Blaze

- powieść przestępstwo zakładnik
- Blaze
- Michał Juszkiewicz
- powieść przestępstwo zakładnik
„Blaze” - ostatnia powieść niejakiego Richarda Bachmana, czyli „mrocznej połowy” Stephena Kinga - to opowieść o losach Claytona Blaisdella juniora, o krzywdach, jakich doznał, i zbrodniach, które popełnił, a w szczególności o ostatniej z nich, porwaniu 6-miesięcznego dziedzica niebotycznej fortuny. To mroczny kryminał, który zaskakuje na zmianę komizmem i melancholią.
Mierzący ponad dwa metry i ważący prawie sto trzydzieści kilogramów Clay Blaisdell (tytułowy Blaze) to kawał niezbyt rozgarniętego drania. Jego kłopoty z myśleniem zaczęły się we wczesnym dzieciństwie, kiedy ojciec zrzucił go ze schodów, a potem podniósł i zrzucił jeszcze raz. Mając kilkanaście lat Blaze ucieka z domu dziecka i poznaje George`a, przestępcę święcie przekonanego, że zjadł wszystkie rozumy. George wprowadza go w setki różnych przekrętów i jeden wielki plan: porwanie dziecka bogatych rodziców, dla których ostatnia gałązka rodzinnego drzewa musi być warta miliony. Jest tylko jeden problem: George umiera. Choć czy na pewno? Jakim więc cudem wciąż pomaga swojemu partnerowi w realizacji szalonego planu? Blaze ucieka w niebywałej śnieżnej burzy, a gliny depczą mu po piętach. Ma dziecko jako zakładnika, a przestępstwo stulecia zmienia się w wyścig z czasem w białym piekle lasów Maine...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 3 210
- 1 247
- 1 206
Świat jest brudny, a im dłużej się człowiek na nim obraca, tym bardziej nasiąka tym brudem.
Głupota to więzienie, z którego nigdy się nie wychodzi. Nie ma zwolnień za dobre sprawowanie, każdy kibluje tam na dożywociu.
Matoł nie nabierze nikogo, że ma nie wiadomo ile oleju we łbie. Wystarczy spojrzeć i wiadomo: światło się pali, ale w domu pusto.
Opinie [236]
Kawał dobrej literatury.Faktycznie trochę kojarzy się z ;Myszy i ludzie ;J.Steinbecka ale to nie zarzut ale pochwała.
Pokaż mimo to"Głupota to więzienie, z którego nigdy się nie wychodzi. Nie ma zwolnień za dobre sprawowanie, każdy kibluje tam na dożywociu"
więcej"Blaze", to jedna z kilku bardzo wczesnych książek napisanych przez Stephena Kinga, kiedy jeszcze pisał pod pseudonimem Richard Bachman. Sam autor, nie ma zbyt dobrego zdania o tej książce, jak twierdzi, a właściwie ostrzega potencjalnego...
Książka napisana bardzo dobrym językiem, przez co czyta ją się raz dwa.
więcejTytułowy bohater został wykreowany na postać lekką głupią, która nie do końca jest w stanie sobie poradzić. Dzięki temu, mam wrażenie że my jako czytelnicy współczujemy głównemu bohaterowi, mimo tego jakie czyny robi, co moim zdaniem było plusem, gdyż autor był w stanie wywrzeć na mnie te...
O Chryste, jakim cudem Stephen King na początku uważał, że ta książka jest beznadziejna i schował ją do szuflady? Przecież to rewelacyjna historia "wolno myślącego" olbrzyma, niekontrolującego swojej siły (wszelkie skojarzenia z "Myszami i ludźmi" Steinbecka są jak najbardziej zrozumiałe), którego życie mogłoby potoczyć się zupełnie inaczej, gdyby nie okaleczył go w...
więcejmi się bardzo nie podobała, zaczęłam ją czytać na wakacjach 2019 i skończyłam rok później, bo tak nie miałam na nią ochoty, moim zdaniem, zakończenie słabe i przewidywalne
Pokaż mimo toBlaze jako młody, dobrze zapowiadający się chłopak (umie dodać dwa jabłka do 3 jabłek) zostaje wielokrotnie zrzucony ze schodów przej ojca pijaka. Niestety od tego czasu myśli mu się trochę dłużej, a arytmetyka to dla niego czarna magia.
więcejW związku z powyższymi wydarzeniami trafia do sierocińca, gdzie ciężko mu się odnaleźć. Pomimo umysłowych braków wyrasta na potężnego...
Kawał dobrej książki, trzymała mnie w napięciu.
Pokaż mimo toBlaze to mężczyzna, który bardzo dużo w życiu przeszedł. Wskutek pewnego wypadku, który miał w dzieciństwie, jest opóźniony w rozwoju. Na co dzień żyje z drobnych przestępstw, którymi steruje jego przyjaciel George. Zaplanowali oni porwanie 6-miesięcznego dziedzica fortuny. George w międzyczasie umiera, a Blaze postanawia dokończyć ten plan.
więcejJest tu naprawdę świetnie...
Najlepsze książki King pisał jako Bachman.
Pokaż mimo toCzytane jeszcze za dzieciaka. Bardzo miło wspominam.