Ogród Kamili

- Seria kwiatowa (tom 1)
- Znak Literanova
- 2013-11-07
- 2013-11-07
Kamila marzy o prawdziwej miłości, własnym domu i różanym ogrodzie.
Jednak los nie jest dla niej łaskawy. Ukochany mężczyzna niespodziewanie znika, zostawiając za sobą pustkę, ból i tajemnicę, zamiast domu jest małe mieszkanko, a ogród kwitnie tylko w wyobraźni. Przed pogrążeniem się w rozpaczy ratuje Kamilę ukochana ciocia i wiara w to, że marzenia się spełniają.
Kamila, bliska utraty nadziei, że kiedyś i dla niej zaświeci słońce, otrzymuje niespodziewany dar od losu. Przedwojenna willa z uliczki Leśnych Dzwonków jest miejscem, o jakim marzyła. Zupełnie jakby ktoś czytał jej w myślach…
~~~
Ogród Kamili to pierwsza powieść z „kwiatowej serii” bestsellerowej autorki, Katarzyny Michalak. Już niedługo przeczytacie kolejne piękne opowieści o przyjaźni, miłości i wybaczeniu: Zacisze Gosi i Przystań Julii.
Oficjalne recenzje
Opowieść pachnąca różami
Na długie grudniowe wieczory Katarzyna Michalak przygotowała dla swoich czytelniczek wspaniałą niespodziankę. Jest nią nowy cykl książek określany mianem Serii Kwiatowej. Gdy tylko dowiedziałam się o tej informacji znów zabiło mocnej serce. Znów poczułam, że trafię do książkowego świata, w którym będzie się wiele działo. Nazwa cyklu skłoniła mnie do zastanowienia się nad klimatem nowych powieści mojej ulubionej autorki. Odgadłam po części - „Ogród Kamili” to książka romantyczna, w czasie lektury której mamy okazję poznać niezwykłą dziewczynę. Czym Kamila różni się od swoich rówieśniczek? Swoją niezwykłą osobowością, romantyzmem, niematerialnym podejściem do świata. Jej charakter bliższy jest młodym damom urodzonym przed dwoma wiekami niż współczesnym kobietom biegnącym w wyścigu szczurów po kolejny awans w korporacji. Życie Kamili do tej pory nie rozpieszczało. W wieku szesnastu lat została po śmierci matki sierotą, którą przygarnęła pod swój dach ciocia Łucja. Nasza bohaterka zamieszkała w nowohuckim blokowisku w dwupokojowej klitce. Pod opiekuńczymi skrzydłami siostry jej matki doszła nieco do siebie i przeżyła okres żałoby. Minęło osiem lat od kiedy porzucił ją pewien mężczyzna – miłość jej młodego życia, o której Kamila wciąż nie może zapomnieć. Do której nadal pisze maile. Jakby wypierała porzucenie ze swojego umysłu. Kamila dorosła, przeszła etap edukacji i szuka pracy. Jej marzenia są dość standardowe – mąż, gromadka dzieci, rodzinne ciepło i dom koniecznie z ogrodem w którym będzie hodowała ukochane róże. W życiu Kamili zaczyna się sporo dziać – dostaje dwie propozycje zawodowe i pojawia się pewien intrygujący mężczyzna, a marzenia po cichutku zaczynają się spełniać.
Znów dałam się całkowicie porwać książce, znów zapomniałam o bożym świecie, znów czytałam marząc, by lektura nie miała końca. Niestety zakończenie nastąpiło i wywołało bunt. I to bardzo silny bunt. Tym razem Katarzyna Michalak nie miała litości dla swoich fanek i skonstruowała książkę niczym piękną górę ze stromym urwiskiem. Nagle fabuła się urywa i pozostawia wiele zagadek, multum niedomówień i sporo pytań bez odpowiedzi. Pewnie moja i nie tylko moja ciekawość zostanie zaspokojona w kolejnym tomie tej serii, ale jak odkryć w sobie pokłady cierpliwości i doczekać wydania następnej powieści?
„Ogród Kamili” to książka podzielona na rozdziały, z których każdy rozpoczyna krótka charakterystyka coraz to innego gatunku róż. To robi niezapomniany klimat. I bardzo mi się takie rozwiązanie spodobało. Główna bohaterka to osoba, śmiało można rzec, nie z dzisiejszego świata. Nieśmiała romantyczka, dla której seks jest czymś nieskosztowanym, a miłość może zdarzyć się tylko ta jedyna, na zawsze i do grobowej deski. Kamili nie w głowie przelotne flirciki, kokietowanie i zaliczanie facetów. Ona chce kochać do śmierci całą sobą i bezgranicznie. Jej myśli wciąż nawiedza mężczyzna który ją porzucił. Nie jest to dla niej dobre, skoro Jakub zbałamucił raz może i drugi. Kamila zasługuje przecież na więcej. Czy los jej pozwoli być szczęśliwą?
Jestem inna niż Kamila, bardziej stanowcza, bardziej odważna, umiejąca walczyć o swoje. Mimo takich różnic poczułam kobiecą solidarność z tą skromną i niezwykle nieśmiałą dziewczyną. Ujęła mnie szczerością, niewinnością, życzliwością wobec świata. Opowiedziana przez autorkę historia jest porywająca i odurzająca niczym zapach róż. Czytając miałam wrażenie, że przenoszę się do literackiego świata, siadam na kamiennej ławce obok Sasanki i podglądam życie książkowych bohaterów. Czasem mam ochotę krzyczeć oburzona ich zachowaniem, czasem ronię łezkę i pytam bezduszny los dlaczego tak a nie inaczej się dzieje?
„Ogród Kamili” pochłania bez reszty i działa niczym narkotyk, któremu nie można się oprzeć. Od razu dodam, że to książka o walce dobra ze złem, o miłości i nienawiści, o zemście i zdradzie, ale i o chęci naprawienia błędów. Tak, jest to bajka dla dorosłych, jest to historia sentymentalna i nieco oderwana od rzeczywistego życia. Można za to ją i krytykować, i chwalić. Ja zdecydowanie zrobię to drugie. Dlaczego? Ano dlatego, że właśnie dzięki takim historiom nie utraciłam jeszcze wiary w dobro, w ludzi i uczucia wyższe. By doczekać się rozwiązania zagadek niewyjaśnionych w tej powieści nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać na „Zacisze Gosi” - kolejną książkę z kwiatowego cyklu.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
- 3 076
- 1 169
Mieszkająca z ciotką Kamila próbuje znaleźć pracę, otrząsnąć się po śmierci matki stanąć a także na własne nogi. Nieoczekiwanie zostaje zatrudniona w firmie, a także dostaje własny samochód i dom, który musi wyremontować. Nie zdaje sobie sprawy, że za tym wszystkim stoi Jakub - mężczyzna, z którym Kamila miała romans będąc nastolatką. Jego intencje zaś nie są do końca jasne. Kamila poznaje również Łukasza, w którym się zakochuje. Okazuje się, że mężczyzna zna Jakuba i w związku z tym skrywa tajemnicę dotyczącą niej samej. Kamila zaprzyjaźnia się również z Gosią.
"Ogród Kamili" jest to pierwszy tom "Serii Kwiatowej" autorstwa Katarzyny Michalak. Poznajemy tutaj Kamilę, która początkowo pragnie niezależności i chce jak najszybciej wyprowadzić się od swojej ciotki (z którą łączą ją silne więzi). Kiedy przeprowadza się do Milanówka i podejmuje pracę liczy na to, że w końcu spełnią się jej marzenia. Jednak kiedy ponownie spotyka na swojej drodze Jakuba, jej wspomnienia odżywają. Zaczyna również czuć coś do Łukasza, któremu zależy na dobru dziewczyny i chce wycofać się z układu wiążącego go z Jakubem. Z czasem Kamila staje się osobą dojrzalszą, odważną, gotową walczyć o siebie i innych.
Może powieść ta nie jest najwyższych lotów, ale czytało mi się ją dobrze. Ma niesamowity klimat i zaciekawiła mnie treścią. Uważam, że jest to całkiem przyzwoita pozycja i mam nadzieję, że kolejne tomy z "Serii Kwiatowej" będą na równie dobrym poziomie.
więcej Pokaż mimo toPowieści Katarzyny Michalak są dość specyficzne w odbiorze. Irytują kwiecistym, pensjonarskim stylem, a jednocześnie nie można się od nich oderwać.
Główna bohaterka jest nieco infantylna, jak na dwudziestoczteroletnia kobietę. Początkowo strasznie mnie denerwowała. Dopiero pod koniec stała się nieco dojrzalsza.
Akcja powieści toczy się szybko, lecz jest przewidywalna. Autorka nie szczędzi bohaterom dramatycznych przeżyć. Kolejne zwroty akcji sprawiają, że chce się wiedzieć co będzie dalej, choć czasem fabuła jest zbyt przesycona nadmiarem zdarzeń.
Na pewno nie jest to powieść wysokich lotów tylko lektura do poczytania dla relaksu. Dla mnie książki Katarzyny Michalak są przerywnikiem od cięższych lektur.
więcej Pokaż mimo to" Ogród Kamili" jest pierwszym tomem serii kwiatowej, opowiadającej o losach trzech przyjaciółek i jednocześnie sąsiadek.
Spodziewałam się całkiem innego klimatu widząc okładkę i tytuł i przyznam się, że się zawiodłam na tej książce. Przeczytałam już kilka książek Kasi Michalak i za każdym razem kiedy jakąś skończyłam obiecywałam sobie, że muszę odpocząć od jej twórczości. Jak dla mnie zbyt szorstkie postacie, zbyt dobitne niektóre wydarzenia. Mam czasem wrażenie czytając jej książki, że ludzie są prawie zawsze dwulicowi, okrutni, zdradzają, biją, oszukują i knują. Bohaterka jak dla mnie jest zbyt przezroczysta i bogactwo róż niestety nie uzupełniło jej braków, niezdecydowania. Co chwilę pojawiają się kolejni bohaterowie niby przyjaciele a znów knują za plecami, potem się uśmiechają. Jedna wielka karuzela emocjonalna bez choćby chwili stabilności. Przeczytam kolejne części bo je kupiłam, książkę czytałam z zainteresowaniem a może nadzieją,że w końcu dobro wygra, ale za każdym razem z dziwnym uśmieszkiem wyskakuje coś co mąci. Hmmm
więcej Pokaż mimo toNigdy nie oceniałam książek, nie czułam potrzeby. Jednak po przeczytaniu tego tytułu nie mogę się powstrzymać, żeby czegoś nie napisać. Czytuję książki z różnych gatunków, jednak żadna inna książka mnie nigdy nie denerwowała ja tak. Parokrotnie miałam ochotę zaprzestać jej lektury, sama nie wiem czemu doczytałam ją do końca. Jest tak zła, że chyba jedna z gorszych jakie przeczytałam. Kamila to 24-letnia kobieta, która rozwojowo jest na poziomie 5-6-latki. W wielku 16 lat zakochała się za zabój (która 16-latka nie przeżyła miłostki?) i przez 8 lat nie może dojść do siebie. Przypominam po nastoletniej miłostce. Do tego umiera jej mama, co powoduje, ze się załamuje. Wszystko rozumiem, ale tak niedojrzałej, niemądrej bohaterki dawno nie spotkałam. Zachowuje się jakby miała jakąs chorobę psychiczną. Raz mówi "pomóż", a w następnej "zostaw mnie w spokoju". Nie mogę pojąć tej książki. Generalnie nie polecam. Próbowałam przeczytać drugą część, jednak szanuję swój spokój i nerwy, tak więc ją odpuszczam.
Nigdy nie oceniałam książek, nie czułam potrzeby. Jednak po przeczytaniu tego tytułu nie mogę się powstrzymać, żeby czegoś nie napisać. Czytuję książki z różnych gatunków, jednak żadna inna książka mnie nigdy nie denerwowała ja tak. Parokrotnie miałam ochotę zaprzestać jej lektury, sama nie wiem czemu doczytałam ją do końca. Jest tak zła, że chyba jedna z gorszych jakie...
więcej Pokaż mimo toCzyta się nieźle choć denerwujący jest język - miejscami zbyt kwiecisty, w stylu kiepskich romansideł. Sporo błędów korektorskich, literówek. Są też błędy merytoryczne. Np. na str.86 /wyd.1 2020r./ napisano, że rodzina wspólnie zamieszkująca liczyła 8 osób - w tym matka, ojciec, 3 synów i dziadkowie. Czyli raczej 7, a nie 8. Na syr. 112 jest uwaga, że bajkę o Czerwonym Kapturku czytała Irena Kownacka. Raczej Irena Kwiatkowska. Za te wpadki winę ponosi wydawnictwo. Autorce dam szansę i przeczytam kolejne 2 tomy serii kwiatowej.
Czyta się nieźle choć denerwujący jest język - miejscami zbyt kwiecisty, w stylu kiepskich romansideł. Sporo błędów korektorskich, literówek. Są też błędy merytoryczne. Np. na str.86 /wyd.1 2020r./ napisano, że rodzina wspólnie zamieszkująca liczyła 8 osób - w tym matka, ojciec, 3 synów i dziadkowie. Czyli raczej 7, a nie 8. Na syr. 112 jest uwaga, że bajkę o Czerwonym...
więcej Pokaż mimo to"Ogród Kamili" to pierwszy tom trylogii "Seria Kwiatowa"
Poznajemy w tej książce młodą dziewczynę, która szuka swojego miejsca na ziemi. Ma teraz 24 lata i mieszka u cioci Łucji po śmierci swojej matki jakieś 8 lat temu. Te 8 lat to też czas od kiedy zostało złamane jej serce przez pewnego o wiele starszego mężczyznę. To czas gdy każdego dnia pisze do tego mężczyzny maile. Kamila jest romantyczką, kocha róże i marzy o pięknym ogrodzie, gdzie mogłaby je hodować, ale jak to zrobić mieszkając w bloku i nie mając nawet pracy. Wysyła czasami cv, ale to nic nie daje.
Ale ktoś nad nią czuwa i czyta te wszystkie wiadomości, lecz nie odpowiada. Pewnego dnia dostaje telefon, że prowadzą rozmowy do pracy dla księgowej ale w Warszawie.
Kilka miłych i nie miłych sytuacji sprawiają, że dziewczyna dostaje pracę w Warszawie, ale w kontrakcie ma jeszcze jedną dodatkową funkcję do roboty. Musi zaopiekować się domkiem na ulicy Leśnych Dzwonków. Stara willa do remontu i ogród różany, ale zniszczony. Dla dziewczyny to jak gwiazdka z nieba. Do tego nowy szef Łukasz. I co ważne sąsiadka Gosia z trudną przeszłością.
Jeśli połączyć wszystko w tej książce to jest to fajna opowieść, ale jeśli weźmiemy ją na części to nie jest już tak pięknie.
Oczywiście jest dobrze napisana, fajnie się ją czyta, ale czasem jest wkurzająca. Przez pierwsze strony jest nudna i dopiero w połowie rozkręca się, ale jak już się rozkręca to na całego. I wtedy wszystko zbyt szybko się dzieje.
"Ogród Kamili" to pierwszy tom trylogii "Seria Kwiatowa"
więcej Pokaż mimo toPoznajemy w tej książce młodą dziewczynę, która szuka swojego miejsca na ziemi. Ma teraz 24 lata i mieszka u cioci Łucji po śmierci swojej matki jakieś 8 lat temu. Te 8 lat to też czas od kiedy zostało złamane jej serce przez pewnego o wiele starszego mężczyznę. To czas gdy każdego dnia pisze do tego mężczyzny maile....
Na wakacje fajna lektura, obyczajowa opowiastki, niewiele od nas wymaga, ale chętnie śledzę losy bohaterów. Będę serię kontynuować.
Pokaż mimo tomiło się słuchało... choć nic szczególnego....
Główna bohaterka czasem denerwująca swoim podejściem do życia.
miło się słuchało... choć nic szczególnego....
Pokaż mimo toGłówna bohaterka czasem denerwująca swoim podejściem do życia.
Dobra. Ciekawe oderwanie się od kryminałów, które kocham :)
Dobra. Ciekawe oderwanie się od kryminałów, które kocham :)
Pokaż mimo toWciągająca i wzruszająca opowieść o Kamili i niespełnionej młodzieńczej miłości do starszego mężczyzny,który niespodziewanie znika z jej życia.
Zaczyna pracę w firmie,która zajmuje się remontowaniem domów.Nie spodziewa się co szykuje dla niej los.
Warta przeczytania,ja wysłuchałam audiobook i ciekawa jestem kontynuacji.
więcej Pokaż mimo toPO wielu latach wraca i próbuje zrekompensować jej jego zniknięcie ,o czym Kamila się nawet nie spodziewa.
Warta przeczytania,ja...