Zajączek z rozbitego lusterka
- Book House
- 2009-01-01
- 1961-01-01
- 28 min.
- fantazja wyobraźnia rodzina dom zajączek
"Piotruś lubi słuchać opowiadań mamy. Kiedy za oknem pada śnieg i gwiżdże wiatr, Piotruś prosi:
— Opowiedz o tygrysku, któremu jest gorąco i chowa się w cień pod drzewo.[...]
I mama opowiada o misiu, o tygrysku, ale najczęściej o zajączku. Ten zajączek jest zupełnie niepodobny do innych zajączków: raz jest różowy, za chwilę błękitny, to znowu złoty. A czasem taki, jak tęcza. Mama opowiada o nim zawsze, gdy zdarzy się coś nieprzyjemnego: gdy stłukł się porcelanowy biały króliczek, gdy zginął miś, gdy szyby są szare od deszczu i nie można wyjść na dwór."
Ilustracje: Artur Nowicki.
Jedna z moich ulubionych lektur wczesnego dzieciństwa. Krótka a zawierająca tyle treści. Kapitalne wprowadzenie w świat emocji. Lekcja empatii. Poznajemy Piotrusia, który tak jak typowy kilkulatek miewa gorsze chwile. Nie słucha mamy, sprawa jej przykrość. Dzięki tęczowemu zajączkowi zmienia swoje zachowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio przy okazji wizyty w bibliotece wypożyczyłyśmy inną książkę Heleny Bechlerowej, którą pamiętam ze swojego dzieciństwa: "Zajączek z rozbitego lusterka". Przepiękna historia, która na zaledwie paru stronach pokazuje dzieciom odłamek prawdziwego życia, w którym mają okazję dostrzec emocje i uczucia dorosłego (mamy),która również czuje smutek, zniechęcenie, znużenie, która potrzebuje pobyć sama; mamy również wspaniale wpleciony wątek magiczny - tytułowego zajączka, który pomaga chłopcu odnaleźć mamę. Naprawdę piękna i wzruszająca historia, która spodoba się najmłodszym.
Ostatnio przy okazji wizyty w bibliotece wypożyczyłyśmy inną książkę Heleny Bechlerowej, którą pamiętam ze swojego dzieciństwa: "Zajączek z rozbitego lusterka". Przepiękna historia, która na zaledwie paru stronach pokazuje dzieciom odłamek prawdziwego życia, w którym mają okazję dostrzec emocje i uczucia dorosłego (mamy),która również czuje smutek, zniechęcenie, znużenie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była moja lektura w drugiej klasie. Jest tyyyyyleee zwrotów akcji, a fabuła jest "porywająca" i rozciągnięta na uwaga, uwaga... ośmiu stronach! Ale niesamowite! Akurat w odnajdywania przekazów do ludzi nie jestem dobra, więc książka może się podobać dorosłym, lecz mi nie przypadła do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka bajeczka o chłopcu, który był niegrzeczny i sprawił przykrość swojej mamie. Pojawia się też tęczowy zajączek z kawałka rozbitego lusterka i jest to bardzo przyjemny magiczny element w tej całkiem realistycznej opowieści. Bardzo mi się ona podobała, mimo że dla mnie była też ona trochę smutna...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wydanie z 1983 roku - z ilustracjami Hanny Czajkowskiej, które dzisiaj wydają się już mocno demode, ale ja nadal lubię do nich wracać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam starsze wydanie z 1983r, które jest przeurocze. Bardzo mądra książeczka, ukazuje uczucia jakie panują w rodzinie z punktu widzenia dziecka. Przepełniona i smutkiem i radością. Wspaniała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książeczka. Uczy dzieci, że nie tylko one są najważniejsze w rodzinie. Przekazuje cenne wartości takie jak szcunek do innych, miłość, przebaczenie. Pamiętam jak w dzieciństwie czytała mi ją mama. Teraz czytam ją synkowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam tę książkę bardzo dawno temu, ale miło było ją sobie przypomnieć.
Przeczytałam tę książkę bardzo dawno temu, ale miło było ją sobie przypomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCenna pozycja, warta przeczytania dzieciom lub jako propozycja do samodzielnego czytania dla dzieci, które chcą rozwijać swoją wyobraźnię.
Plecam dla malutkich dzieci.!
Plecam dla malutkich dzieci.!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbyt przypadła mi do gustu ta opowiastka. Rozumiem jej przesłanie, ale... choć zajączek był w dechę, czego nie mogę napisać o Piotrusiu.