Postkolonialny wiersz miłosny

Okładka książki Postkolonialny wiersz miłosny autora Natalie Diaz, 9788397072305
Okładka książki Postkolonialny wiersz miłosny
Natalie Diaz Wydawnictwo: Wydawnictwo Współbycie poezja
poezja
Postcolonial Love Poem
2024-03-13
2024-03-13
2020-03-03
Joanna Mąkowska

Kup Postkolonialny wiersz miłosny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Postkolonialny wiersz miłosny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Postkolonialny wiersz miłosny

Byłam bardzo ciekawa tego zbioru wierszy, bardzo zachęcona recenzjami. Niestety, nie okazały się prawdziwe. Owszem, ciekawe były pojedyncze wiersze-poematy dotyczące wody, rzeki-ciała, języka, który wciąż zachowuje wiele rdzennych słów, teksty o sytuacji Rdzennych Amerykanów i o krytyce dyskryminacyjnej polityki państwa wobec nich (często podawane między wersami),ale to tylko 20% całości. I za to 5*, za poruszenie tematu, który jest ważny i ma potencjał.
Reszta to teksty, które do mnie nie trafiały, to wiersze o koszykówce, o rozmowach z bratem, które nie prowadzą do żadnej puenty,
albo peany na cześć kobiecego ciała (większość zbioru),które są niestety pozbawione poezji. Są dosłowne albo dowolnie operują różnymi obrazami, metaforami. Poza tym autorka się w nich powtarza. Poezja to nie jest dowolność, nie polega na wywaleniu do wiersza dużej ilości błyskotliwych słów i obrazów. A tak niestety tutaj się dzieje.

Pół na pół. Erotyczne fragmenty lekko pomijane (nie że złe, w każdej poezji i innych formach literackich raczej neguję zasadność ich upubliczniania). Na szczęście większe fragmenty i nacisk położony na manifest postkolonialnej równości versus jak jest - i to jest piękne choć smutne.

Jeden z najpiękniejszych tomów, jakie dane mi było czytać.
To nie poezja, to eksplozja! Jestem bezbrzeżnie oczarowana.

Jeden z najpiękniejszych tomów, jakie dane mi było czytać.
To nie poezja, to eksplozja! Jestem bezbrzeżnie oczarowana.

107 użytkowników ma tytuł Postkolonialny wiersz miłosny na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Postkolonialny wiersz miłosny na półkach dodatkowych

Okładka książki 100 Queer Poems Kaveh Akbar, Jay Bernard, Jericho Brown, Mary Jean Chan, Natalie Diaz, Carol Ann Duffy, Thom Gunn, Seán Hewitt, Langston Hughes, June Jordan, Jackie Kay, Audre Lorde, Andrew McMillan, Mary Oliver, Vikram Seth, Kae Tempest, Ocean Vuong

Cytaty z książki Postkolonialny wiersz miłosny

Dodaj cytat z książki Postkolonialny wiersz miłosny