222 łatwe przepisy kuchni włoskiej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- 222 easy recipes of italian cuisine
- Wydawnictwo:
- Muza
- Data wydania:
- 2012-02-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-02-15
- Liczba stron:
- 520
- Czas czytania
- 8 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7758-134-6
- Tłumacz:
- Opracowanie zbiorowe
- Tagi:
- kuchnia włoska kulinaria Włochy
Academia Barilla powstała w 2004 roku, a jej misją jest podkreślanie roli kuchni włoskiej i ochrona regionalnego dziedzictwa gastronomicznego poprzez walkę z imitatorstwem i podróbkami oryginalnych produktów. Akademia wspiera też najlepsze tradycje włoskich restauratorów poprzez inwestycje i organizację imprez tematycznych. To miejsce, gdzie wybitni zawodowi kucharze mogą się podzielić swoimi wyjątkowymi umiejętnościami. Academia Barilla prowadzi kursy dla entuzjastów kuchni, ma też w ofercie szkolenia dla osób z branży kulinarnej; propaguje najwyższą jakość, będącą wynikiem wieloletniego doświadczenia.
Autentyczna kuchnia włoska jest silnie osadzona w tradycji, ale wielka rozmaitość wykorzystywanych w niej składników otwiera przed każdym kucharzem ogromne pole dla nowych kombinacji i dostarcza wielu nieznanych wrażeń.
Kochamy kuchnię włoską - przede wszystkim za różnorodność świeżych, nieprzetworzonych produktów i składników, z których powstaja smaczne proste dania.
Oto wybór łatwych dań, które może przygotować każdy, przepisów rodem z babcinej włoskiej kuchni, dzięki którym w mgnieniu oka przywołasz tradycyjne smaki Italii: spaghetti alla carbonara, lasagne alla napoletana, risotto alla milanese, peperoni ripieni alla siciliana, cantucci, pizza, focaccia.
Zapraszamy do odkrywania nieskończonych możliwości, jakie daje kuchnia włoska.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 7
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak sama nazwa wskazuje książka ta zawiera 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej. Krótka pisząc jej zaletami są:
-ilość i różnorodność przepisów,
-fakt że wszystkie są bardzo łatwe i nawet ktoś początkujący z większością powinien sobie poradzić,
-to że w większości są bardzo smaczne i sycące bo wbrew temu co twierdził mój pan od geografii w gimnazjum to kuchnia śródziemnomorska nie jest tylko niskokaloryczną dawką kwiatków i innych chwastów, jest tam bardzo dużo przepisów na mięsa i makarony, czasami bardzo tłuste,
-są chyba zdrowsze niż nasze polskie, np.: dlatego że większość przepisów na mięsa opiera się na ich obsmażeniu i uduszeniu najczęściej w winie, a duszenie jest zdrowsze niż smażenie, pozwala też zwiększyć walory smakowe potrawy,
-ładne i apetyczne zdjęcia,
-wygodny spis treści,
Książka ta ma jednak również wady:
-dostępność składników, szczególnie tych ich włoskich serów w stylu pecorino primo sale czy mięs takich jak jagnięcina,
-często dość wysokie (jak na nasze polskie warunki) ceny przyrządzania posiłków, w których wykorzystuje się bardzo często dość drogie sery, wina i większości mięsa to królik, cielęcina i jagnięcina (ale równie często zwykła wołowinę i kurczaki),
Ogólnie polecam wszystkim zainteresowanym gotowaniem, początkującym, którzy dopiero się uczą i tym bardziej doświadczonym którzy chcą się czegoś nowego nauczyć.
Jak sama nazwa wskazuje książka ta zawiera 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej. Krótka pisząc jej zaletami są:
więcej Pokaż mimo to-ilość i różnorodność przepisów,
-fakt że wszystkie są bardzo łatwe i nawet ktoś początkujący z większością powinien sobie poradzić,
-to że w większości są bardzo smaczne i sycące bo wbrew temu co twierdził mój pan od geografii w gimnazjum to kuchnia...