Łódzki strajk studencki. Styczeń-luty 1981. Spojrzenie po latach

- 2014-01-01
- 2014-01-01
- 9788379820603
- Łódź strajk PRL komunizm studenci 1981
Przełomem w aktywizacji środowiska studenckiego był strajk na łódzkich uczelniach, który rozpoczął się 21 stycznia 1981 r. i trwał do 18 lutego tego samego roku, kiedy zawarto tzw. porozumienie łódzkie. Przez prawie miesiąc studenci Uniwersytetu Łódzkiego, Politechniki Łódzkiej, Akademii Medycznej, Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej, a na ostatnim etapie także Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych okupując uczelniane budynki, walczyli nie tylko o rozwiązanie lokalnych problemów, ale w interesie całej polskiej społeczności akademickiej. W ten sposób wpisywali się i z czasem stopniowo przekraczali dotychczasowe zabiegi podejmowane przez Ogólnopolski Komitet Założycielski Niezależnego Zrzeszenia Studentów, a także punktowe reformy w funkcjonowaniu uczelni. Z tego powodu znaczenie strajku łódzkiego, w lutym wspartego przez część uczelni w innych miastach, jest niepodważalnie duże.
Ze Wstępu
Dodaj cytat z książki Łódzki strajk studencki. Styczeń-luty 1981. Spojrzenie po latach
Dodaj cytat
Doskonała praca o strajku na łódzkich uczelniach. Byłem już wtedy po studiach ale do dziś przechowuję przepustkę, która upoważniała mnie do przebywania na terenie uczelni podczas strajku. Byłem na swoim wydziale, na Wydziale Prawa UŁ. Kupiłem tę książkę chcąc powspominać tamte czasy, tamtą atmosferę.
Pokaż mimo toKsiążka przedstawia wydarzenia ze stycznia i lutego 1981 r., kiedy łódzcy studenci zastrajkowali. Był to jeden z dłuższych strajków młodzieży akademickiej w PRL. Przyniósł on sukces - rejestrację Niezależnego Związku Studentów.
Książka nie tylko przybliża wydarzenia z tamtych lat, ale zawiera szereg artykułów, jak owe wydarzenie było odbierane na różnych płaszczyznach. Godny uwagi jest tekst o odbiorze strajku w zagranicznej prasie.
Pod względem warsztatowym i językowym bardzo dobra. Polecam!
więcej Pokaż mimo toKsiążka nie tylko przybliża wydarzenia z tamtych lat, ale zawiera szereg artykułów, jak owe wydarzenie było odbierane na różnych płaszczyznach....