Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł Dalej niż dieta Paleo w stronę pełnego zdrowia i dłuższego życia

Okładka książki Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł Dalej niż dieta Paleo w stronę pełnego zdrowia i dłuższego życia Nora Gedgaudas
Okładka książki Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł Dalej niż dieta Paleo w stronę pełnego zdrowia i dłuższego życia
Nora Gedgaudas Wydawnictwo: Biały Wiatr zdrowie, medycyna
392 str. 6 godz. 32 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Primal Body, Primal Mind: Beyond the Paleo Diet for Total Health and a Longer Life
Wydawnictwo:
Biały Wiatr
Data wydania:
2014-11-10
Data 1. wyd. pol.:
2014-11-10
Liczba stron:
392
Czas czytania
6 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364818271
Tłumacz:
Agata Staszewska
Tagi:
paleo dieta zdrowie żywienie
Średnia ocen

7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
19 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
685
685

Na półkach:

Ostatnio pojawia się wiele publikacji na temat tego co powinniśmy jeść. Jest w tym wiele rozbieżności i można się pogubić w gąszczu informacji. Jednak wiadomo, że to co jemy może przyczynić się do poprawy lub pogorszenia naszego zdrowia, również psychicznego. Niestety patrząc na sklepowe półki, trudno na nich dostrzec naturalne jedzenie. Wiele produktów jest przetworzonych do granic możliwości i upakowanych konserwantami tak, że nasz żołądek zastanawia się jak to strawić. A może warto powrócić do natury a to co służyło naszym przodkom, może być dobre również dla współczesnego człowieka?

Autorka tej książki, na podstawie badań naukowych oraz porównań z dietą łowcy - zbieracza z czasów prehistorycznych, pokazuje jak powinien wyglądać holistyczny styl życia, który pomaga zachować zdrowe ciało i umysł oraz pomóc w pozbyciu się chorób przewlekłych i degeneracyjnych. Bierze na tapetę zboża, skrobię, węglowodany, tłuszcze trans, soję czy błonnik, rozprawia się także z mitem cholesterolu. Zwraca uwagę na stan naszych jelit, oraz gospodarki hormonalnej, które mają ogromny wpływ na odporność organizmu.
Ciekawym tematem, który porusza jest związek pomiędzy dietą, niedoborami składników odżywczych, wahaniami nastroju, depresją, ADHD a nawet problemami z nauką.

W tej publikacji jest mnóstwo pożytecznej i przystępnie podanej wiedzy, z której warto skorzystać. Sama z racji niedoczynności tarczycy i Hashimoto, szukam rozwiązań oraz dużo czytam na tematy kompleksowych rozwiązań swoich dolegliwości. Niektóre z tematów tutaj poruszonych są mi znane, w innych uzupełniłam swoją wiedzę. Faktem jest, że cukier nigdy nie był dla nas dobry a jego spożywanie przyczynia się tylko do wielu chorób. Bardzo polecam lekturę tej książki, gdyż jeśli zadbamy o swoje zdrowie, to będziemy cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną przez długie lata. I jeszcze jedno, przemysłu spożywczego nie interesuje nasze zdrowie, tylko zysk a jeśli wpadniemy w chorobę, to przemysł farmaceutyczny będzie miał kolejnego klienta, którego będzie leczył i leczył.. Pomyślcie nad tym...

Ostatnio pojawia się wiele publikacji na temat tego co powinniśmy jeść. Jest w tym wiele rozbieżności i można się pogubić w gąszczu informacji. Jednak wiadomo, że to co jemy może przyczynić się do poprawy lub pogorszenia naszego zdrowia, również psychicznego. Niestety patrząc na sklepowe półki, trudno na nich dostrzec naturalne jedzenie. Wiele produktów jest przetworzonych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
45
45

Na półkach:

Autorka opisuje, jak doprowadzić nasz organizm do zdrowia w obecnych czasach. Wyjaśnia tym którzy jeszcze nie wiedzą co jeść, aby mieć zdrowe ciało i lepiej funkcjonujący umysł.
Jak ważne jest unikanie spożywania cukrów, skrobi i węglowodanów pochodzących ze zbóż, które mogą prowadzić niewydolności serca, otyłości, cukrzycy, raka i wielu innych chorób. Najlepiej unikać skrobi znajdującej się w ryżu, białych i czerwonych ziemniakach, które zawierają spore ilości bardzo szkodliwego cukru o wysokim indeksie glikemicznym. A także wszystkiego co zawiera gluten, czyli np. płatków zbożowych, pieczywa, makaronu.
Zarówno zboża jaki rośliny strączkowe mają zwykle wysoki poziom kwasy u fitynowego, który wiąże minerały i usuwa je z organizmu. Co przy zwiększonej konsumpcji skutkuje niedoborami cynku, żelaza i magnezu.
Autorka pisze czym jest gluten z łac. klej występujący w wielu zbożach i dlaczego może on zniszczyć nam życie.
Jakich zmartwień dostarczają nam badania soi, która jest najbardziej zmodyfikowaną genetycznie rośliną na świecie.
Nasz organizm potrzebuje tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które nie są odpowiedzialne za choroby serca. Tycie powodują nienaturalne tłuszcze i węglowodany.
Warto pamiętać, że cholesterol jest substancją niezbędną dla naszego organizmu.
Sama jestem ciekawa kto z Was wie, że w 2008 roku Agencja ds. Żywności i Leków wyraziła zgodę na naświetlanie całego sprzedawanego komercyjnie szpinaku i kapusty co niszczy wszelkie substancje fitoodżywcze i wiele witamin w nich zawartych. Podobne działanie ma kuchenka mikrofalowa.
Na końcu książki znajdziemy przewodnik po suplementach jakie mogą być dodatkiem do naszego jadłospisu. Najważniejsze, aby czytać etykiety nie tylko w sklepie spożywczym, ale i w aptece czy drogerii. Dla przykładu tlenek tytanu, który został uznany możliwie rakotwórczy dla ludzi jest często stosowany w kosmetykach i balsamach do opalania.
Nory Gedgaudas podpiera swoja wiedzę nie tylko o wiele lat doświadczenia jako wykwalifikowana terapeutka żywieniowa i specjalistka w dziedzinie neurofeedbacku, prowadząca od wielu lat własną praktykę w USA, ale również wieloma badaniami. Podaje strony internetowe, gdzie można zgłębić wiedzę na poruszoną w książce tematykę.
Trudno jest napisać recenzję książki, w której jest tak duża ilość wiedzy. Mimo, że jest ona napisana w dość przystępny sposób. Ja poruszyłam bardzo wyrywkowo kilka tematów. Aby lepiej zrozumieć przyczyny napisania tej książki i otaczającego nas świata trzeba przeczytać ja samemu. Bez tego będziemy popełniali błędy żywieniowe tak samo jak robili to nasi bliscy przez ostatnie lata, nie mając świadomości jak duży wpływ ma nasze odżywianie na następne pokolenia.

Autorka opisuje, jak doprowadzić nasz organizm do zdrowia w obecnych czasach. Wyjaśnia tym którzy jeszcze nie wiedzą co jeść, aby mieć zdrowe ciało i lepiej funkcjonujący umysł.
Jak ważne jest unikanie spożywania cukrów, skrobi i węglowodanów pochodzących ze zbóż, które mogą prowadzić niewydolności serca, otyłości, cukrzycy, raka i wielu innych chorób. Najlepiej unikać...

więcej Pokaż mimo to

avatar
136
27

Na półkach: ,

Napisana w bardzo lekki i przyjemny do czytania sposób. Zmienia nastawienie do odżywiania. Bardzo wiele uświadamia. Przestawienie się na inny tryb staje się decyzją dobrowolną, podpartą chęciami, a nie smutną koniecznością i walką z własnymi zachciankami. Będę do niej wracać!

Napisana w bardzo lekki i przyjemny do czytania sposób. Zmienia nastawienie do odżywiania. Bardzo wiele uświadamia. Przestawienie się na inny tryb staje się decyzją dobrowolną, podpartą chęciami, a nie smutną koniecznością i walką z własnymi zachciankami. Będę do niej wracać!

Pokaż mimo to

avatar
224
19

Na półkach:

Merytoryczne podejście do zdrowia,żywność jak najmniej przetworzoną, propagująca zdrowe tłuszcze,umierkowane ilości białka i niską podaż węglowodanów i sporo warzyw nie zawierających znaczących ilości skrobi (diety lchf, ketogeniczną, paleo),wyjaśniająca co jak i dlaczego
"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem." jak powiedział Hipokrates
Udanego życia

Merytoryczne podejście do zdrowia,żywność jak najmniej przetworzoną, propagująca zdrowe tłuszcze,umierkowane ilości białka i niską podaż węglowodanów i sporo warzyw nie zawierających znaczących ilości skrobi (diety lchf, ketogeniczną, paleo),wyjaśniająca co jak i dlaczego
"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem." jak powiedział...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    46
  • Przeczytane
    26
  • Posiadam
    9
  • Teraz czytam
    4
  • Zdrowie
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Psychologia/Rozwój
    1
  • 2017
    1
  • B. Ziołolecznictwo
    1
  • 2020
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także