Kobiety w życiu van Gogha
- Twój Styl
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Van Gogh kobiety
Niespełniona namiętność, poszukiwanie miłości, rozczarowania i druzgocące porażki uczuciowe, obłęd i zbawcza potęga geniuszu - poruszający portret artysty przedstawiający Vincenta van Gogha oraz jego twórczość w nowy, odważny sposób.
Nieczuła prostytutka imieniem Sien, nieśmiała Margot Begemann, owdowiała kuzynka Kee, siedemnastoletnia wieśniaczka Stien de Groot - im wszystkim Vincent van Gogh wyznawał miłość. W żadnej z nich nie znalazł jednak żony, z żadną nie połączyła go emocjonalna więź, jaką sobie wyobraził i której żarliwie pragnął. Wyrażał swą miłosną tęsknotę w korespondencji - nie tylko w słynnych listach do brata Theo, lecz także w pisanych z głębi serca słowach do matki, siostry Wil oraz oddanej mu bratowej Johanny - tę tęsknotę Derek Fell relacjonuje w niezwykłej biografii. Koncentrując się na listach van Gogha do stale obecnych w jego życiu kobiet, analizuje życie wewnętrzne artysty i w przejmujący sposób dokumentuje pogarszanie się jego stanu emocjonalnego i wreszcie utratę zdrowia psychicznego.Vincent pisał o nadziei, jaką pokładał w ukochanych kobietach, oraz o druzgocących rozczarowaniach, jakie były nieuchronnym następstwem tych zauroczeń. Faktycznie, ciosy wymierzone w psychikę artysty - takie jak dramatyczna rozmowa z ojcem ukochanej Kee, podczas której Vincent włożył dłoń w płomień lampy - ustawicznie osłabiały jego poczucie własnej wartości i prowadziły do psychicznego załamania, a w następstwie targnięcia się na własne życie. Dzięki uważnej analizie i wnikliwej interpretacji korespondencji malarza z bliskimi mu osobami Fell objaśnia pasje, które kierowały talentem van Gogha i jednocześnie dręczyły jego serce. Biograf rzuca również nowe światło na okoliczności burzliwej przyjaźni z Gauginem, która doprowadziła Vincenta do owego desperackiego kroku, jakim było obcięcie sobie ucha. Tło opowieści stanowi bujne życie cyganerii Montmartru, zacisze bajecznego Arles oraz dramatyczna izolacja za murami szpitala psychiatrycznego St. Paul.
Kiedy pasjonujesz się KIMŚ lub CZYMŚ zwykle próbujesz zasięgnąć jak najwięcej informacji na dany temat.
Czytasz, szperasz, dociekasz.
A gdy już wydaje ci się,że przeczytałeś wszystkie książki, które tylko były w zasięgu twoich możliwości-przestajesz.
Z pełną świadomością przyznaję, że od kilku miesięcy jestem opętana żądzą zdobywania informacji na temat Vincenta van Gogha.
Ciągle mi mało i ciągle chcę więcej.
Książka "Kobiety w życiu van Gogha" to tylko kolejny etap.
I jestem pewna, że nie ostatni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytasz, szperasz, dociekasz.
Jedna z najlepszych biografii, jakie miałam
okazję przeczytać.
O van Goghu powiedziano i napisano już
praktycznie wszystko. Wśród legend i mitów,
jak wiadomo, zawsze kryje się prawda.
Autorka z wnikliwością przedstawia nam
życie artysty i próbuje (we współpracy
z psychiatrą) stworzyć portret Vincenta.
Polecam miłośnikom sztuki, ale również
psychologii.
Jedna z najlepszych biografii, jakie miałam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tookazję przeczytać.
O van Goghu powiedziano i napisano już
praktycznie wszystko. Wśród legend i mitów,
jak wiadomo, zawsze kryje się prawda.
Autorka z wnikliwością przedstawia nam
życie artysty i próbuje (we współpracy
z psychiatrą) stworzyć portret Vincenta.
Polecam miłośnikom sztuki, ale również
psychologii.