Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
Świat, w którym klient czuł się jak w bajce. Dom Towarowy Braci Jabłkowskich zaprasza! Tylko u nas sześć pięter podarków! Szukają Państwo kreacji rodem z Paryża? Oryginalnych lalek Shirley Temple? Wynalazków i nowości gospodarczych? Dziś polecamy przyrząd do gotowania 12 jaj z zegarem piaskowym! Zakupy umili naszym Klientom muzyka grana na żywo i pokazy mody. Dla najmłodszych przewidziano teatrzyk. Nasz własny oddział pocztowy umożliwia szybką dostawę towarów. Gwarantujemy zadowolenie lub zwracamy pieniądze! Od skromnej witryny w podziemiu do największego budynku handlowego przedwojennej Polski – to opowieść o wspólnie budowanej potędze, niczym z "Lalki" Bolesława Prusa. To fascynująca podróż przez ubiegłe stulecie – od narodzin kapitalizmu przez przegraną bitwę z jedynie słusznym systemem po nieustającą walkę o odzyskanie bezprawnie odebranego majątku przodków. Kamienica przy Brackiej w Warszawie – w ostatnich latach siedziba sklepu Traffic Club – była świadkiem najważniejszych wydarzeń ubiegłego stulecia: odzyskania niepodległości, przewrotu majowego, Powstania Warszawskiego i stanu wojennego. Jej losy to nie tylko losy Warszawy, ale też historia Polsk
Kup Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
Dzieje domu towarowego Jabłkowskich
„Nie chodzi o jeszcze jeden sklep w Warszawie. To ma być coś zupełnie innego, czego Warszawa jeszcze nie widziała. Wielki dom towarowy, największy sklep w tej części Imperium. Skoro udało się to Charlesowi Harrodsowi w Londynie, Adolfowi Jandorfowi w Berlinie, to dlaczego miałoby się nie udać Jabłkowskim w Warszawie?”
Współcześnie galerie handlowe nie są niczym niezwykłym. W każdym dużym mieście znajduje się ich przynajmniej kilka. Przywykliśmy zarówno do tych wielkich centrów handlowych, jak i do sposobu robienia w nich zakupów i spędzania czasu.
Jednak na początku XX wieku nie było to wcale takie oczywiste. Wielkie centra handlowe dopiero rozpoczynały swoją ekspansję. Jednym z nich był słynny dom handlowy Jabłkowskich w Warszawie. Miejsce, które czasem stało się ważnym punktem na mapie miasta. Miejsce, które było czymś więcej niż tylko sklepem.
Właśnie o tym miejscu i o jego historii opowiada Cezary Łazarewicz w swoim reportażu pod tytułem „Sześć pięter luksusu. Przerwana historia domu braci Jabłkowskich”. Drugie jego wydanie ukazało się nakładem wydawnictwa Czarne. Autor jest znanym dziennikarzem i reporterem, autorem wielu książek. Rozgłos i uznanie przyniósł mu zwłaszcza reportaż „Żeby nie było śladów. Sprawa Grzegorza Przemyka”, za który otrzymał wiele nagród.
„Sześć pięter luksusu” to kolejna bardzo ciekawa książka Łazarewicza. To zdecydowanie coś więcej niż zwykła historia domu towarowego. Ale i dom braci Jabłkowskich nie był wcale zwykłym sklepem. Było to rodzinne przedsiębiorstwo z duszą, hołdujące najlepszym kupieckim tradycjom. Autor wiele miejsce poświęca rodzinie, nazywając ją „kamieniem węgielnym” całego przedsięwzięcia. Istotnie, rodzina Jabłkowskich była zwornikiem i motorem napędowym całego domu handlowego.
To właśnie oni powołali do życia Towarzystwo Akcyjne Dom Towarowy Bracia Jabłkowscy i przy ulicy Brackiej 25 wybudowali pierwszy dom towarowy w Polsce. Dziś nazwalibyśmy go po prostu galerią handlową. Na sześciu piętrach można było kupić niemal wszystko, z wyjątkiem artykułów spożywczych. Szkło, porcelana, zabawki i przede wszystkim moda damska i męska. Wszystko pięknie się prezentowało na sklepowych stołach. Zakupiony towar kurier mógł bezpłatnie dostarczyć do domu klienta. Niewątpliwie atutem była lokalizacja – bardzo prestiżowe miejsce na mapie Warszawy, do którego z łatwością można było dojechać komunikacją miejską.
Dom towarowy wydawał własne katalogi i oferował sprzedaż wysyłkową. Dbał o wysoki standard obsługi klienta. W budynku – samym w sobie bardzo pięknym i wzbudzającym zachwyt – znajdowały się kawiarnie i miejsca do relaksu. Właściciele doceniali rolę reklamy, toteż ogłaszali się w prasie. Można śmiało powiedzieć, że dom towarowy Jabłkowskich stał się nieodzownym miejscem w Warszawie.
Niestety, wielka historia nie oszczędzała rodziny i jej cudownego dziecka. Budynek przetrwał zamach majowy, II wojnę światową i Powstanie Warszawskie. Jednak nie mógł przetrwać rządów komunistów. Wszak w nowej Polsce nie mógł istnieć w samym centrum Warszawy prywatny dom kupiecki. Nowa władza rozpoczęła bezpardonową walkę z Jabłkowskim. Zabrała im wszystko,
co stworzyli i czemu poświęcali się całe życie. Dom towarowy przestał istnieć.
Po upadku rządów komunistycznych rodzina podjęła starania, aby odzyskać swoją własność. Nie przypuszczała jednak, jak długa i nierówna będzie to walka.
„Sześć pięter luksusu. Przerwana historia domu braci Jabłkowskich” to niezwykle interesujący reportaż. Opowiada bowiem nie tylko o niezwykłym domu towarowym w Warszawie, ale także o epoce, której już nie ma. Fragmenty dotyczące czasów komunistycznych są szczególnie przygnębiające. Po raz kolejny uświadamiamy sobie, jak wiele komunizm Polsce zabrał, jak wiele bezpowrotnie zniszczył.
Książkę szczerze polecam.
Wojciech Sobański
Opinia społeczności książki Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
Mam ostatnio szczęście do książek z pozoru przeciętnych, które okazują się perełkami :) Jedną z takich książek jest "Sześć pięter luksusu..." Historia rodziny Jabłkowskich i ich domu towarowego została przedstawiona w sposób piękny na tle Warszawy ostatnich ponad 100 lat. Zaczarowała mnie ta opowieść i bardzo rozkleiła. Rzadko zdarza mi się uronić łezkę nad lekturą - tym razem mi się "udało". Książkę bardzo polecam wszystkim, a w szczególności: - szefom firm i kierownikom przeróżnym - jako cudowny podręcznik zarządzania, - handlowcom różnej maści - jako przypomnienie normalnych, zdrowych zasad funkcjonowania handlu, - Warszawiakom - bo to piękny kawał historii stolicy.
Oceny książki Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
1242 użytkowników ma tytuł Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich na półkach głównych- Chcę przeczytać 622
- 2014 22
- Reportaż 13
- 2020 11
- 2013 10
- 2020 9
Tagi i tematy do książki Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
Cytaty z książki Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
By unikano niezręczności, biuletyn przypomina kilka podstawowych zasad:
– wchodzący do pokoju lub magazynu bez różnicy wieku i płci o...
Najważniejszym celem sprzedawcy musi być zadowolenie klienta. Dlatego dobry sprzedawca powinien mieć szereg zalet duchowych i towarzyskich, ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sześć pięter luksusu. Przerwana historia Domu Braci Jabłkowskich
Interesująca historia rodziny Jabłkowskich i ich domu towarowego. Pewnie nie każdego wciągnie, ale mnie uwiodła. W tle przewija się historia Polski - wojny, zmiany ustrojów. Bardzo chciałabym poczuć na własnej skórze przedwojenną atmosferę takiego miejsca - ceny przystępne dla wielu, a jednak wytwornie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy przejdziesz się na skrzyżowanie Brackiej z Chmielną możesz śmiało poczuć dumę, że Polska, zniszczona najpierw przez wojnę, potem przez komunę, a na dokładkę dobita bezprawiem wczesnej postkomuny, potrafiła się podnieść i odbudować. Często narzekamy na to i owo, ale jest wśród nas mnóstwo Jablkowskich - przedsiębiorczych, mądrych i uczciwych ludzi, którzy jak założyciele DTBJ będą ten 'sklep' odbudowywać aż do skutku.
Kiedy przejdziesz się na skrzyżowanie Brackiej z Chmielną możesz śmiało poczuć dumę, że Polska, zniszczona najpierw przez wojnę, potem przez komunę, a na dokładkę dobita bezprawiem wczesnej postkomuny, potrafiła się podnieść i odbudować. Często narzekamy na to i owo, ale jest wśród nas mnóstwo Jablkowskich - przedsiębiorczych, mądrych i uczciwych ludzi, którzy jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Sześć pięter luksusu" to piąta książka Łazarewicza, którą przeczytałam, ale chronologicznie to jeden z pierwszych napisanych przez niego reportaży. Temat arcyciekawy - Dom Towarowy Braci Jabłkowskich w sercu Warszawy, kiedyś najbardziej luksusowy w kraju. Powojenne pokolenie warszawiaków ma do niego duży sentyment, choć za naszych czasów "polski Harrods" był już tylko swoim cieniem. Pamiętam z lat 90. przaśny dom handlowy Arka, potem księgarnię Traffic; teraz odbywają się tam targi. Wszystko to na pół gwizdka, bez wykorzystania potencjału pięknego budynku, który jakimś cudem przetrwał wojnę.
Dopoki nie wzięłam do ręki książki Łazarewicza, nie zastanawiałam się, kim byli bracia Jabłkowscy. Niewielki tomik "Sześć pięter luksusu" to barwna reporterska opowieść o rzutkich kupcach w typie Wokulskiego, którzy jeszcze pod zaborami stworzyli imponujące imperium handlowe. I o ich potomkach, którzy wiele lat po wojnie po licznych perturbacjach odzyskali budynek, ale niestety firmy w pierwotnym kształcie nie wskrzesili.
Autor oprowadza czytelnika po przedwojennej świątyni handlu z ulicy Brackiej, a pomaga mu w tym dwójka żyjących jeszcze pracowników z lat 30. Wielka szkoda, że topografia omawiana jest na podstawie nieistniejącej już księgarni, bo trudno sobie uzmysłowić gdzie co było. Poznajemy, piętro po piętrze, sprawnie działający organizm; w firmie Jabłkowskich pracownicy czuli się jego ważnymi ogniwami. Każdy świetnie znał cały dom towarowy, bo przez kilka miesięcy poznawał wszystkie jego elementy (samych stoisk było 300!),zanim trafił do docelowego miejsca pracy. Karierę w firmie mogli robić tylko jej pracownicy, nie przyjmowano ludzi z zewnątrz. Uczniowie szkół handlowych przychodzili na praktyki, a potem wspinali się po kolejnych szczeblach aż do stanowisk kierowniczych. Dawni pracownicy wspominali rodzinę Jabłkowskich bardzo dobrze - byli sprawiedliwi, uprzejmi, zapewniali personelowi nie tylko godziwe warunki pracy, ale i zajęcia sportowe, czytelnię, stołówkę, kursy językowe, bale, wczasy. Ich wzorem był Henry Ford "żywe zaprzeczenie głupich teorii, że kapitalista może jedynie zarabiać wyzyskując pracowników ", który jak Jabłkowscy zaczynał od zera.
Dom Braci Jabłkowskich funkcjonował sprawnie i był niezwykle popularny - zachwycał turystów i warszawiaków nie tylko wyborem towarów, ale również na przykład pierwszą w kraju ruchomą reklamą wyświetlaną na froncie sklepu.
Pasmo sukcesów przerwała wojna i dalsza część książki to przykra lektura. Z trzech walczących w kampanii wrześniowej braci jeden poległ, jeden trafił na Zachód i tam został, a tylko jeden wrócił do Warszawy - i już w maju 1945 roku otworzył sklep w cudem ocalałej siedzibie przy Brackiej. Po 5 latach firmę Jabłkowskim odebrano i tak zakończyła się jej historia. Rok później zmarł nestor rodu, ojciec słynnych braci - Józef.
Spadkobiercom Braci budynek przy Brackiej udało się odzyskać dopiero w 2014 toku (przedtem wpadł w łapy oszusta),już po ukazaniu się książki Łazarewicza. Wcześniej oddano Jabłkowskim kamienicę przy Chmielnej i sąsiednią działkę, gdzie postawili budynek biurowy.
Bardzo ciekawa i fajnie opowiedziana historia, ilustrowana (niestety nieopisanymi) zdjęciami: 7/10
"Sześć pięter luksusu" to piąta książka Łazarewicza, którą przeczytałam, ale chronologicznie to jeden z pierwszych napisanych przez niego reportaży. Temat arcyciekawy - Dom Towarowy Braci Jabłkowskich w sercu Warszawy, kiedyś najbardziej luksusowy w kraju. Powojenne pokolenie warszawiaków ma do niego duży sentyment, choć za naszych czasów "polski Harrods" był już tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo fascynująca podróż przez ubiegłe stulecie – od narodzin kapitalizmu przez przegraną bitwę z jedynie słusznym systemem po nieustającą walkę o odzyskanie bezprawnie odebranego majątku przodków.
Po raz kolejny uświadamiamy sobie, jak wiele komunizm Polsce zabrał, jak wiele bezpowrotnie zniszczył. Już w latach międzywojennych istniała sprzedaż wysyłkowa bazująca na katalogach warszawskiego domu towarowego braci Jabłkowskich czyli żadna nowość w chwili obecnej.
W handlu panowała zasada szacunku do klienta jak i właściciela do pracownika i to jest ta prawdziwa puenta tej książki i tego nieraz obecnie brakuje. Bardzo polecam tę książkę napisaną przez C. Łazarewicza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny uświadamiamy sobie, jak wiele komunizm Polsce zabrał, jak wiele bezpowrotnie zniszczył. Już w latach międzywojennych istniała sprzedaż wysyłkowa bazująca na...
Pozycja dobra ale pozostawia lekki niedosyt
Pozycja dobra ale pozostawia lekki niedosyt
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to opowieść o historii, o ludzkich charakterach, o przemianach ustrojowych w Polsce, ale opowiadanych głównie z perspektywy rodziny Jabłkowskich, a także opowieść o Warszawie. Autor rozmawiał z Jabłkowskimi i tymi ich byłymi pracownikami, których zdołał znaleźć, sięgał do źródeł, do dawnych gazet czy książek. Bracia Jabłkowscy byli fenomenalnymi szefami, potrafili tak bardzo troszczyć się o ludzi, że byli pracownicy pamiętali o nich nawet przez kilkadziesiąt lat. Kiedy zmarł Feliks Jabłkowski, kilkadziesiąt lat po wojnie, gdy trumna miała zostać przeniesiona do karawanu, pojawili się nieznani ludzie, wzięli tą trumnę i zanieśli az do grobu. To byli jego dawni pracownicy. Autor rozmawiał m. in. ze staruszkiem, dawnym pracownikiem Jabłkowskich. Sam Jabłkowski osobiście pilnował, aby ten pracownik, wówczas bardzo młody chłopak, wychodził codziennie z pracy o godz. 14.00 i aby szedł do szkoły.
całość
Jest to opowieść o historii, o ludzkich charakterach, o przemianach ustrojowych w Polsce, ale opowiadanych głównie z perspektywy rodziny Jabłkowskich, a także opowieść o Warszawie. Autor rozmawiał z Jabłkowskimi i tymi ich byłymi pracownikami, których zdołał znaleźć, sięgał do źródeł, do dawnych gazet czy książek. Bracia Jabłkowscy byli fenomenalnymi szefami, potrafili...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo smutna opowieść, aż nie do wiary, co działo się po wojnie z majątkami ludzi. Trzeba to wiedzieć, ale pozytywnej puenty właściwie brak. Chyba, że my wszyscy wyciągniemy z tego wnioski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka, wciągająca historia walki o rodowy majątek, pamięć, dokonania rodzinne, a przy tym świetny obraz zmian, jakie w zachodziły gdzieś tam w tle w Polsce i w Warszawie. Z przyjemnością przyglądam się teraz fasadzie tego budynku, wiedząc jaka kryje się za nią historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo, że "6 pięter luksusu" nie zaangażowało mnie na poziomie emocjonalnym, uważam, że jest to historia którą warto poznać. Moim zdaniem, brakło tu nieco osobistego komentarza czy bliższego spojrzenia na sylwetki braci Jabłkowskich. Rozumiem jednak, że mogło to wynikać z braku źródeł. Uważam, że historia pierwszego w Polsce domu towarowego jest godna zapamiętania, odzwierciedla ona doskonale poniekąd historię Polski i polskich przedsiębiorstw na przestrzeni zmieniającego się ustroju. W szczególności przykrym, ale ważnym fragmentem był ten, skupiający się na przejęciu majątków przez komunistyczne rządy.
Mimo, że "6 pięter luksusu" nie zaangażowało mnie na poziomie emocjonalnym, uważam, że jest to historia którą warto poznać. Moim zdaniem, brakło tu nieco osobistego komentarza czy bliższego spojrzenia na sylwetki braci Jabłkowskich. Rozumiem jednak, że mogło to wynikać z braku źródeł. Uważam, że historia pierwszego w Polsce domu towarowego jest godna zapamiętania,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tota książka pozwoliła mi zgłębić historię która zawsze mnie fascynowała, daje dużo informacji o Domu i założycielach