Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno

- literatura młodzieżowa
- The Boy Who Sneaks In My Bedroom Window
- HarperCollins Polska
- 2016-03-16
- 2016-03-16
- 9788327619372
- Magdalena Krysik
- chłopak dziewczyna literatura dla młodzieży nastolatka szkoła trauma uczucie związek
- Inne
Od zawsze unikam jakiegokolwiek fizycznego kontaktu. Dotykać może mnie tylko mama, mój brat Jake i… Liam. Od ośmiu lat co wieczór chłopak z domu naprzeciwko zakrada się przez okno do mojej sypialni i zasypiamy niewinnie przytuleni. Gdyby Jake wiedział, że Liam spędza u mnie każdą noc, chybaby go zabił. Liam to największe szkolne ciacho. Szaleją za nim wszystkie dziewczyny, a on zmienia je jak rękawiczki. Nie mogę go rozgryźć. W dzień zachowuje się jak megadupek, a w nocy jest ciepły i kochany. Wiem, że nie mogę się w nim zakochać – związki Liama nie trwają dłużej niż kilka nocy…
- 7 099
- 2 431
- 1 097
Fabuła dziwaczna. Sytuacja w domu Amber chora i matka nie reagująca na to przez wiele lat. Przecież ojciec powinien być w więzieniu.
Pokaż mimo to10/10-bo jest dla mnie sentymentalna ( i od kogoś wyjątkowego)
4/10-sama w sobie książka
10/10-bo jest dla mnie sentymentalna ( i od kogoś wyjątkowego)
Pokaż mimo to4/10-sama w sobie książka
Para idealna, bez spin i problemów, bez żadnych przeszkód ?
Nie warte uwagi czytadło, nawet dla przełamania zastoju czytelniczego.
No niestety, mimo obiecującego opisu i wysokiej ogólnej ocenie tutaj ta książka jest fatalna. Od połowy to żałuję, że nie przerwałam czytania. Wszystko słodkie i idealne, poziom absurdu sięgający zenitu. Bohaterowie bez żadnej głębi, płascy jak deska. Poważne tematy poruszone pobieżnie. Nikt nie zgłosił przemocy? Nikt nie widział z sąsiadów czy w szkole, że dzieci są bite ?...
więcej Pokaż mimo toJest to książka o nastolatkach, którzy pozostawieni sami sobie podejmują całą mase nieodpowiedzialnych, momentami wręcz dziwnych decyzji.
Główna bohaterka ma na imię Amber, ale jest nazywana przez przyjaciela swojego brata Aniołkiem. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ to jedyne słowo, które zapadło mi w pamięć po przeczytaniu tej książki. Aniołek pada w niej milion razy.
Totalnie płaska książka, w której przez większość czasu się imprezuje, albo prowadzi wątłej jakości flirt.
więcej Pokaż mimo toGłówni bohaterowie udają, że się nienawidzą, ale od kilku lat spędzają wspólnie noce.
"Chłopak, który zakradł się do mnie przez okno"
Recenzja:
Jest to historia Amber i Liama. Amber z powodu doświadczeń z przeszłości boi się dotyku innych ludzi. Jedną z niewielu osób, której pozwala się dotykać jest Liam, chłopak z sąsiedzi i najlepszy przyjaciel jej brata. Zasypiają razem odkąd Amber skończyła 8 lat.
Jeśli chodzi o moją opinię to bardzo mi się podobała. Taka lekka historia na lato, aby odpocząć z książką. Romans, motyw od przyjaźni do miłości i fajni bohaterowie - czego chcieć więcej? Ta historia bardzo mnie wciągnęła. Porusza również ważny temat jakim jest przemoc domowa i strach przed oprawcą. Jest to jednak część fabuły i nie jest to wciśnięte na siłę jak to często bywa. Relacja między bohaterami była urocza. Niektórzy mówią, że jest przesłodzona, ale to zależy od wieku osób, które ją czytają. Liam jest jednym z najbardziej uroczych facetów w książkach. Co do minusów tej historii był to taki teatralne podkreślenie pewnej tragedii w tej historii. Poza tym fajna historia i polecam wam ją, jeśli chcecie przeczytać coś uroczego. 7 \ 10 ⭐
"Chłopak, który zakradł się do mnie przez okno"
więcej Pokaż mimo toRecenzja:
Jeśli chodzi o moją opinię to bardzo mi się podobała....
#chlopakktoryzakradlsiedomnieprzedokno historia zaczęła się słabo, jednak skuszona opiniami czytałam dalej i wcale nie było tak źle… chociaż prawda jest taka, że skończyłam ją słuchając jako audiobooka do auta. Naprawdę jestem już trochę za stara, na wczucie się w klimat głównych bohaterów 🙈 Mimo wszystko historia ich miłości była ciekawa. Trochę zawirowana, chwilami nierealna ale naprawdę ciekawie przestawiona. Myśle, że młodszym czytelniczkom bardzo się spodoba. Jeśli szukacie czytelniczego pomysłu na prezent to ta książka może się okazać dobrym wyborem - bo umówmy się, która z nas w wieku nastoletnim nie chciałaby takiego przystojnego sąsiada, który co wieczór zakradałby się do nas przez okno 🤣 6/10
więcej Pokaż mimo toPo tę książkę sięgnęłam z polecenia i od pierwszych stron się w niej zakochałam. Bo czy jest coś lepszego niż przystojny chłopak, który za dnia jest irytującą gwiazdą szkoły a w nocy przemienia się w czułego obrońcę? Postać Liama to zdecydowanie najsłodsza, najszlachetniejsza i w ogóle najbardziej naj z całej przeczytanej dotychczas przeze mnie literatury. Ale...
Oczywiście, że znalazłam coś do czego się przyczepię (w końcu słynę z narzekania🤪). Ta książka była tak słodka, że w pewnej chwili myślałam, że będę 🤮🌈🦄
Czekałam na jakiś moment zwrotny, jakieś potknięcie bohaterów, jakąś dramę przez duże D. Owszem mamy tutaj czarny charakter ale nie jest on głównym bohaterem. Amber i Liam są zbyt idealni.
Podsumowując mam mieszane uczucia po tej lekturze. Z jednej strony mi się podobało, jest facet ideał i jest słodko. Ale z drugiej strony zabrakło mi większej dramy, jakiejś skazy na głównych bohaterach.
Mogłabym się pokusić o stwierdzenie, że to książka dla młodych ludzi, może nastolatków ale zaraz zapala mi się czerwona lampka, że po jej przeczytaniu mogą mieć złudne poczucie idealności i efektu superhero (bo sobie poradzą sami, bez działań osób dorosłych).
Po tę książkę sięgnęłam z polecenia i od pierwszych stron się w niej zakochałam. Bo czy jest coś lepszego niż przystojny chłopak, który za dnia jest irytującą gwiazdą szkoły a w nocy przemienia się w czułego obrońcę? Postać Liama to zdecydowanie najsłodsza, najszlachetniejsza i w ogóle najbardziej naj z całej przeczytanej dotychczas przeze mnie literatury....
więcej Pokaż mimo toRomantyczna powieść, która wciąga. Rzeczywistość bohaterów nie jest idealna, zmagają się oni z przeciwnościami, zatem jest to obraz prawdziwego życia. Dodatkowo trauma z dzieciństwa ciąży nad główną bohaterką. Wydarzenia pełne emocji. Wniosek po przeczytaniu: miłość jest piękna, gotowa do największych poświęceń.
Pokaż mimo toOj, z przykrością stwierdzam że książka klasyfikująca się do tych słabych.
Książka wybitnie dla tych, którzy mają ochotę na odskocznię i fantazjowanie o cudownym idealnym bez wad chłopaku który pojawi się i stanie się sensem istnienia. Jak ktoś liczy na elementy typu rozwój postaci, ciekawa fabuła czy wątki zachęcające do myślenia o życiu to raczej się rozczaruje.
Oj, z przykrością stwierdzam że książka klasyfikująca się do tych słabych.
więcej Pokaż mimo toJest to przepełniona nierealną słodyczą i idealnymi charakterami książka (wszyscy są piękni przystojni opiekuńczy sprytni i w ogóle ach och) i nie zrozumcie mnie źle, nie mam nic przeciwko odrobinie romansu, ale chyba nie proszę o zbyt dużo jeżeli w tle dzieje się JAKAKOLWIEK sensowana fabuła?...
Bardzo płytka książka
Bardzo płytka książka