Kameleon

- Inspektor Banks (tom 12)
- Kryminał
- Aftermath
- 2013-09-11
- 2013-09-11
- 2001-01-01
- Adam Olesiejuk
Kiedy policjanci interweniują w sprawie rodzinnej awantury przy ulicy Hill nr 35, na miejscu dokonują przerażającego odkrycia. Seryjny morderca przypadkiem zostaje zdemaskowany, ale jego schwytanie okaże się zaledwie początkiem szokującego śledztwa, w trakcie którego wyjdą na jaw mroczne tajemnice z przeszłości, a Banks i jego współpracownicy przekonają się, że zło ma bardzo wiele twarzy i nic nie jest takie, jakie się wydaje. Inspektor Alan Banks musi zmierzyć się z największym wyzwaniem w swojej dotychczasowej karierze.
Kup Kameleon w ulubionej księgarni
- Kryminały 5
- Thriller/sensacja/kryminał 4
- Kryminał 4
Cytaty z książki Kameleon
Witamy na planecie Ziemia, Alan. Powinieneś się już zorientować, że nie przestajemy żywić do kogoś uczuć tylko dlatego, że się z nim rozstajemy.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kameleon
Ta książka leżała kilka dobrych lat u mnie na półce, dostałem ją w prezencie na urodziny. Od kolegi, z którym już nie mam kontaktu nawiasem mówiąc, może dlatego tak mało ochoczo się za nią zabierałem.
Książka jest częścią serii z inspektorem Banksem w roli głównej, a jej kanwą jest sprawa masowego zabójcy, który mordował kobiety, wcześniej wykorzystując je w seksualnie. Morderca wpadł dosyć przypadkowo, a sam ginie z rąk policjantki. Śledczy w piwnicy jego domu odkrywają przerażających odkryć, na miejscu odnajdują żonę, która również nosi w sobie głęboką traumę i sporo tajemnic.
Bardzo interesująca lektura, czytałem sobie po kawałku na wakacjach. A to w samolocie, a to przy kawie. Godna polecenia książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest częścią serii z inspektorem Banksem w roli głównej, a jej kanwą jest sprawa masowego zabójcy, który mordował kobiety, wcześniej wykorzystując je w seksualnie....
"Wydawało się jej, że słyszała, jak na zewnątrz zatrzymuje się samochód. Potem odezwały się jakieś głosy. Kolejny samochód. Za chwilę czyjeś kroki na podłodze bezpośrednio nad nimi. Ktoś zaklął.
Nagle na górze rozpętało się istne piekło. Brzmiało to jakby ktoś walił o drzwi pniem drzewa, po czym nastąpił trzask i głośny huk, ktoś wyłamał drzwi frontowe i wdarł się do domu. Tom także już nie spał; wtulony w jej ramiona nasłuchiwał, cicho pojękując.
(...)Poczuła na sobie strumień światła, a jakiś obcy głos zawołał: O Boże! O mój Boże."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNagle na górze rozpętało się istne piekło. Brzmiało to jakby ktoś walił o drzwi pniem drzewa, po czym nastąpił trzask i głośny huk, ktoś wyłamał drzwi frontowe i wdarł się do domu....
Ciekawa historia ale niektóre opisy miejsc są zbyteczne, strasznie nudzą
Ciekawa historia ale niektóre opisy miejsc są zbyteczne, strasznie nudzą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Uwielbiam kryminały napisane przez Petera Robinsona. Polecam.
Rewelacja. Uwielbiam kryminały napisane przez Petera Robinsona. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapięcie budowane w kryminałach głównie opiera się na tym, że mamy ofiarę, ale nie wiemy, kto jest sprawcą. A tutaj już na początku mamy i ofiarę i sprawcę. A jednak książka jest ciekawa i nie do końca tak oczywista.
Największym plusem w tej książce jest dla mnie ciekawa fabuła. Z drugiej strony zbyt częste i jak dla mnie nic nie wnoszące opisy z życia bohaterów wstrzymywały nieco akcję i czytanie stawało się dla mnie nieco nużące. W połowie książki akcja nabiera większego tempa i czytanie staje się przyjemniejsze.
Kameleon był moim pierwszym spotkaniem z serią o inspektorze Banksie i największym minusem w tej książce był dla mnie właśnie on - główny bohater. Zazwyczaj solidaryzujemy z głównymi postaciami, darzymy je sympatią. Natomiast zachowania, słowa, myśli Banksa były dla mnie niezrozumiałe i wzbudzały ogólną niechęć do jego osoby. Dlatego myślę, że Kameleon był moim pierwszym, a zarazem ostatnim spotkaniem z inspektorem Banksem.
Niemniej jednak książka mi się podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym plusem w tej książce jest dla mnie ciekawa fabuła. Z drugiej strony zbyt częste i jak dla mnie nic nie wnoszące opisy z życia bohaterów...
Coraz bardziej lubię powieści tego autora. Trzeci tom z cyklu Inspektor Banks i jestem wciąż pod wrażeniem jak dobrze poprowadzona jest fabuła, i jak dobrze wprowadzone zostały wątki poboczne. Czuć, że wątek kryminalny jest tylko formą, (choć oczywiście najważniejszą, w książce) że autor chce nam opowiedzieć dobrą historię o kawałku świata. Trzecie spotkanie i nie mam poczucia powtarzalności i schematu, chociaż jest oczywiście specyficzny styl i wspólny klimat dla tych powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z twórczością Petera Robinsona i detektywem Alanem Banksem. Bardzo udany thriller. Dobrze wykreowane postaci, wciągająca i mroczna fabuła, tajemnice z przeszłości. Świetna rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to najlepszy kryminał jaki czytałam
Jest to najlepszy kryminał jaki czytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna książka.
Nie napisze chyba nic nowego. Wszystko już w opiniach jest.
Akcja płynie powoli do przodu dzięki czemu jest chwila oddechu między jednym okrucieństwem a drugim. Bo tego tu nie brakuje. Tragedie, brutalne morderstwa, trauma z dzieciństwa, okropna trauma. I on, morderca. A może ona? Hmmm mogą być też oni... No właśnie, kto za to odpowiada?
Śledztwo brnie do przodu i powoli odkrywają się karty tej historii, kilka młodych dziewczyn, małżeństwo, jedna trauma i różne możliwości radzenia sobie z nią a to już kwestia indywidualna. Postacie są kapitalne. Dobry kryminał, świetny thriller i tło psychologiczne, które tak lubię.
Robi wrażenie.
Mówiąc krótko-Polecam!
Mocna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie napisze chyba nic nowego. Wszystko już w opiniach jest.
Śledztwo brnie do...
Całkowicie przypadkowo dostałem tę książkę do przeczytania i nie miałem kompletnie żadnych oczekiwań.Nigdy nie obiło mi o uszy nazwisko autora,nie miałem też pojęcia,że to dwunasta część kryminalnego cyklu.I od razu muszę napisać na wstępie,że powieść okazała się zaskakująco dobra i ciekawa.Bestialskie mordy na kobietach,porwania,traumy z dzieciństwa,to wszystko przerabiałem w kryminałach wiele razy.Nie mogę powiedzieć żeby fabuła była odkrywcza,a zbrodnie wyszukane.Jednak sposób narracji,ciekawie przedstawione śledztwo i robota policyjna,wiele poszlak,wszystko się zgadzało.Głównym bohaterem był doświadczony policjant-Banks,który miał odpowiednią charyzmę i inteligencję.Oczywiście był wątek jego rozwodu,nieudanych przygód miłosnych,to jest totalny standard w kryminałach.W zasadzie to nie kojarzę doświadczonego policjanta w powieściach,który prowadziłby sielskie życie rodzinne i nie miał żadnej trudnej przeszłości.Nie chcę tu spojlerować,ale gdyby tak jeszcze dopracować wątek rytualnych mordów i satanizmu,postarać się to bardziej zgłębić i zobrazować,byłoby jeszcze lepiej w kontekście fabuły.Na moją wysoką ocenę wpływa też brak znajomości wcześniejszych części serii,być może pisarz nie był już przy dwunastej części tak kreatywny jak w swoich najlepszych momentach,ale tego nie wiem.Na bank w swoim czasie sprawdzę inną jego powieść.Tymczasem "Kameleona" polecam miłośnikom kryminałów i thrillerów,mnie się bardzo podobało.