Jesteśmy pierwszą ciemnością tego lata

- poezja
- 2024-01-15
- 2024-01-15
- 38 min.
Moc poezji Oli Lewandowskiej wynika z napięć – z elektryzującego niepokoju, który w skwarnym sierpniu przed burzą sprowadza szajbę, z napięcia powierzchniowego rzeki, z której zaraz wyłonią się kampowe syreniary, z napięć między łobuziarstwem z „ośki”, z erotycznych napięć pokwitającej skóry, z napięcia skórki na cierpkich jeszcze dziczkach. Debiutantka z zadziornym bezwstydem przywołuje krindżowe „grls myths”: bujamy się więc do lamentów Lany Del Rey czy Nicka Cave’a, odtwarzamy ścieżki smutnych dziewczyn z Przekleństw niewinności, dajemy się skusić na pikniki pod wiszącymi skałami, zaliczamy nocki w białej satynie, ochoczo leziemy w ten trip. Na osiedlu to one, typiarki z trzepaka, sprawują władzę patrzenia (male gaze ma tu bana),burzą krew, głodne poławiają i polują, zaciągają się po bezdech i przyciągają: na frajdę, na zgubę, na wiersz.
Kup Jesteśmy pierwszą ciemnością tego lata w ulubionej księgarni
Oceny książki Jesteśmy pierwszą ciemnością tego lata
77 użytkowników ma tytuł Jesteśmy pierwszą ciemnością tego lata na półkach głównych- Przeczytane 54
- 2024 12
- Poezja 9
- 2025 3
- Legimi 2
- Ebook 2
- Wszystko, co kocham 1
- BINGO wyzwanie 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jesteśmy pierwszą ciemnością tego lata
Tomik poezji nowoczesnej. Skojarzył mi się z tematyką dziewczęcą, mocno nawiązującą do popkultury. Dziewczęce czy bardziej dziewczyńskie. Poezja, która pokazuje, co dzieje się w głowie dorastającej, dojrzewającej dziewczyny. Poezja, którą czyta się długo. Długo się nad nią rozmyśla. Myślałam, czego to dotyczy. Taka analiza bardzo dobrze robi naszemu mózgowi. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoezja kobieca, a właściwie dziewczęca, dlatego jak dla mnie ciężka w interpretacji, dużo tutaj dorastania, folkloru małomiasteczkowego, czuć w tym powiem wiosny i lata:).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*ziew*
*ziew*
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie znam się na poezji i połowy pewnie nie zrozumiałam, ale podobało mi się 🌸
a ta okładka to jest arcydzieło
nie znam się na poezji i połowy pewnie nie zrozumiałam, ale podobało mi się 🌸
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toa ta okładka to jest arcydzieło
Jedno z niezliczonych odkryć Biura Literackiego.
Znowu bardzo kobiece, ale nie feministyczne w znaczeniu ideologicznym. Kobiece, a raczej dziewczyńskie, bo zogniskowane na świecie, czy raczej - w pozytywnym sensie - światku dojrzewających dziewcząt (nie sposób nie wspomnieć Prousta). Poezja próbująca oddać natłok emocji kipiących w zmieniających się ciałach i umysłach i duszach tych dziewcząt, które doświadczają siebie i siebie nawzajem i ich blokowiskowego "habitatu".
Piękny tom, bo inny niż inne. Bo, jak to często bywa z książkami od tego wydawcy - co książka, to inna przygoda. Ta jest inna, i dla czytelnika płci męskiej egzotyczna. Napawa podziwem i swego rodzaju nabożnością, bo nie można nie pochylić głowy stojąc przed czymś tak zwyczajnym, bo powszechnym, a przecież absolutnie pełnym transcendencji. Niewiarygodna poezja.
Jedno z niezliczonych odkryć Biura Literackiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnowu bardzo kobiece, ale nie feministyczne w znaczeniu ideologicznym. Kobiece, a raczej dziewczyńskie, bo zogniskowane na świecie, czy raczej - w pozytywnym sensie - światku dojrzewających dziewcząt (nie sposób nie wspomnieć Prousta). Poezja próbująca oddać natłok emocji kipiących w zmieniających się ciałach i umysłach i...