To nie są moje wielbłądy. O modzie w PRL

- Czarne
- literatura polska PRL historia moda
- Poza serią
- literatura polska PRL historia moda
Z jednej strony byli projektanci, którzy chcieli ubierać Polaków jak paryżan. Z drugiej było państwo, które chciało ubierać Polaków zupełnie inaczej. A gdzieś pomiędzy ci Polacy, którzy musieli się jakoś ubrać.
Po latach opowiadają o rozkloszowanych spódnicach z siatek na muchy, kurtkach z demobilu zdobywanych „na ciuchach”, białych botkach kupowanych u szewca, ortalionach, nonironach, dżinsach, tetrach i kożuchach, jakby mieli je właśnie na sobie. Opisują kształt guzików przy mankietach, krój kołnierza, deseń podszewki, każdy szczegół. Bo aby te ubrania zdobyć, przemierzyli dziesiątki kilometrów, wystali długie godziny w kolejkach, wyczekiwali w nieskończoność u krawcowych.
Ale to nie jest to sentymentalna opowieść o minionych czasach. To raczej próba zrozumienia, dlaczego w PRL moda miała tak wielkie znaczenie: dla państwa, które traktowało ją propagandowo, i dla ludzi, którzy po wojnie chcieli za pomocą ubrań zachować coś z lepszej przeszłości albo wyróżnić się z szarego tłumu.
A co z tym wszystkim mają wspólnego wielbłądy? Bardzo dużo, bo wszyscy się o nie kłócą.
Opinie [28]
Ładnie wydany i zredagowany zbiór felietonów/opowiastek o modzie w PRL - jej historii, tworzących ją osobach, kontekście społecznym. O marzeniach ludzi i bezsensach systemu, o kolorowych ptakach i szarawej rzeczywistości. Nie nazwałabym tego opracowaniem czy jakimś kompendium wiedzy, ale warto było przeczytać, zresztą teksty autorki czyta się dobrze. Dowiedziałam się...
więcejOpowieść o słusznie minionych czasach. Ale nie tylko, otrzymujemy również wspomnienia ludzi, którzy kreowali nowy styl. Dowiemy się o roli mody w poprzednim ustroju.
więcejAleksandra Boćkowska w swoich dywagacjach odwołuje się do polityki, programów nauczania. Przewija się karkołomny język, ewidentne nawiązanie do nowomowy komunistycznej.
Generalnie książka jest niechlujna,...
Jeśli chodzi o modę, to jestem dosyć stereotypowym mężczyzną i wyprawa w jej świat jest dla mnie podróżą w nieznane, tym trudniejszą, że osadzoną w rzeczywistości słusznie minionego ustroju społeczno-gospodarczego. Jednak Aleksandra Boćkowska okazała się wspaniałym przewodnikiem po nieznanej dla mnie krainie potrafiącym z tego niezmierzonego materiału źródłowego wybrać...
więcejKaiążka niby o modzie, a jednak bardziej o ludziach ją tworzących, genialnie opisuje nastroje w PRL, realia z jakimi musieli się zmagać artyści. Jest pełna anegdotek, ciekawych historii, temat bardzo interesujący, ale niestety ciężko się czyta, bardzo chaotycznie napisana. Mimo wszystko polecam!
Pokaż mimo toW ogóle mnie moda nie obchodziła. Tak mi się przynajmniej wydawało do momentu, w którym nie przeczytałem "Wielbądów". Po tej lekturze już wiem, że po prostu to wszystko było kwestią sztampowego języka, którym opisywano szmaty. Na szczęście Boćkowska znalazła inne perspektywy - tak w podejściu do mody jako takiej, jak i formy, w którą ujęła ten, jak się okazało, fascynujący...
więcejJak można na tak ciekawy temat napisać tak nudną książkę?!
Pokaż mimo toZdjęcia,które powinny być równorzędne z tekstem ograniczono do minimum. Za to cytatów z prasy, a nawet raportów ówczesnych urzędników jest na pęczki.
Warsztatowo bardzo niski poziom, aż się wierzyć nie chce, że autorka pisaniem zajmuje się zawodowo.
Bardzo słaba pozycja.
Jeśli ktoś spodziewał się znaleźć w tej pozycji masę zdjęć z modą lat prl-u to spotka go duże rozczarowanie, ale książka przecież nie jest albumem i w zasadzie strony graficznej nie ma co się czepiać, ma ona zresztą swój urok: okładka przypomina wydawnictwa z lat prl-u, które były często i gęsto zgrzebne, biedne, na marnej jakości papierze... w Wielbłądach nie tyle chodzi o...
więcejTemat wydał mi się ciekawy, ale ta książka niestety taka nie jest. Rwany, chaotyczny styl, nie składa się w całość. Graficznie ładna, ale przydałoby się jeszcze więcej zdjęć.
Pokaż mimo toświetna lektura! Książka opisuje historię mody.. nie, wróć, nie tyle historię samej mody, ile modowych realiów PRL-owych, osób stojących za polską modą i procesami rządządzymi branżą. Ilość smaczków kultorowych i osobowych wspomnianych w książce całkowicie mnie satysfakcjonuje :)
więcejPolecam osobom chcącym dowiedzieć się czegoś o PRLu, czegoś, czego nie ma w podręcznikach...
Interesujący temat, ale czyta się się jak pracę naukową. Przydałoby się więcej zdjęć i ciekawostek.