do oryginału, ale jednak jest pare żenujących momentów... Okazuję się, że pewne słowa lepiej jak już wypowiada kobieta, bo po prostu brzmią strasznie.. zniewieściale.. no cóż, jak już się przez to przebrnie to opowieść jest całkiem odświeżająca, bo bałam się tego że to będzie kropka w kropkę to samo.
Nie zasługuje na hejt, ale z pewnością nie jest aż tak wciągająca jak oryginał.

5773 użytkowników ma tytuł Życie i śmierć na półkach głównych
971 użytkowników ma tytuł Życie i śmierć na półkach dodatkowych

Stephenie Meyer
Stephenie Meyer
Urodziła się 24 grudnia 1973 roku w Connecticut. O jej życiu prywatnym wiadomo tylko tyle, ile sama o nim opowiedziała, autorka bowiem unika rozgłosu medialnego i nie zależy jej na taniej sensacji. Dzieciństwo spędziła w Phoenix, w stanie Arizona. Uczęszczała do liceum Chaparral High School w Scottsdale (Arizona) i na Brigham Young University w Provo w stanie Utah, gdzie ukończyła wydział literatury angielskiej. W 1994 roku wyszła za mąż za Christina (przydomek „Pancho”). Mają trzech synów: Gabe’a, Setha i Eliego. Stephenie Meyer jest mormonką, należy do Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich. Zgodnie z nauką swego Kościoła nie pije alkoholu ani napojów, które mogą zakłócać zdolność wyrażania wolnej woli. Nigdy nie zamierzała zostać pisarką. Jej jedyną pracą zarobkową przed założeniem rodziny była posada recepcjonistki w firmie handlującej nieruchomościami. Meyer jest fanką rockowego zespołu Muse. Wyznała, że koncert, który odbywa się w trzeciej części sagi, to właśnie koncert tego zespołu i że niektórzy z głównych bohaterów są ich fanami. Dobrze pisze jej się także przy muzyce takich grup, jak Ok Go, Gomez, Placebo, Blue October i Jack’s Mannequin. Po ukazaniu się w 2005 roku jej debiutu literackiego, powieści Zmierzch , księgarze amerykańscy na łamach branżowego pisma „Publishers Weekly” obwołali ją „najbardziej obiecującą początkującą pisarką roku”. Jej trzy książki z cyklu Zmierzch nie schodzą z list bestsellerów „New York Timesa”, „Publishers Weekly”, „Wall Street Journal” i księgarni Amazon i stały się fenomenem na światową skalę. Cała seria przez 47 tygodni znajdowała się na 1. miejscu toplisty „New York Timesa” i została uhonorowana licznymi prestiżowymi nagrodami, m.in. „Publishers Weekly” uznał ją za Najlepszą Książkę Roku, a Amazon za Najlepszą Książkę Dekady. Meyer to jedyna autorka, której książki zdystansowały na listach bestsellerów powieści o Harrym Potterze pióra niepokonanej dotąd Joanne K. Rowling.

Symetria dusz J.L. Weil
Symetria dusz
J.L. Weil
"Symetria dusz" jest trzecim, finałowym tomem serii "Raven". Po śmierci dziedzica Czarnych Wron, wszyscy muszą się pozbierać i żyć dalej. Piper musi poprowadzić żniwiarzy na wojnę. Granice między światem żywych, a umarłych zostały naderwane, zjawy i zmory zaczynają polować na ludzi. Od tego, jak postąpi Piper, jak rozegra ten ostatni bój, zależą losy świata. Na dodatek starszyzna planuje ponowny ślub dziewczyny. Z kim, tego wam nie zdradzę. Najważniejsze zadanie przed nią to odnaleźć relikwię, dzięki której przywróci zasłonę oddzielającą umarłych od żywych. Kto okaże się przyjacielem, a kto wrogiem? Komu może zaufać? Finałowy tom serii, który decyduje o losach świata. Autorka bardzo miło mnie zaskoczyła, bardzo dużo się dzieje. Akcja książki krąży między zmorami, zjawami, a światem ludzi, oraz niezwyciężonymi żniwiarzami. Książka serwuje sporo fantastyki, śmierci, walki, miłości i dużo, dużo więcej. Głowna bohaterka wydoroślała, sprawia wrażenie osoby mądrzejszej, twardo stąpającej, trzeźwo myśli, co ma zrobić i bierze się do działania. Zaczyna walczyć o świat i najbliższe jej osoby, nie oglądając się za siebie. Bardzo spodobało mi się jak autorka umiejętnie wykreowała Piper od niemądrej, samolubnej gówniary do porządnej, odpowiedzialnej, twardo stąpającej kobiety. Zane kocha bezgranicznie dziewczynę i to się odczuwało. Miłość potrafi odmienić człowieka. Moim zadaniem ostatnia, finałowa część jest najlepsza, nie żałuję, że po nią sięgnęłam.
ewela_czyta - awatar ewela_czyta
oceniła na74 lata temu
Grey E. L. James
Grey
E. L. James
GREY JEST OKEJ* *w porównaniu ze swoim polskim odpowiednikiem Po "50 twarzy oczami Christiana" sięgnęłam mając w pamięci przypadający na moje nastoletnie lata ferwor wywołany przez tę serię. Zauważając wolny egzemplarz na półce w lokalnej bibliotece, postanowiłam po latach, na nowo, wyrobić sobie opinię na temat słynnej trylogii Greya, tym razem z perspektywy dorosłej kobiety oraz w porównaniu z oscylującym w tej samej kategorii "hitem" jakim stały się "365 dni". Jaki jest efekt tego powrotu? Całkiem pozytywny! Nie zamierzam jednak oceniać tego czy upodobania Christiana są moralne czy też nie, tak jak zwykli to robić niektórzy w kontekście tej serii. To przecież tylko fikcja literacka. Książki o zwyrodniałych mordercach też są przecież poczytne. Tym co zwraca moją uwagę na tę powieść jest sposób kreacji głównych bohaterów oraz świata. Tytułowy Grey to postać wielowymiarowa, z mroczną przeszłością, którą autorka odsłania kawałek po kawałku, przez co z każdą stroną odbiorca dostaje szansę aby zrozumieć jego motywy i tym samym móc z nim sympatyzować. Dobrym aspektem powieści jest świat przedstawiony. Autorka naprawdę kreuje rzeczywistość protagonistów operując nazwami własnymi i tworząc wymiarowe postaci drugoplanowe, a nie tylko stwarza iluzję rzeczywistości poprzez obsadzenie akcji w nigdy nie wspomnianym "dużym mieście" czy też opisując "bardzo ważne biznesowe sprawy". Być może te aspekty z punktu widzenia fabuły wydają się zupełnie nieistotne, bo w końcu to nie fantasy gdzie autor jest zmuszony wyjaśnić czytelnikowi jak działa wymyślone przez niego uniwersum, jednak jest to sprytny zabieg podświadomie wiążący czytelnika ze światem ukazanym w powieści. Ciekawy sposób narracji zastosowany przez autorkę (pierwszoosobowa w czasie teraźniejszym w połączeniu z powieścią epistolarną we współczesnym wydaniu) sprawia, że powieść czyta się bardzo szybko, mimo że samej akcji jest stosunkowo niewiele. Mimo wszystkich wymienionych pozytywów, nie mam wątpliwości co do jakości tego utworu. Nigdy zresztą jego założeniem nie było być ambitnym, dlatego czytając literaturę tego typu należy nieco obniżyć wymagania. Parafrazując klasyczny cytat, współczesna literatura erotyczna jest jak pudełko czekoladek. Dzięki dobrze napisanym postaciom i wysiłkowi autorki włożonemu w stworzenie świat przedstawionego, dla mnie osobiście cała seria Grey'a jest praliną. Pełną cukru i niezdrowych tłuszczy, ale przynoszącą chwilę błogiego zapomnienia przy okazjonalnym spożywaniu. I to bynajmniej nie o smaku waniliowym :)
Klaudia An - awatar Klaudia An
Nerve Jeanne Ryan
Nerve
Jeanne Ryan
Ręka do góry kto nigdy nie słyszał o filmie "Nerve"? Ja jako nastolatka go uwielbiałam. Nie żartuję. Fabuła była dla mnie totalnym zaskoczeniem i pamiętam jak polecałam go swoim znajomym. Nie ukrywam, że wiedziałam o istnieniu książki, natomiast nigdy jakoś nie było mi z nią po drodze. Pewnego dnia trafiłam na nią w księgarni i ze względu na atrakcyjną cenę, oraz miłe wspomnienia związane z tą historią, nawet nie musiałam się dwa razy zastanawiać nad zakupem. "Nerve" to gra internetowa, która w krótkim czasie stała się bardzo popularna wśród nastolatków. Nie jest ona obca także głównej bohaterce Vee. Dziewczyna prowadzi najzwyklejsze nastoletnie życie. Ma grono bliskich przyjaciół, chłopaka do którego wzdycha oraz opiekuńczych rodziców, niekiedy nawet za bardzo. Jest jeden mały problem. Vee niemal zawsze jest w cieniu swojej najlepszej przyjaciółki. To ona występuje na scenie, to do niej klei się obiekt westchnień głównej bohaterki. Koniec tego. Vee postanawia wziąć udział w grze, bo nic nie zapewni jej aż tak dużego skoku popularności. Nie wie jednak z czym "Nerve" tak naprawdę się wiąże. Książkę czytało mi się całkiem przyjemnie. Obawiałam się, że moje oczekiwania mogą się mocno zderzyć z rzeczywistością. Wiecie pewnie jak to jest kiedy po latach trafiacie na kreskówkę czy serial który uwielbialiście, a po tylu latach okazuje się, że w ogóle to do was nie trafia. Na szczęście w tym przypadku nie miałam takiej sytuacji. Określiłabym tę książkę jako przyjemną młodzieżówkę. Nie była zaskakująca ani wybitnie angażująca ale była to dobra rozrywka. Bohaterka bywała momentami dość irytująca, natomiast z tego co pamiętam, podobne wrażenie miałam oglądając ekranizację. Mimo to dało się z nią utożsamić, a to jedna z ważniejszych cech młodzieżówek - przynamniej według mnie. Ku mojemu zaskoczeniu inna była... fabuła. Wyzwania stawiane graczom przez grę w ekranizacji znacząco różniły się od tych, przedstawionych w książce. I to niestety na minus. Pod tym kątem historia pisana nie była aż tak wciągająca i zaskakująca. Momentami powiedziałabym, że bywała nudnawa. Całościowo jednak myślę, że nie wypadła wcale tak źle. Czy jest to pozycja obowiązkowa? Nie. Czy osoby, które darzą sympatią film powinny sięgnąć po tę książkę? Zastanowiłabym się, bo jednak te dwa wydania historii są dość mocno od siebie odmienne. Jeżeli ktoś ma chęć bliżej zapoznać się z tą książką to śmiało, ale gorąco nie namawiam, bo wiem, że tutaj byłaby to kwestia bardzo indywidualna.
cafeetlivre - awatar cafeetlivre

Cytaty z książki Życie i śmierć