Głosy rewolucji żywnościowej. Możesz uzdrowić swoje ciało i świat tym, co jesz

Okładka książki Głosy rewolucji żywnościowej. Możesz uzdrowić swoje ciało i świat tym, co jesz John Robbins
Okładka książki Głosy rewolucji żywnościowej. Możesz uzdrowić swoje ciało i świat tym, co jesz
John Robbins Wydawnictwo: Illuminatio zdrowie, medycyna
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Voices of the Food Revolution. You Can Heal Your Body and Your World – With Food
Wydawnictwo:
Illuminatio
Data wydania:
2014-02-26
Data 1. wyd. pol.:
2014-02-26
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363965334
Tłumacz:
Łukasz Głowacki
Tagi:
GMO ekologia odżywianie zdrowie zdrowe odżywianie Sprawiedliwy Handel wegetarianizm
Średnia ocen

7,1 7,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
65 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
38
19

Na półkach:

"Myślę, że moja nieustępliwość w dążeniu do celu ma związek z przeszłością"

Czy dziecko, które wychowało się wśród lodów (rodzinna fabryka) i nabiału, już jako dorosły mężczyzna może stać się propagatorem weganizmu, wegetarianizmu, zdrowego stylu życia i etycznego podejścia do zwierząt? Może! Świetnie napisana książka (w formie rozmów),zawiera wiele przykładów tego w jaki sposób niejednokrotnie sami rujnujemy bądź ratujemy swoje zdrowie dokonując żywieniowych wyborów. Porusza etyczne kwestie związane z przemysłową hodowlą mięsa, przemysłem medycznym i farmaceutycznym oraz tym jak funkcjonujemy jako społeczeństwo w XXI wieku. Polecam każdemu!

"Myślę, że moja nieustępliwość w dążeniu do celu ma związek z przeszłością"

Czy dziecko, które wychowało się wśród lodów (rodzinna fabryka) i nabiału, już jako dorosły mężczyzna może stać się propagatorem weganizmu, wegetarianizmu, zdrowego stylu życia i etycznego podejścia do zwierząt? Może! Świetnie napisana książka (w formie rozmów),zawiera wiele przykładów tego w jaki...

więcej Pokaż mimo to

avatar
360
269

Na półkach:

Trudno byłoby nie zgodzić się z ogólnym przekazem tej pozycji: potrzebna jest gruntowna zmiana, inaczej "pomrzemy wszyscy"; jednak przeszkadzał mi styl w jakim jest napisana. Na książkę składają się (prawie wyłącznie) rozmowy, więc można by się spodziewać nieco swobodniejszego tonu, a tymczasem to jest podane trochę stylem przemówienia rodem z jakiegoś wiecu. Tak dość ideowo i górnolotnie.

Książkę polecam osobom, które nie znają tematu, ja się już nic nowego z niej nie dowiedziałam.

Trudno byłoby nie zgodzić się z ogólnym przekazem tej pozycji: potrzebna jest gruntowna zmiana, inaczej "pomrzemy wszyscy"; jednak przeszkadzał mi styl w jakim jest napisana. Na książkę składają się (prawie wyłącznie) rozmowy, więc można by się spodziewać nieco swobodniejszego tonu, a tymczasem to jest podane trochę stylem przemówienia rodem z jakiegoś wiecu. Tak dość...

więcej Pokaż mimo to

avatar
794
389

Na półkach: , ,

Autorzy Ameryki nie odkrywają.
Amerykanie źle się odżywiają, mają w nosie to, co ląduje na ich talerzach, w ich żołądkach, żyłach, głowach, śmietnikach i środowisku.
Lekarze źle leczą swoich pacjentów doprowadzonych do raka, zawału, cukrzycy poprzez fakt, że źle się odżywiali, mieli w nosie to, co ląduje na ich talerzach, w ich żołądkach, żyłach, głowach, śmietnikach i środowisku.
Oczywiście są wyjątki zarówno, jeżeli chodzi o konsumentów, jak i medyków. Powiedziałabym, że jest ich coraz więcej.
Przesłaniem książki jest to, żeby dbać o siebie i o swoją planetę.
Uświadomieni lekarze i naukowcy zalecają przede wszystkim jedno: dietę roślinną!
Jedzmy zatem warzywa, owoce, ziarna i orzechy.
Bądźmy zdrowi.

To pisałam ja, weganka wierząca, ale niepraktykująca ;-)

Autorzy Ameryki nie odkrywają.
Amerykanie źle się odżywiają, mają w nosie to, co ląduje na ich talerzach, w ich żołądkach, żyłach, głowach, śmietnikach i środowisku.
Lekarze źle leczą swoich pacjentów doprowadzonych do raka, zawału, cukrzycy poprzez fakt, że źle się odżywiali, mieli w nosie to, co ląduje na ich talerzach, w ich żołądkach, żyłach, głowach, śmietnikach i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
745
409

Na półkach: , ,

Głosy rewolucji żywnościowej to zbiór wywiadów z czołowymi postaciami nurtu zdrowego i ekologicznego sposobu życia. Autorem jest John Robbins, syn potentata lodów Baskin-Robbins, który zrezygnował z rodzinnych pieniędzy i założył ruch na rzecz zdrowej żywności. Rozmawia z takimi postaciami jak:dr med. Dean Ornish, dr med. Calwell Esselstyn, dr T. Colin Campbell, dr med. Joel Fuhrman i wiele innych.

Poruszonych jest wiele tematów dotyczących nie tylko żywienia ale i wpływu produkcji żywności na ekologię i ekonomię. Wszyscy rozmówcy promują dietę wegańską jako środek prowadzący do najważniejszego celu - ZDROWIA. Omawiane są zagrożenia płynące ze spożywania GMO, wpływ takich upraw na funkcjonowanie małych lokalnych farm i pokazywane są zapędy monopolistyczne takich firm jak Mosanto. Duże farmy hodowlane to nie tylko zagrożenie ekologiczne ale i obozy koncentracyjne dla zwierząt.

Każdy temat jest zarysowany w taki sposób, że daje nam obraz w jaki sposób dzieją się dane procesy.Zachęca również do poszerzania swojej wiedzy. Na końcu każdego rozdziału są porady, w jaki sposób możemy zmienić świat wokół siebie. Każdy z nas może działaś na swoim podwórku, sama zmiana diety wpływa to już bardzo dużo. Autor podaje sporo przydatnych stron w internecie, niestety dotyczą one USA. Dla polskich czytelników wydawca umieścił na końcu książki przydatne adresy internetowe.

Polecam wszystkim, nie tylko zainteresowanym dietą bezmięsną lecz również tym dla których ważne jest zdrowie i środowisko, w którym żyjemy.

Głosy rewolucji żywnościowej to zbiór wywiadów z czołowymi postaciami nurtu zdrowego i ekologicznego sposobu życia. Autorem jest John Robbins, syn potentata lodów Baskin-Robbins, który zrezygnował z rodzinnych pieniędzy i założył ruch na rzecz zdrowej żywności. Rozmawia z takimi postaciami jak:dr med. Dean Ornish, dr med. Calwell Esselstyn, dr T. Colin Campbell, dr med....

więcej Pokaż mimo to

avatar
384
25

Na półkach: ,

W mojej ocenie nie można tej książki traktować jako źródła wiedzy, w skrócie - są to pogawędki z osobami reprezentującymi różne zawody i środowiska, które łączy to, że propagują dietę roślinną jako panaceum na zło tego świata i nasze problemy zdrowotne. Przy okazji robią sobie reklamę - po każdej rozmowie mamy odnośniki do stron internetowych, gdzie możemy zapoznać się z treściami o tematyce podobnej do poruszanej w książce, ale także np. zakupić książki, suplementy diety, plany żywieniowe itp.
Próżno w książce szukać naukowych danych, prezentacji wyników badań itd. Od jakiegoś czasu staram się ograniczać produkty zwierzęce w diecie na rzecz roślinnych, ale autor nie zdołał mnie przekonać do przejścia całkowicie na dietę roślinną. Ani słowa o tym, czy dieta wegańska jest dla każdego i że wymaga bardziej starannego planowania posiłków, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Dodatkową wadą książki jest to, że odsyła głównie do angielskojęzycznych źródeł.

W mojej ocenie nie można tej książki traktować jako źródła wiedzy, w skrócie - są to pogawędki z osobami reprezentującymi różne zawody i środowiska, które łączy to, że propagują dietę roślinną jako panaceum na zło tego świata i nasze problemy zdrowotne. Przy okazji robią sobie reklamę - po każdej rozmowie mamy odnośniki do stron internetowych, gdzie możemy zapoznać się z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
13
2

Na półkach: ,

świetna książka, którą poleciłabym każdej bliskiej mi osobie. OTWIERA OCZY! :)

świetna książka, którą poleciłabym każdej bliskiej mi osobie. OTWIERA OCZY! :)

Pokaż mimo to

avatar
214
33

Na półkach: , ,

Ta pozycja sprawiła, że zakończyła moje wątpliwości na temat jedzenia mięsa. Długo się zastanawiałam nad tym, ale zawsze znajdowałam wymówki "bo choroba mnie zmusza do jedzenia...". Ostatecznie otworzyła mi oczy i umocniła w moim postanowieniu.

Ta pozycja sprawiła, że zakończyła moje wątpliwości na temat jedzenia mięsa. Długo się zastanawiałam nad tym, ale zawsze znajdowałam wymówki "bo choroba mnie zmusza do jedzenia...". Ostatecznie otworzyła mi oczy i umocniła w moim postanowieniu.

Pokaż mimo to

avatar
440
126

Na półkach: ,

Dobra lektura dla osób, które szukają ekspertów i różnych badań na temat zdrowego odżywania się i ochrony środowiska i chcą poszerzać swoja wiedzę. W tej książce znajdują się wypowiedzi kilku z najbardziej popularnych ekspertów w USA, dzięki temu możemy stworzyć sobie ciekawą bibliografię by rozwijać interesujące nas kwestie.

Dobra lektura dla osób, które szukają ekspertów i różnych badań na temat zdrowego odżywania się i ochrony środowiska i chcą poszerzać swoja wiedzę. W tej książce znajdują się wypowiedzi kilku z najbardziej popularnych ekspertów w USA, dzięki temu możemy stworzyć sobie ciekawą bibliografię by rozwijać interesujące nas kwestie.

Pokaż mimo to

avatar
1561
298

Na półkach: , , ,

Jedna z najważniejszych książek, jakie przeczytałam w ostatnim czasie z uwagi na fakt, że łączy i prezentuje spektrum opinii najważniejszych naukowców i działaczy, zabierających głos w dyskusji o sposobie odżywiania oraz jego wpływie na zdrowie człowieka i środowisko naturalne. Fascynujące rozmowy, które otwierają oczy i demaskują kłamstwa przemysłów biotechnologicznego, farmaceutycznego i producentów żywności, a także niekompetencję środowiska medycznego. Polecam wszystkim, którzy chcą myśleć samodzielnie, zamiast kierować się w swoich wyborach medialną i marketingową papką, serwowaną nam na potęgę. W książce podany jest szereg adresów internetowych organizacji, fundacji. Szkoda, że redakcja polskiego wydania nie pokusiła się o zamieszczenie polskich odpowiedników. Mimo to, na pewno warto sięgnąć po tę pozycję!

Jedna z najważniejszych książek, jakie przeczytałam w ostatnim czasie z uwagi na fakt, że łączy i prezentuje spektrum opinii najważniejszych naukowców i działaczy, zabierających głos w dyskusji o sposobie odżywiania oraz jego wpływie na zdrowie człowieka i środowisko naturalne. Fascynujące rozmowy, które otwierają oczy i demaskują kłamstwa przemysłów biotechnologicznego,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
230
11

Na półkach: ,

Pozycja dość aktualna, ponieważ wydana w zeszłym roku. Jest zbiorem rozmów przeprowadzonych przez autora z 21 ekspertami, głównie z dziedziny żywienia. Jej celem jest przekonanie nas, że rewolucja żywieniowa może rozpocząć się już na naszym talerzu, nasze małe wybory składają się na losy planety.

http://zdrowe-smaki.blogspot.co.uk/2014/10/gosy-rewolucji-zywnosciowej-mozesz.html

Pozycja dość aktualna, ponieważ wydana w zeszłym roku. Jest zbiorem rozmów przeprowadzonych przez autora z 21 ekspertami, głównie z dziedziny żywienia. Jej celem jest przekonanie nas, że rewolucja żywieniowa może rozpocząć się już na naszym talerzu, nasze małe wybory składają się na losy planety....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    181
  • Przeczytane
    81
  • Posiadam
    32
  • Teraz czytam
    7
  • 2014
    4
  • Dietetyka
    4
  • 2018
    4
  • Zdrowie
    4
  • Ulubione
    3
  • 2021
    2

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także