Akademia Pana Kleksa
Wydawnictwo: Greg Cykl: Pan Kleks (tom 1) Seria: Kolorowa Klasyka literatura dziecięca
- literatura dziecięca
- Pan Kleks (tom 1)
- Kolorowa Klasyka
- Greg
- 2013-09-05
- 1964-01-01
- lektura szkolna chłopiec dziecko akademia pan kleks szkoła magia
Nazywam się Adam Niezgódka, mam dwanaście lat i już od pół roku jestem w Akademii pana Kleksa. W domu nic mi się nigdy nie udawało. Zawsze spóźniałem się do szkoły, nigdy nie zdążyłem odrobić lekcji i miałem gliniane ręce. Wszystko upuszczałem na podłogę i tłukłem, a szklanki i spodki na sam mój widok pękały i rozlatywały się w drobne kawałki, zanim jeszcze zdążyłem ich dotknąć. Nie znosiłem krupniku i marchewki, a właśnie codziennie dostawałem na obiad krupnik i marchewkę, bo to pożywne i zdrowe. Kiedy na domiar złego oblałem atramentem parę spodni, obrus i nowy kostium mamy, rodzice postanowili wysłać mnie na naukę i wychowanie do papa Kleksa.
- 23 738
- 2 526
- 1 228
Jako dziecko lubiłam tę książkę i przeczytałam na pewno więcej niż raz (z racji tego, że przerabialiśmy jako lekturę chyba w 4. klasie podstawówki). W zeszłym mroku czytałam przy okazji tego ,że córka miała jako lekturę i niestety, sporo magii znikło. Jako dziecko podeszłam do książki totalnie bezkrytycznie - przygody w niezwykłej Akademii, która pozwala na odwiedzanie bajek i baśni i pozwala nauczyć się latać... Super po prostu. A dziś? Pytam chociażby, czy tylko wśród chłopców były / są przypadki wymagające "wsparcia" Akademii? Dziewczynki nie zasługują na przygody? Myślę, że książka w sam raz jest lekturą dla 4. klasy -myślę ,że gdybym przeczytała ją po raz pierwszy jako osoba dorosła, byłaby książką na 1 raz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepszy film (część2) ale niezła
Lepszy film (część2) ale niezła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCytując klasyka "nadszedł dzień dzisiejszy" czyli w końcu przeczytałem "Akademie Pana Kleksa".
Po lekturze całości mam nie odparte wrażenie, że to bardzo zbliżona forma jak "Niekończąca się historia" Michaela Ende (sprawdziłem, Brzechwa był pierwszy).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to nie była historia jak sobie wyobrażałem. Jako wychowany na ekranizacji z Piotrem Fronczewskim zderzenie z oryginałem lekko zabolało. Można powiedzieć, że to zlepek luźnych opowiastek z bajkami w tle. Nie jest źle ale miałem inne oczekiwanie.
Po lekturze całości mam nie...
Zdecydowanie najlepsza książka którą czytałem
Zdecydowanie najlepsza książka którą czytałem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toklasyka :)
klasyka :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy wcześniej ani nie czytałam książki, ani nie widziałam filmu i niestety muszę przyznać, że jestem rozczarowana. Książka jest dziwaczna, bez jakiejś głównej fabuły, a zakończenie bardzo kiepskie. Gdybym była dzieckiem, to podobałaby mi się zapewne bardziej, ale teraz niestety jestem zawiedziona, bo spodziewałam się miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i wciągająca historia, a raczej zlepek niesamowitych historii, nie posiada jasnej i klarownej fabuły, ale nie o to chodzi w tej książce. To ma być magia i wyobraźnia i tak dokładnie jest! Akademia, jej niesamowity klimat i przenikanie się z innymi bajkami-pomysł jedyny w swoim rodzaju. Pisanie, że książka z 1964r jest nieadekwatna do współczesnego życia dlatego jest "zła" jest co najmniej śmieszne, bo czemuż by miała być? To tak jakby oczekiwać od architektury modernizmu że będzie dostosowana do dzisiejszych wymogów... Nie jest i nie musi być bo powstała kiedyś...co nie przeszkadza nam ją podziwiać patrząc dokładnie przez pryzmat czasu..
Ciekawa i wciągająca historia, a raczej zlepek niesamowitych historii, nie posiada jasnej i klarownej fabuły, ale nie o to chodzi w tej książce. To ma być magia i wyobraźnia i tak dokładnie jest! Akademia, jej niesamowity klimat i przenikanie się z innymi bajkami-pomysł jedyny w swoim rodzaju. Pisanie, że książka z 1964r jest nieadekwatna do współczesnego życia dlatego jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast dziecięcych marzeń mamy traumy dzieci czasów sanacji i wojny - głód, biedę, podziały społeczne. Wszystko teraz zupełnie niezrozumiałe dla młodych czytelników i raczej nie pokazujące nurtujących ich problemów, a z pewnością nie marzeń. Zupełnie nieklejąca się fabuła z oderwanymi od siebie historiami. Zdecydowanie nie jest to współczesny Harry Potter, jak niektórzy by chcieli. Nie dawajcie dzieciom do czytania. Pokażcie lepiej film. Najlepiej ten z 1983 roku.
Zamiast dziecięcych marzeń mamy traumy dzieci czasów sanacji i wojny - głód, biedę, podziały społeczne. Wszystko teraz zupełnie niezrozumiałe dla młodych czytelników i raczej nie pokazujące nurtujących ich problemów, a z pewnością nie marzeń. Zupełnie nieklejąca się fabuła z oderwanymi od siebie historiami. Zdecydowanie nie jest to współczesny Harry Potter, jak niektórzy by...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedawno oglądałem tą "nową ekranizację" i oczywiście wiedziałem, że nie ma wiele wspólnego z oryginałem ;) ale nic więcej nie umiałem powiedzieć, jako że nigdy w sumie nie przeczytałem oryginału. Teraz postanowiłem nadrobić. Nie przeczytałem jej w dzieciństwie (choć była to lektura),bo wydawała mi się "głupia" :D Jakoś nie mogłem wtedy strawić takiej fantastyki (lubiłem fantastykę ale jednak bardziej osadzoną we współczesnych realiach, jak np. książki z serii "Krąg ciemności" ;) a nie tak całkiem oderwaną od rzeczywistości) i nic w niej wartościowego nie dostrzegałem. A dzisiaj owszem, dostrzegam (choć nadal nie jest to tak całkiem mój klimat ;) ). Jednak nawet w przypadku tej książki wydaje mi się, że to nie jest najlepszy wybór jeśli chodzi o kanon lektur obowiązkowych... myślę, że dziś wyniosłem z niej więcej niż te ze 28 lat temu.
Treści opowiadać nie muszę, bo wszyscy znają ;) można przeczytać (jak się jest dorosłym ;) ),dla mnie tylko zakończenie było takie trochę dziwne, to znaczy zamysł nawet fajny ale jakby urwane, za szybko się potoczyło i trochę jakby wymuszenie.
Ale takie mam jedno przemyślenie: jak to jest możliwe, że już niemal 80 lat temu dzieciaki miały takie książki jak ta (albo "Pippi Langstrumpf"),a ludzie wciąż pielęgnowali (pielęgnują?) różne niepotrzebne konwenanse ;)
(przeczytana/przesłuchana: 18.07.2024)
3+/5 [6/10]
Niedawno oglądałem tą "nową ekranizację" i oczywiście wiedziałem, że nie ma wiele wspólnego z oryginałem ;) ale nic więcej nie umiałem powiedzieć, jako że nigdy w sumie nie przeczytałem oryginału. Teraz postanowiłem nadrobić. Nie przeczytałem jej w dzieciństwie (choć była to lektura),bo wydawała mi się "głupia" :D Jakoś nie mogłem wtedy strawić takiej fantastyki (lubiłem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka stanowiła zapewne novum w chwili publikacji, ale obecnie jest niestrawna - facet zajmujący się chłopcami itd.