Divino maestro. Powieść o Rossinim
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Powieści Biograficzne PWN biografia, autobiografia, pamiętnik
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Powieści Biograficzne PWN
- Rossini
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- 1977-01-01
- 1977-01-01
- Halszka Wiśniowska
- rossini muzyka muzyka włoska
Urodzony u schyłku XVIII wieku, w przededniu wielkich historycznych przemian, w epoce wojen i rewolucji, obalania porządków społecznych i estetycznych kanonów, Gioachino Rossini - kompozytor z powołania, epikurejczyk z usposobienia - nie miał wieść łatwego życia. Jednocześnie zaś, jakby w nagrodę, los z rzadko spotykana hojnością obdarzył go geniuszem muzycznym i łatwością tworzenia, umiejętnością zjednywania sobie ludzi urodą i dowcipem...
Świetna!!! Rossini mnie ujął pod każdym względem...bardzo pozytywny człowiek.Polecam każdemu kto ma "doła" , nie poddawaj się , myśl poztywnie , ktoś źle mówi o Tobie?- widocznie tak "musi", nie ma sukcesu? - bedzie!!! -oto dewiza mistrza
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrodzony u schylku XVIII wieku w przededniu wielkich historycznych przemian, w epoce woje i rewolucji, obalenia porzadków spolecznych i estetycznych kanonów, Gioachino Rossini - kompozytor z powolania, epikurejczyk z usposobienia - nie mial wiesc latwego zycia. Jednocze-
snie zas, jakby w nagrode, los z rzadko spotykaa hojnoscia obdarzyl go geniuszem muzycznym i latwoscia tworzenia, umiejetnoscia zjednywania sobie ludzi, uroda i dowcipem. Rossini pragnal robic tylko to, na co mial ochote i co przychodzilo mu bez wysilku, chcial uniknac konfliktów i trudnych sytuacji, wymagajacych stanowczosci i zdecydowania - kochal muzyke, kobiety i dobre jedzenie, i gdyby byl zwyklym czlowiekiem, byc moze udaloby mu sie przezyc zycie tak, jak tego pragnal. Byl jedakze zbyt wielki, by uniknac tego wszystkiego, czym placi sie za swa genialnosc. Ksiazka A.Fraccarolego to znakomity obraz zycia Rossiniego, któremu los przyniósl niemal wszystkie dobra, jakich moze pragnac czlowiek i artysta, ale tez nie szczedzil mu goryczy porazek, chorób i slabosci, dzieki którym wybrancy bogów staja sie tak bliscy zwyklym ludziom
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosnie zas, jakby w nagrode, los z rzadko spotykaa hojnoscia obdarzyl go geniuszem muzycznym i latwoscia...