Silver. Powrót na Wyspę Skarbów

Okładka książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbów autora Andrew Motion, 9788379242962
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbów
Andrew Motion Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Powrót na Wyspę Skarbów (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Powrót na Wyspę Skarbów (tom 1)
Silver: Return to Treasure Island
2015-08-12
2015-08-12
Jarosław Rybski

Kup Silver. Powrót na Wyspę Skarbów w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbówi

Hej ho na pirackim statku!

387 29 123

Oceny książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Silver. Powrót na Wyspę Skarbów

Drogi Czytelniku,

Jak mawiała moja nieodżałowana babka "Z rozwlekłą dygresją jest jak z kluskami w rosole. Trzeba uważać żeby z treściwej zupy nie zrobiła się mączna papka". Pozwól jednak, że ten list do Ciebie zacznę od wytłumaczenia się ze zwłoki, jaka dopadła mnie w związku z relacją Jima Hawkinsa z powrotu na Wyspę Skarbów.

Już kilka lat temu miałem okazję zaznajomić się z nią, jeszcze przed premierą publiczną. Czytałem więc można by rzec egzemplarz recenzencki, któremu brakło szlifów i poprawek ostatecznej redakcji. Toteż pozwól, że w mojej opinii, którą ślę do Ciebie, nie będę się wypowiadał o rzeczach, które wprawna redakcja zapewne poprawiła do czasu jej premiery. Dziś na pewno o nich mowy być nie może.

Dlaczego więc tej opinii nie popełniłem lat temu kilka? Muszę przyznać, że boleśnie się wtedy odbiłem od wspomnień Jima Hawkinsa. Postanowiłem jednak do nich wrócić, dać im jeszcze jedną szansę, jako, że jestem czytelnikiem bardziej cierpliwym i wyczulonym na zalety i wady, które były przede mną ukryte jeszcze kilka lat temu.

I muszę przyznać, że już po 9 stronach przypomniałem sobie, skąd brały się moje trudności związane z jej przeczytaniem. Bo cóż to za przygoda w której główny bohater zamiast brać udział w emocjonujących wydarzeniach, łapie owady i kontempluje piękno przyrody.

Podobnie jak mnie, tak zapewne i Tobie, mój drogi Czytelniku miłe są piękne opisy i wnikliwe refleksje, którymi raczą na bohaterowie książek. Niestety z przykrością zauważyłem, ze Jim Hawkins nie zna w nich umiaru i atakuje nas nimi z iście niepoprawną częstotliwością. Żebyś miał właściwe pojęcie o tym problemie, wystarczy, że wyobrazisz sobie znajomego, który zawsze jest obecny na każdym przyjęciu, który ma tendencję do opowiadania historii rozwlekając ją ponad ustaloną powszechnie przyzwoitość. Co prawda używa pięknego i barwnego języka, ale zamiast relacjonować wydarzenia z emocjami, nudzi, robiąc dygresję i zbaczając z tematu. Tym samym zamiast wzbudzać u słuchaczy podniecenie i szybsze bicie serca, nudzi ich powodując, że filuternym wzrokiem szukają ładnej koleżanki, z którą można by nawiązać towarzyski flirt.

Dochodzi wnet do tego, że nawet gdy bohaterzy "Powrotu na Wyspę Skarbów" biorą udział w wydarzeniach pełnych dynamizmu (jak np. pojedynek, czy sztorm),Jim Hawkins potrafi wtedy zwolnić tempo, oddając się refleksjom nad życiem i śmiercią, kontemplując nastrój bohaterów, czy nawet marząc o tym, czy o tamtym...

Nie przeczę mój drogi Czytelniku, że robi to pięknym literackim językiem, który zauważę tylko, nie przystoi prostemu chłopcu wychowanemu w karczmie - ale przecież nie tego oczekujemy po pirackich przygodach?

Liczę, że mój rozlazły i nudny list zastanie Ciebie w dobrym zdrowiu. Z wyrazami szacunku.

Drogi Czytelniku,

Już kilka lat temu miałem okazję zaznajomić...

Mimo iż zachowałam pozytywne wspomnienie „Wyspy skarbów” czytanie jej kontynuacji szło mi wyjątkowo opornie. Może to efekt wakacji, podczas których trudno się skupić, a może po prostu tematyka przygód pirackich i skarbów do mnie nie przemawia. Autor wywiązał się dobrze ze swojego zadania: opowiedział nam historię posługując się świetnym stylem (czasami miałam wręcz wrażenie, że główny bohater wypowiada się zbyt górnolotnie jak na nastolatka, jednakże usprawiedliwia go fakt, iż spisuje swoją opowieść jako człowiek dojrzały po latach),poruszona zostaje w trakcie akcji ważna problematyka m. in.: niewolnictwa; mamy efekt zaskoczenia etc., etc. Chętnym czytelnikom proponuję zajrzeć do książki, być może Wasze wrażenia będą zupełnie odmienne od moich. A autorowi daję dodatkową gwiazdkę za warsztat.

Książka zapowiadała się fantastycznie: piękna okładka, kontynuacja wspaniałej powieści, wychwalana na tyle okładki jakby była ósmym cudem świata. Lubię książki o morzu, piratach i wyspach, dlatego pomyślałam, że to idealna pozycja dla mnie. Nie mogłam się bardziej pomylić. Mamy tutaj do czynienia z najnudniejszym, najbierniejszym i generalnie beznadziejnie apatycznym bohaterem. Do tego ta książka składa się z samych opisów, dialogi to jakieś 5% opowieści, co w połączeniu z niedużą czcionką powoduje, że książkę się mozolnie czyta. Zdecydowanie odradzam, chyba że lubicie czytać nudnawe i niekoniecznie potrzebne dla fabuły opisy. Pełna recenzja tutaj:

283 użytkowników ma tytuł Silver. Powrót na Wyspę Skarbów na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Silver. Powrót na Wyspę Skarbów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbów

Andrew Motion
Andrew Motion
Poeta, powieściopisarz i biograf, który w latach 1999-2009 piastował stanowisko poety-laureata Wielkiej Brytanii. Został wybrany 1 maja 1999 r., po śmierci Teda Hughesa, swojego poprzednika. Łamiąc z tradycją pozostawania na stanowisku do końca życia, Motion zastrzegł, że będzie na nim przez dziesięć lat.

Cytaty z książki Silver. Powrót na Wyspę Skarbów