Kochać mocniej

Okładka książki Kochać mocniej Lisa Gardner
Okładka książki Kochać mocniej
Lisa Gardner Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Detektyw D.D. Warren (tom 5) Seria: Thriller kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Detektyw D.D. Warren (tom 5)
Thriller
2013-09-25
Radosław Madejski

Patronaty LC

Książki autora

Do czego jest zdolna matka, by uratować swoje dziecko?

Biorąc za przykład Tessę, możemy śmiało stwierdzić, że zdolna jest do wszystkiego.

“Kochać mocniej” to thriller, który nie trzyma w napięciu od pierwszych stron. Trzeba się w niego wczytać, poznać historię.
Sama byłam podirytowana dość długim wstępem dla całej akcji, jednak im dalej zajdziecie, tym bardziej się przekonacie, że tu każdy szczegół ma znaczenie.

Ale wróćmy do Tessy.
Wyobrażcie sobie, że poznajecie mężczyzne marzeń i po pewnym czasie wychodzicie za niego za mąż.
Wspaniale dogaduje się z waszą córką i jest przykładnym mężem.
Nagle jednak odkrywacie, że wasz wspaniały małżonek ma ciemną stronę, która wpływa na życie Twoje, ale i przede wszystkim - na życie Twojego dziecka.
Więc wraz z przyjacielem organizujecie „interwencję” aby pomóc ukochanemu.
Jednak to na nic.
Mało tego, wasz przyjaciel okazuję się bezwzględnym zdrajcą.
I nagle zostajecie oskarżeni o zabójstwo partnera i córki, a wasza przeszłość nie daje o sobie zapomnieć i coraz bardziej was pogrąża.
Trafiacie do więzienia, a wszyscy są przekonani o waszej winie, ale wy musicie udowodnić nie tylko swoją niewinność, ale i uratować swoje dziecko…
Nie macie pojęcia czego jest w stanie dokonać matka dla swojego dziecka.
A Tessa jest matką.
Tessa jest policjantką.
Tessa jest morderczynią.
Tessa jest niewinna.
Zastanawiacie się jak to wszystko jest mozliwe?
Zapraszam do lektury „Kochać mocniej” Lisy Gardner.

Wspolpraca z Wydawnictwem Albatros

Do czego jest zdolna matka, by uratować swoje dziecko?

Pytania bez odpowiedzi.

Seria z detektyw D.D. Warren w roli głównej doczekała się niedawno kolejnej odsłony. Oznacza to mniej więcej tyle, że w "Kochać mocniej" dostaniemy od autorki, Lisy Gardner, kolejny niepowtarzalny portret kobiety walczącej z przeciwnościami losu i pragnącej za wszelką cenę rozwiązać kryminalną zagadkę. Czy i tym razem pani detektyw się to uda?

Brian Darby leży martwy na podłodze w kuchni. Jego żona, funkcjonariuszka policji stanowej, Tessa Leoni, twierdzi, że zastrzeliła go w obronie własnej, a sińce na jej ciele przemawiają za tym, że mówi prawdę. Dla doświadczonej detektyw D.D. Warren powinna to być banalna sprawa. Tylko gdzie się podziała ich sześcioletnia córeczka?

Śledztwo nabiera rozmachu, przeobrażając się w gorączkowe i szeroko zakrojone poszukiwania zaginionego dziecka, a Warren musi połączyć siły ze swym byłym partnerem, Bobbym Dodge’em, aby przebić się przez mur policyjnych układów, starając się zgłębić mechanizmy rządzące psychiką funkcjonariuszki i odsłaniając jej rodzinne sekrety. Czy wyszkolona policjantka faktycznie mogłaby zastrzelić swojego męża? Czy matka skrzywdziłaby własne dziecko?

Mnożące się w kolejnych rozdziałach pytania bez odpowiedzi nieustannie komplikują na naszych oczach sprawę, która od początku do łatwych nie należy. Jaki bowiem przyjąć w niej punkt zaczepienia? Wiarę w słowa policjantki, czy ufność w dowody i poszlaki, przeczące słowom kobiety?

D.D. Warren staje tym razem w obliczu zagadki, która jest być może największym wyzwaniem w jej zawodowej karierze. Rozwiązywanie jej z czytelniczego punktu widzenia jest wielką frajdą - autentycznie żałuję, że mam to już za sobą i jednocześnie zazdroszczę Wam, że wszystko to przed Wami!

Polecam!

Albatros - jak zawsze dzięki!

#kochaćmocniej #lisagardner #ddwarren #thriller #kryminał #cosnapolce #czytamksiazki #czytamkryminały #dobraksiazka #albatros #wydawnictwoalbatros #bookstagram #bookstagrampolska #recommendedbooks #instabooks #instabookspoland

Pytania bez odpowiedzi.

Uwielbiam czytać książki autorstwa Lisy Gardner, a jeszcze bardziej lubię o nich pisać, myśleć i rozmawiać. Wszystkie tytuły, które poznałam do tej pory bez wątpienia zasługują na uznanie, ciepłe słowa i pochwały. Autorka zdecydowanie wie, jakie elementy powinny składać się na mroczną, niepokojącą historię i potrafi zadbać, by nigdy żadnego z nich nie brakowało.

Jedną z części składowych, niezbędnych dla takiej powieści, jest klimatyczna atmosfera ciągłego napięcia i oczekiwania. Kiedy wiadomo, że coś się wydarzy, ale nie można mieć jeszcze pewności, w którą stronę autor poprowadzi książkowe wydarzenia. Spokój przed burzą, która z pewnością będzie gwałtowna i zaskakująca. „Kochać mocniej” odzwierciedla taki właśnie klimat. Duszny, nieprzyjemny i niecierpliwy. Sugerujący, że na stronach książki wiele się wydarzy, a przy tym dość spokojny i niespieszny. Gardner dobrze wie, w jaki sposób utrzymać zainteresowanie czytelnika i jak pogłębić jego ciekawość.

Śmiało można powiedzieć, że autorka się z nami bawi. Dawkuje informacje i stopniowo ujawnia kolejne fakty. Daje do zrozumienia, że czeka nas wiele niespodzianek, ale nie stara się nas zaskoczyć tu i teraz. Ma czas i wie, w jaki sposób go wykorzystać. Skłania nas do myślenia i wyciągania wniosków. Zachęca, by równolegle z nią prowadzić własne śledztwo. Pozwala nam zakładać, że wiemy, co się wydarzyło. A następnie niszczy naszą pewność siebie. Rozbija w pył założenia i przekonania. Odwraca akcję o 180 stopni i pokazuje całość w zupełnie nowym świetle.

Każda powieść Gardner jest jak mroczny prezent, skrywający niepokojącą niespodziankę. Nie inaczej sytuacja ma się z jej najnowszym tytułem. „Kochać mocniej” angażuje, niepokoi, wpływa na psychikę i gra na emocjach. Daje czytelnikowi o wiele więcej niż oczekuje i wymaga, oferując dopracowaną, kompletną i przewrotną opowieść, której lektura przynosi olbrzymią przyjemność, a wspomnienie zostaje w głowie na bardzo długo. Czytałam ją spokojnie, przez kilka dni, w oczekiwaniu i zainteresowaniu, samej sobie dawkując napięcie i zwyczajnie ciesząc się tym tytułem i nie chcąc, by się skończył.

„Kochać mocniej” daje czytelnikowi możliwość kolejnego spotkania z D.D.Warren. Ta silna, bystra, pewna siebie i pracowita pani detektyw stanowi idealny przykład tego, że można napisać dobry kryminał czy thriller, w którym to kobieta odegra pierwszoplanową rolę. Brakuje mi więcej takich książek i więcej szans dla kobiecych bohaterek. Z drugiej strony jednak oprócz spotkań z lubianymi i cenionymi postaciami, Gardner proponuje czytelnikom zupełnie nowe, świeże i dynamiczne postacie, które robią niemniejsze wrażenie, niż główna bohaterka.

Najnowsza książka tej znakomitej autorki, podobnie jak jej poprzedniczki, po prostu mnie zachwyciła. Uwielbiam powieści Gardner i chętnie je chwalę, ale uwierzcie mi- nie robiłabym tego, gdybym nie miała ku temu powodów. Autorka ma znakomity styl, bogatą wyobraźnię i potrafi wykorzystywać znane i lubiane motywy. Działa na umysł i emocje czytelnika, skłania do myślenia, angażuje w lekturę. Sprawia, że jesteśmy w stanie na czas lektury zapomnieć o własnym świecie. Podczas czytania liczy się tylko ona i jej historia. Serdecznie polecam, zarówno ten tytuł, jak i wszystkie pozostałe książki podpisane jej nazwiskiem.

Jedną z...

Brian Darby leży martwy na podłodze w kuchni, a jego żona, funkcjonariuszka policji stanowej, Tessa Leoni, twierdzi, że zastrzeliła go w obronie własnej. Widoczne ślady pobicia na jej ciele potwierdzają wersję wydarzeń przedstawioną przez kobietę, a wszystko wskazuje na klasyczny przypadek przemocy domowej. Śledztwo nabiera rozmachu, przeobrażając się w gorączkowe i szeroko zakrojone poszukiwania zaginionego dziecka. Warren musi połączyć siły ze swym byłym partnerem, Bobbym Dodge’em. Czy wyszkolona policjantka faktycznie mogłaby zastrzelić swojego męża? Czy matka skrzywdziłaby własne dziecko?

"Kochać mocniej" Lisy Gardner to fascynujący i mroczny thriller, który wciąga od pierwszej strony. Jest to pierwszy tom serii o Tessie Leoni, funkcjonariuszce policji stanowej i zarazem piąty o detektyw D.D. Warren. Gardner mistrzowsko splata wątki śledcze z psychologicznym portretem bohaterów, rzucając światło na relacje rodzinne i tajemnice, które mogą skrywać nawet osoby noszące mundur. Autorka od samego początku daje czytelnikowi odczuć, że nic nie jest takie, jak się wydaje. Jednym z największych atutów powieści jest mistrzowskie budowanie napięcia. Autorka zręcznie gra na emocjach czytelnika, prowadząc go przez labirynt domysłów, niejasnych motywów i ukrytych tajemnic rodzinnych. Każda kolejna strona odsłania nowe elementy układanki, które zmieniają perspektywę na całą sprawę. Śledztwo prowadzone przez D.D. Warren jest pełne zwrotów akcji, fałszywych tropów i zaskakujących odkryć. Detektyw Warren, z jej determinacją i nieustępliwością, jest postacią, która przyciąga uwagę i budzi sympatię.
"Kochać mocniej" to lektura, która trzyma w napięciu do ostatniej strony i dostarcza czytelnikom złożoną intrygę kryminalną. Gardner wie jak napisać nieprzewidywalny i mroczny thriller, który pozostaje w pamięci długo po zakończeniu lektury. To pozycja obowiązkowa dla miłośników emocjonujących thrillerów, pełnych zaskakujących zwrotów akcji i niejednoznacznych moralnie postaci. Ja polecam!

„Kochać mocniej” autorstwa Lisy Gardner to świetnie skonstruowany kryminał, od którego nie sposób się oderwać. Jak to u tej autorki bywa, fabuła jest genialnie przemyślana, a emocje aż kipią z każdej strony.

Początkowo może się wydawać, że wszystko jest jasne, a sprawa, którą ma prowadzić D.D. Warren, nie ma w sobie nic zaskakującego. Jednak szybko okazuje się, że tak naprawdę nic nie jest takie, jak mogłoby się wydawać, a cała zagadka jest bardziej skomplikowana, niż sądziliśmy. Wątek poszukiwania Sophie wzbudził we mnie wiele emocji. Sama czułam się zaangażowana w te poszukiwania i niejednokrotnie zastanawiałam się, co bym zrobiła, gdyby chodziło o mojego synka. Jak bym się zachowała? Czy znalazłabym w sobie siłę, żeby go szukać? Czy może rozsypałabym się na milion kawałków? To pytania, na które nigdy nie chcę poznać odpowiedzi! Niemniej jednak książka odpowiada na pytanie, ile jest w stanie zrobić rodzic dla swojego dziecka...

Na koniec muszę wspomnieć o bohaterach, którzy – jak to u Gardner – są wielowymiarowi i „ludzcy”. Autorka nie idealizuje ich i nie pozbawia wad. Dotyczy to oczywiście przede wszystkim D.D. Warren, którą naprawdę szczerze polubiłam kilka lat temu i zawsze chętnie wracam do książek z nią w roli głównej.

„Kochać mocniej” to świetny kryminał, który docenią fani gatunku, ale nie tylko. Do samego końca nie można mieć pewności, co jeszcze się wydarzy i jak zakończy się cała sprawa. Serdecznie polecam na te coraz dłuższe jesienne wieczory, choć oczywiście książka świetnie sprawdzi się nie tylko wtedy!

Tessa Leoni po powrocie ze służby w obronie własnej strzela do męża, dodatkowo zniknęła jej sześcioletnia córka. W śledztwo angażuje się detektyw sierżant Warren wraz z Bobby Dodge. Szukając dziewczynki, znajdują dowody przeciwko jej matce.

"Kochać mocniej" to świetnie skonstruowany kryminał z zawiłą akcją i rodzinnymi dramatami. Na początku cała sprawa wydaje się być dosyć logiczna, jednak z czasem okazuje się, że wszystko jest dużo bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać. Czułam się zangażowana w poszukiwaniach sześcioletniej Sophie. Zaginięcie, czy też porwanie dziecka wywołuje we mnie zawsze największe emocje, w szczególności teraz, gdy sama niebawem mam zostać matką. Strach o bezpieczeństwo dziewczynki był ogromny, zwłaszcza, że czas odgrywał w tej kwestii ogromną rolę i pojawiało się wiele sprzecznych wątpliwości, co tak naprawdę się jej przydarzyło.
Tessa od samego początku wydawała mi się w tej sprawie podejrzana, ani trochę jej nie ufałam. Wiedziałam, że nie jest z nami szczera i ewidentnie coś ukrywa. Twierdziła, że kocha swoją córeczkę i jest dla niej najważniejsza, dlaczego więc zatem zamiast współpracować z detektywami, wprowadzała mylne tropy?
Było to moje pierwsze spotkanie z D.D Warren i to niezwykle udane. Jest to niesamowicie silna kobieta, która nigdy się nie poddaje i wyraźnie widać, że jej praca jest dla niej żywiołem. Polubiłam ją nie tylko jako panią detektyw, ale i prywatnie. Jej wątek również mnie zaintrygował i jestem ciekawa, jak jej sytuacja się dalej potoczy.
Zakończenie mnie zaskoczyło, nic nie było tu oczywiste, co sprawiło, że dałam się ponieść tej lekturze.

Na półkach: , , , , , , ,

" [...] Chwi­la, kiedy czło­wiek prze­ko­nu­je się, ile wart był świę­ty spo­kój, bywa trud­na. [...]"

Wow! Taką Lisę Gardner uwielbiam. W "Kochać mocniej" autorka przeszła samą siebie. Stworzyła genialną fabułę z ciekawymi zwrotami, które mną mocno wstrząsnęły.
Fabuła miejscami wywołała u mnie łzy i trzymała w napięciu dosłownie do ostatniej strony.
Lisa Gardner jest moją mistrzynią amerykańskiego thrillera. Autorka wie, w co wcelować, żeby czytelnik nie mógł się oderwać od czytania.
Mamy tutaj martwego męża, zaginioną córeczkę i żonę oskarżoną o morderstwo/ morderstwa. Czy sprawa będzie taka prosta i oczywista? Czy żona zabiła męża, w obronie własnej, bo był damskim bokserem? Gdzie podziała się dziewczynka? Czy ona też została zabita, a jej matka stała się dzieciobójczynią? Poznając tę historię, miałam ciarki. Czy ona ma szczęśliwe zakończenie?
Autorka swoją powieścią pokazuje nam, jak bardzo brutalny jest nasz świat i jak łatwo osądzamy drugiego człowieka. Pamiętajcie, że każdy kij ma dwa końce.
W tej części głównymi bohaterkami są:

- Tessa Leoni — od czterech lat jest czynną funkcjonariuszką policji. Teraz pozna życie od zupełnie innej strony. Momentami byłam przerażona jej zachowaniem. Dlaczego zabiła swojego męża? Co zrobiła ze swoją ukochaną sześcioletnią córeczką Sophie? Radzę wam bardzo dobrze przyjrzeć się tej postaci. Jest w niej coś bardzo tajemniczego.

- Detektyw sierżant wydziału zabójstw D.D. Warren — pracuje w bostońskiej policji już od ponad dwunastu lat. Jest znakomitym detektywem. Podoba mi się jej zaangażowanie w prowadzone śledztwo. Czy ustali prawdę, co się stało w domu Tessy Leoni? Jak ta praca wpłynie na jej życie prywatne?

Uwielbiam przemyślenia głównych bohaterek. Można z nich wywnioskować, jakimi są kobietami.

Okładka jest dosyć mroczna i przyciągająca wzrok. Dużo mówi o tym, co znajdziecie w środku.

"Kochać mocniej" jest piątym tomem z cyklu "Detektyw D.D. Warren". Nie musicie znać wcześniejszych części, żeby  zrozumieć tę historię. Jednak ja polecam wam wszystkie książki z detektyw D.D. Warren.

"Kochać mocniej" jest jedną z najlepszych powieści Lisy Gardner. Warto ją poznać.

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie mocne i mroczne thrillery z dobrze rozbudowaną fabułą, to śmiało sięgnijcie po tę historię.

Lisa Gardner jest...

Świetna! Jak dotąd najlepsza z tego cyklu. Polecam:)

Świetna! Jak dotąd najlepsza z tego cyklu. Polecam:)

Kogo kochasz?

Funkcjonariuszka policji stanowej Tessa, wraca ze służby i strzela do swojego męża w kuchni, w obronie własnej. Tak przynajmniej twierdzi, gdy o policja i detektywi zastają kobietę, ciało mężczyzny i informację o zaginionej, małej dziewczynce - córce sprawczyni, Tessy. Ta, wyraźnie coś ukrywa, a detektywi próbują ustalić, czy mogą ufać, że mówi prawdę.
Szybko jednak docierają do nich inne niepokojące fakty, które zaczynają obciążać kobietę, więc obierają nieco inny tor i starają się znaleźć dowody, które potwierdzą, ze za zaginięciem dziecka również stoi kobieta. Kobieta, której mąż z resztą jak się okazało - nie był jej pierwszą ofiarą.

Ile tu wątków, bohaterów i zagmatwań, za którymi jako czytelnicy ślepo podążamy i chcemy wierzyć, że tym razem dotrzemy do prawdy! To książka z tych, które niby dają nam rozwiązanie, ale tak mniej więcej w połowie historii, więc domyślamy się, że coś tu nie gra i za pozostałą częścią stron musi się kryć coś więcej - i dokładnie tak jest.
Emocjonalny rollercoaster, książka, która pochłania i nie chce dać się odłożyć ani na chwilkę - to właśnie „Kochać Mocniej”.
Jest to chyba moje pierwsze zetknięcie z tą autorka i na pewno nie ostatnie, bo jestem zakochana! Tyle, ile razy miałam w trakcie czytania gęsiej skórki wie tylko ten, który ma tę lekturę za sobą.

Polecam gorąco, gorąco, gorąco, jeśli macie ochotę na dobry kryminał z wartką akcją, która nie pozwoli Wam się ani przez chwilkę nudzić i zajmie te nadchodzące, ponure, jesienne wieczory. Sięgajcie i dajcie znać, czy czytaliście już coś od tej autorki!

4/5⭐️
Współpraca reklamowa z @wydawnictwoalbatros dziękuję!

Szybko...

Jak dotąd najlepsza książka Lisy Gardner, jaką czytalam.
Akcja rozwija się dynamicznie, co rozdział pojawiają się nowe wątki i plot twisty, jak zawsze bardzo dobrze wykreowani bohaterowie i wciągająca fabuła.
To pierwszy tom po jaki sięgnęłam z nową bohaterką - Tessą Leoni - i coś mi mowi, że bardzo ją polubię 🙂

Jak dotąd najlepsza książka Lisy Gardner, jaką czytalam.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać