Fanny Hill. Wspomnienia kurtyzany
- 2012-01-01
- 1989-01-01
- 2011-04-01
- Joanna Środa
- erotyka skandal literatura erotyczna Joanna Środa Bogumiła Kaniewska powieść angielska
Pierwsze pełne wydanie oryginalnej, niepoprawianej przez autora, cenzorów i tłumaczy "niegodziwej książki stanowiącej jawną zniewagę wobec religii i dobrych obyczajów, oraz wyrzut sumienia dla honoru, rządu i praw".
"Nienawidząc szczerze długich i niepotrzebnych wstępów, wolę zawierzyć ci, pani, te wyznania bez zbędnych usprawiedliwień, miast wprowadzać cię z bojaźliwym drżeniem w tajniki mego rozwiązłego żywota, spisane z taką samą niefrasobliwością, z jaką ów żywot wiodłam.
Prawda! Naga, szczera prawda - oto mój cel. Nie zadam sobie trudu, by przesłonić ją figowym listkiem, lecz odmaluję sprawy w takich barwach, w jakich mi się jawiły w naturze, nie zważając, iż złamię te z owych zasad przyzwoitości, jakich nigdy nie spisano dla wyznań tak nieskrępowanych jak nasze".
Posłowie: Bogumiła Kaniewska.
- 2 199
- 1 234
Doprawdy, porzućcie wszelką nadzieję ci, którzy wchodzicie na discordowy serwer Fantastycznej Karczmy i myślicie, że wcale a wcale nie zwiększy to książkowego chciejstwa. Czy tym samym sugeruję, że sięgnięcie po tę pozycję po raz kolejny jest "winą" rozmów na tymże serwerze? Nie zaprzeczam, nie zaprzeczam...
... i bynajmniej nie żałuję. Ani trochę.
Jakby, jestem świadoma, że książkowy rynek jest zalewany kiepskiej jakości porno; że wspomnę tylko o Greyu pani E.L. James czy też nieszczęsnych Dworach spod pióra Maas (ryki Rhysa jakoś nie chcą opuścić mojej pamięci, a przydałoby się, bo moje ciary żenady miały własne ciary żenady, jak czytałam, że aż góry wstrząsało. Czy coś w ten deseń). Mogę dorzucić również cykl o kosmicznych barbarzyńcach (Barbarzyńcy z Lodowej Planety autorstwa Ruby Dixon) i pewnie mogłabym jeszcze zarzucać kolejnymi przykładami, ale... coraz dłuższa lista nie zmieniłaby faktu, że obecna literatura "romantyczna" pozostawia wiele do życzenia i... już Harlequiny swą jakości biją obecnych jej przedstawicieli na głowę. Serio-serio. Przy czym, dla uściślenia: mam tu na myśli Harlequiny jeszcze z zeszłego wieku. Ot, widać, że "lepsze [nowe - dopisek własny] jest wrogiem dobrego" i to bardzo dobitnie. Bo inaczej nie byłoby degrengolady jakości literackich dzieł, którymi się zaczytują mocno nieletnie panienki (serio-serio, ma się te wtyki w księgarniach i informacje, kto i po co przychodzi... buziaczki, siora!). Ale, na szczęście, Pamiętniki Fanny Hill powstały w XVIII (!) wieku. Inne czasy, inna kultura, inna jakość czytania. Łezka w oku i żal, że takich książek już nie ma... (chyba że się mylę - to proszę o naprostowanie i nakierowanie; odszczekam wtedy!).
ciąg dalszy: https://psiarypazurembazgranie.blogspot.com/2024/06/cleland-john-pamietniki-fanny-hill.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to... i bynajmniej nie żałuję. Ani trochę.
Jakby, jestem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgorsze tłumaczenie jakie w życiu czytałam! Dla osób chcących zapoznać się z historią Fanny Hill - sięgajcie po tłumaczenie Joanny Środy. Porównałam tłumaczenie Sztycera z oryginałem i o borze szumiący, jest źle. Użyty w książce język jest infantylny, momentami wręcz odrzucający (można użyć w tym miejscu słowa "cringe"). Brakuje fragmentów opisów, a część z nich została przerobiona na dialogi. Widać też brak jakichkolwiek konsultacji językowych, co przejawia się np. w błędnym tłumaczeniu elementów ubioru. Czytając tłumaczenie Sztycera miałam wrażenie, że czytam najpospolitszego starego harlequina, a nie bogatą językowo opowieść o losach byłej kurtyzany, jak ma to miejsce w angielskim oryginale.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFanny Hill. Wspomnienia kurtyzany to powieść erotyczna Johna Clelanda wydana w 1748 roku. Powieść przedstawia losy XVIII-wiecznej kurtyzany, tytułowej Fanny Hill. W powieści możemy poznać ówczesny świat Londynu, lecz widziany z perspektywy młodej i niedoświadczonej dziewczyny, która trafia w niepowołane ręce.
Fanny Hill w formie listu przedstawia swoją historię, swoje pierwsze seksualne doświadczenia. Dziewczyna poznaje od podstaw swoją seksualność, ale także uczy się swojego ciała oraz jak go wykorzystywać w męskim świecie.
Ja miałem okazję czytać ten tytuł wydany nakładem Wydawnictwa Vesper. Powieść ta ukazała się w serii Arcydzieła Literatury Światowej.
Tytuł ten ma 256 stron, na przeczytanie których potrzebowałem ośmiu dni oraz ośmiu posiedzeń. Wynik taki plasuje ten tytuł na 209 miejscu na 230 książek Przeczytanych Na Tronie. Warto poznać tę klasykę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFanny Hill w formie listu przedstawia swoją historię, swoje...
Niby "bez cenzury" i "obrazoburcza", ale w gruncie rzeczy trochę śmieszna i jakby groteskowa, więc nie czuć tej kontrowersji moim zdaniem. Dobrze się czytało i warto było poznać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa pobudza zmysły.... Warta przeczytania.....polecam
Książka ciekawa pobudza zmysły.... Warta przeczytania.....polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[...]
Prawda! Naga, szczera prawda – oto mój cel. Nie zadam sobie trudu, by przesłonić ją figowym listkiem, lecz odmaluję sprawy w takich barwach, w jakich mi się jawiły w naturze, nie zważając, iż złamię te z owych zasad przyzwoitości, jakich nigdy nie spisano dla wyznań tak nieskrępowanych jak nasze.
[...]
„pięknym za nadobne” ma prawo odpłacać mężczyzna kobiecie, lecz nie kobieta mężczyźnie. Jest to niesprawiedliwe, ale póki świat światem, tak było i tak będzie. Zdrada była i pozostanie na wieki przywilejem rodu męskiego. Bez względu na to kto kogo zdradził -mężczyzna kobietę, czy kobieta mężczyznę – świat zawsze obarczy całym ciężarem winy tylko kobietę.
Zgodzę się w 100% z posłowiem prof. Bogumiły Kaniewskiej, która sugeruje, by czytać tę książkę jako opowieść o namiętności. Oprócz tego, że powieść ta została wyklęta, cały jej nakład został spalony, a kolejne przedruki surowo zabronione, gdyż uznano ją za skandal obyczajowy, to wśród pospólstwa wciąż krążyły jej kolejne, pirackie wersje. Zakazany owoc smakuje najlepiej... prawda ?!...
𝗭 𝗣𝗥𝗘𝗠𝗘𝗗𝗬𝗧𝗔𝗖𝗝Ą 𝗜 Ś𝗪𝗜𝗔𝗗𝗢𝗠𝗜𝗘 𝗚𝗢𝗥Ą𝗖𝗢 𝗣𝗢𝗟𝗘𝗖𝗔𝗠 !
[...]
Prawda jest wszechpotężna i nie zawsze jest tak, że nie chcemy uwierzyć w to, o czym z całego serca marzymy.
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNienawidząc szczerze długich i niepotrzebnych wstępów, wolę zawierzyć ci, pani, te wyznania bez zbędnych usprawiedliwień, miast wprowadzać cię z bojaźliwym drżeniem w tajniki mego rozwiązłego żywota, spisane z taką samą niefrasobliwością, z jaką ów żywot wiodłam.
Zwierzenia prostytutki bez cenzury.
Zwierzenia prostytutki bez cenzury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa, można pod kołdrę z innej epoki zajrzeć, podejrzeć gusta, zachowania, słownictwo. Niemniej powtarzalność fabuły momentami nuży i chce się tylko dobrnąć jakoś do końca. Ot, pikantna ciekawostka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam czasy, gdy jako dorastający chłopak miałem tą książkę w ręku, pachniała wolnością, innym światem. Wryła się w mózg jak kornik w drzewo.