Babia godzina

Okładka książki Babia godzina autora Viola Fischerova, 9788374322188
Okładka książki Babia godzina
Viola Fischerova Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ATUT Seria: Literatura czeska poezja
poezja
Literatura czeska
2006-01-01
2006-01-01
Dorota Dobrew

Kup Babia godzina w ulubionej księgarnii

Oceny książki Babia godzina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Babia godzina

Gdy skończyłem czytać, byłem pod całkiem dużym wrażeniem. Na tyle dużym, że napisałem na papierowej torebce pean na cześć autorki, którego jednak nie upublicznię.

Powiem tyle: te wiersze to jest taka petarda, że trzeba przeczytać. Po prostu. Nie rozwlekam się. Pean byłby rozwlekły. Wystarczy ilość gwiazdek, które dałem.

Wiersze zrodzone z bólu i samotności, a przecież choć tak kobiece, nie są emocjonalne. Ulotne chwile wykute w kamieniu mowy, jak na nagrobkach posłania dla potomnych. Zaskakujące dla mnie, że śmierć może uwolnić w człowieku chęć pisania, otworzyć tamę własnego bólu, by w kontrolowany sposób spojrzeć, jaka też woda przepłynie przez jaz wiersza. Tak późno - po pięćdziesiątce - pierwszy tom. I rozpoczynasz 'życie w sztuce' od trenów dla samobójcy. Za duszę bliskiej osoby. Bo te wiersze są jak modlitwy, jak spotkania ze zmarłymi. Jak poszukiwanie odpowiedzi na jedno jedyne pytanie: dlaczego? Jak rozłożenie rąk, by powiedzieć własnemu odbiciu w lustrze: nie jestem niczym ponad to, kim jestem. Następne wiersze, następne rozstania i pogrzeby. Aż do własnego końca, w czuwaniu - między miłością i śmiercią. Tylko się domyślam, że polską poetką, z którą się przyjaźniła, a której zabito syna, była Barbara Sadowska. Viola Fischerová studiowała polonistykę, przekładała Białoszewskiego. Polskie wydanie nosi tytuł jednego z tomików, ale właściwie jest zebraniem całej twórczości tej autorki w chronologicznym układzie, w jakim poszczególne zbiorki ukazywały się w druku w Czechach.

I jeszcze wiersz, jakby pisany zza grobu...

Za chwilę wyjdę z cienia kasztanów
i ptasiego śpiewu
pójdę nagrzanym asfaltem
w dół do zakrętu

skąd się zobaczę
jak patrzę w cieniu kasztanów
na siebie idącą w kapeluszu
po czarnym asfalcie

skąd widzę siebie
jak tuż za zakrętem
znikam sobie na zawsze
z oczu

58 użytkowników ma tytuł Babia godzina na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Babia godzina na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Babia godzina

Okładka książki Grossy humoru sztosy Tomasz Adamus, Ilona Balcerzyk, Hanna Bilińska-Stecyszyn, Juliusz Chimiak, Irena Guzińska, Ryszard Jasiński, Grzegorz Kalinowski, Wanda Kapica, Urszula Krajewska-Szeligowska, Agnieszka Kupiec, Arkadiusz Leśniak, Henryk Liszkiewicz, Magdalena Majewska-Bielicka, Leszek Moździerz-Monico, Rafał Orłowski, Patrycjusz Pilawski, Janusz Pliszka, Krzysztof T. Rapcia, Monika Sawicka, Danuta Szulczyńska-Miłosz, Maria Wójcik-Taniukiewicz, Andrzej Wróblewski, Szymon Zagdański, Janusz Ziarnik, Tadeusz Zuchowicz

Cytaty z książki Babia godzina