Byliśmy głupi

Okładka książki Byliśmy głupi autora Marcin Król, 9788377001929
Okładka książki Byliśmy głupi
Marcin Król Wydawnictwo: Czerwone i Czarne nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2015-04-22
2015-04-22
9788377001929

Kup Byliśmy głupi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Byliśmy głupi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Byliśmy głupi

Fantastyczna. Polecam.

Fantastyczna. Polecam.

Bardzo ciekawa spowiedź jednego z aktorów „Okrągłego stołu” i opozycji demokratycznej. Redaktora naczelnego pierwszego za komuny świeckiego miesięcznika opozycyjnego „Res publica” (od 1987 r.).
Po przeszło 25 latach od początku przemian autor dostrzegł wiele błędów, których dopuściło się środowisko solidarnościowe i bliskie mu związane później z Unią Wolności. Obrywa się prawie wszystkim, Wałęsie (za rok 1990),Mazowieckiemu (za kandydowanie na prezydenta),Geremkowi (nic nie wygrał),Kuroniowi (był złym ministrem),Kaczyńskim (do 90-roku trzeciorzędnym działaczom opozycji) – m.in. za umiejętność jedynie psucia i szczucia ludzi na siebie, wiecznemu opozycjoniście Bugajowi (za krytykę bez alternatywnych opcji),Rokicie (wszystko przegrał).
Pokazuje, że wszyscy byli bardziej gotowi do dyskusji o wartościach czy zasadach toczenia dyskursu, niż do rozwiązywania realnych problemów. Chłopi – zachowali własność prywatną, więc sobie poradzą. Upadek wielkich fabryk i bezrobocie ich pracowników – naturalna konsekwencja przemian, PGR-y – to samo. Pokonana komuna miała się nie odrodzić – wkrótce ich pokonała pod nowym szyldem, gdy oni walczyli z nacjonalizmem, wówczas bardzo skromnym i słabym w porównaniu z obecnymi czasami.
Lęk przed słowami ojczyzna i patriotyzm czy naród0 zaowocował zawłaszczeniem ich przez najgorszych pogrobowców endecji. Kościół, który w latach 80-tych przejął od nielegalnej „Solidarności” funkcję opozycji politycznej, postanowił odebrać za to zapłatę w czwórnasób, wpływając na polityków i bezpośrednio i pośrednio, poprzez popieranie prawicy w wyborach. Słowem mądry Polak – tu profesor Król – po szkodzie.
Ale nie do końca. Widać, że erozja więzi koleżeńskich dawnych opozycjonistów ciągle bardziej go zajmowała niż dekompozycja społeczeństwa i pogorszenie sytuacji najgorzej sytuowanych grup pracowniczych. W końcu nie dopuścili do ukształtowania się ich liderów po 1989 roku, a nadto utrudnili walkę o postulaty za pomocą protestów stosowanych przez samą „Solidarność”.
Tym niemniej bardzo ciekawa książka, warta lektury.

Interesujące „post mortem” Solidarności. Szereg boleśnie trafnych spostrzeżeń. Zarazem autorowi piszącemu w przededniu zwycięstwa PiS w 2015 brakuje jeszcze pełnego kontekstu…

207 użytkowników ma tytuł Byliśmy głupi na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Byliśmy głupi na półkach dodatkowych

Okładka książki Genealogy of Contemporaneity Błesznowski Bartłomiej, Marcin Król, Adam Puchejda
Genealogy of Contemporaneity Błesznowski Bartłomiej, Marcin Król, Adam Puchejda
Okładka książki Genealogia współczesności Błesznowski Bartłomiej, Marcin Król, Adam Puchejda
Genealogia współczesności Błesznowski Bartłomiej, Marcin Król, Adam Puchejda
Marcin Król
Marcin Król
Polski filozof i historyk idei, wykładowca akademicki, publicysta. Absolwent VI Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Reytana w Warszawie. Ukończył w 1972 studia na Wydziale Socjologii i Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego. Uzyskał następnie stopnie naukowe doktora i doktora habilitowanego. W 1999 otrzymał tytuł naukowy profesora nauk humanistycznych. W latach 70. pracował w Polskiej Akademii Nauk. Później zawodowo związany z Instytutem Stosowanych Nauk Społecznych UW, gdzie doszedł do stanowiska profesora zwyczajnego. Na tej uczelni w latach 1996–2002 pełnił funkcję dziekana Wydziału Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji. Był także wykładowcą m.in. w Zakładzie Dziennikarstwa na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Brał udział w wydarzeniach marcowych w 1968, był przez kilka miesięcy więziony. W 1978 założył i objął funkcję redaktora naczelnego opozycyjnego pisma "Res Publica". W 1975 sygnował List 59, który stanowił protest przeciwko zmianom w Konstytucji PRL. Współpracował z Polskim Porozumieniem Niepodległościowym, wykładał w ramach Uniwersytetu Latającego. Publikował m.in. w "Kulturze". Na początku lat 80. był doradcą Regionu Mazowsze "Solidarności". Później pisał dla drugiego obiegu. Był członkiem Komitetu Obywatelskiego przy Lechu Wałęsie i uczestnikiem obrad Okrągłego Stołu (zespołu ds. reform politycznych i podzespołu ds. środków masowego przekazu). W okresie wyborów prezydenckich w 1990 był członkiem komitetu wyborczego Tadeusza Mazowieckiego. Poza pracą naukową w III RP zajął się aktywną działalnością publicystyczną m.in. jako redaktor naczelny pisma "Res Publica Nowa". W 2000 został felietonistą "Tygodnika Powszechnego". Był członkiem Collegium Invisibile. Został też przewodniczącym rady Fundacji im. Stefana Batorego. W 2011 został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Cytaty z książki Byliśmy głupi

Dodaj cytat z książki Byliśmy głupi