I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej

Okładka książki I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej autora Christophe André, 9788375546538
Okładka książki I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej
Christophe André Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
ET N'OUBLIE PAS D'ETRE HEUREUX
2015-04-22
2015-04-22
Karolina Sikorska

Kup I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej w ulubionej księgarnii

Oceny książki I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej

OPINIE i DYSKUSJE o książce I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej

Książka, którą powinien przeczytać każdy.

Książka, którą powinien przeczytać każdy.

Christophe André jest lekarzem psychiatrą w Szpitalu Św. Anny w Paryżu. Przez wiele lat pracując z pacjentami starał się naprawiać ich umysły i dusze. Czegoś mu jednak brakowało - z biegiem lat zrozumiał, że szczęśliwa egzystencja nie polega jedynie na unikaniu chorób i przykrości, lecz także na rozwijaniu naszego indywidualnego potencjału do cieszenia się życiem. Od tej pory propaguje ideę psychologii pozytywnej...

Według autora psychologia pozytywna jest badaniem tego, co działa dobrze w umyśle człowieka, badaniem zdolności umysłowych i emocjonalnych, które pomagają smakować życie, rozwiązywać problemy i przezwyciężyć przeciwności, a przynajmniej przetrwać je. To praca nad kultywowaniem w sobie optymizmu, ufności i wdzięczności. W skrócie chodzi o to, żeby lepiej wykonywać „zawód człowieka”...

Celem psychologii pozytywnej jest regularne kultywowanie naszych zdolności do podziwiania, cieszenia się, wyciągania pozytywów z negatywnej sytuacji - dać więcej miejsca pozytywnym emocjom i ograniczyć wzrost emocji negatywnych...

Przemyślenia Christophe’a Andre podane są w formie ułożonych alfabetycznie historii i refleksji krążących wokół poszukiwania szczęśliwego życia, co według niego pozwala lepiej oddać złożoną i nieprzewidywalną istotę szczęścia.

Christophe Andre uważa, że jednym z najskuteczniejszych przepisów na szczęście jest posiadanie czasu na robienie tego, co lubimy oraz przestrzeganie czterech mądrości życiowych:każda osoba, którą spotykasz jest właściwą osobą, nieważne, co się wydarzyło: to jedyna rzecz, jaka mogła się wydarzyć,każda chwila jest właściwa,to, co się skończyło, jest skończone.

„I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej” to esencjonalny podręcznik dla każdego, kto pragnie choć trochę zgłębić tajniki swojego wnętrza i bardziej świadomie przeżywać swoje życie. To książka o umiejętności wejrzenia w siebie, zaakceptowania stanów naszej duszy i kształtowania ich w taki sposób, aby odmienić nasze życie i poprowadzić nas w stronę większego szczęścia, mądrości i spokoju ducha.

Ciekawa książka, ucząca jak żyć, aby przed śmiercią nie żałować, że coś przeoczyliśmy oraz że mogliśmy być w życiu szczęśliwsi. Autor namawia do cieszenia się drobnymi rzeczami, ale nie próbuje wmówić czytelnikowi, że w życiu spotkają go tylko pozytywne momenty. Pokazuje jak przezwyciężać te trudniejsze a także jak doceniać i zauważyć te pozytywne.

182 użytkowników ma tytuł I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej na półkach dodatkowych

Christophe André
Christophe André
Francuski psychiatra i psychoterapeuta.

Cytaty z książki I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej

Christophe André I nie zapomnij być szczęśliwy. ABC psychologii pozytywnej Zobacz więcej