Poczytaj mi, mamo. Księga druga
- literatura dziecięca
- Poczytaj mi mamo (tom 2)
- Nasza Księgarnia
- 2017-04-19
- 2011-11-09
- 9788310132062
- bajki klasyka dzieciństwo Elżbieta Gaudasińska Edward Lutczyn Wanda Orlińska Zbigniew Rychlicki Mirosław Tokarczyk
Kolekcja "Poczytaj mi, mamo" to najpiękniejsze książeczki, jakie przez lata ukazywały się w tej serii. W naszej antologii publikujemy je w niezmienionej szacie graficznej, aby bajkom i wierszom znakomitych pisarzy znów mogły towarzyszyć prace wybitnych ilustratorów.
Tym razem "Poczytaj mi, mamo", jakiego jeszcze nie znacie – z okładkami nawiązującymi do dawnych wydań i w formacie zbliżonym do charakterystycznego dla serii kwadratu.
W tym tomie znajdziecie następujące poczytajki:
"Zarozumiała łyżeczka"
"Co mam"
"Ptasie ulice"
"Trzymaj się, Kamil"
"Co w rurach piszczy"
ilustratorzy: Elżbieta Gaudasińska, Edward Lutczyn, Wanda Orlińska, Zbigniew Rychlicki, Mirosław Tokarczyk
Książka została wydana z okazji jubileuszu dziewięćdziesięciolecia Wydawnictwa Nasza Księgarnia. Obejmuje kilka tomów. To jest drugi.
Twarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano 10 bajek do tej antologii. Jest to prezent dla wiernych czytelników, stanowiących pokolenia. Starano się wybrać najciekawsze, wartościowe literacko i graficznie.
Wielu autorów i ilustratorów już nie żyje, więc ,żeby móc opublikować , trzeba mieć zgodę spadkobierców zgodnie z prawami autorskimi.
Niewątpliwie starania nie poszły na marne, gdyż dostaliśmy cudowny zbiór.
Seria książeczek ,,Poczytaj mi mamo’’ ukazywała się od 1950 roku.
Były one prostokątne w formacie 24x17 cm.
W 1974 roku postanowiono serię odmłodzić i unowocześnić.
Zyskała kwadratowy format 16x16 cm.
Seria ta była najdłużej wydawana i najbardziej poczytna z czasów PRL-u.
Wśród kilkuset tytułów opublikowanych w serii znajdziemy baśnie, realistyczne opowieści,utwory ułatwiające zasypianie, teksty literackie popularyzujące wiedzę z różnych dziedzin przede wszystkim przyrodniczą.
Autorami piszącymi te wdzięczne historyjki byli najlepsi autorzy jak Elżbieta Szeptyńska, Danuta Wawiłow, Wanda Chotomska, Helena Bechlerowa, Julian Tuwim i inni.
To samo możemy powiedzieć o ilustratorach, że stanowili śmietankę malarską jak Edward Lutczyn, Wanda Orlińska, Krystyna Witkowska, Maria Uszacka, Mirosław Tokarczyk inni.
W książeczce przemierzamy ulice Warszawy ,spotkamy między innymi: nadzwyczaj gadatliwe różnorakie rury w budynku; sztućce kuchenne a wśród nich pyszałkowatą łyżeczkę, taką do użycia od wielkiego dzwonu; rodzinę Ewki , w której wzięło się wszystkim na wspominki; małego Piotrusia i jego przyjaciela złocistego konika; zwierzątka z lasu, które założyły zespół muzyczny; rodzeństwo Basię i Łukasza oraz ich kotka; babcię, odbywającą lot aeroplanem wraz ze swą kurką; małego Andrzejka, który szukał przyjaciela i wiele , wiele innych .
Na końcu znajdziemy wkładki z życiorysu i dorobku literackiego lub graficznego autorów i ilustratorów.
Bardzo ładne zestawienie historyjek. Można wybierać i codziennie po jednej czytać dzieciom na dobranoc.
Ilustracje też są w porządku. Jedne mniej zachęcające, drugie bardziej.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano...
Książka „Poczytaj mi, mamo. Księga druga” Wandy Chotomskiej, Sławomira Grabowskiego, Małgorzaty Musierowicz, Marka Nejmana, Juliana Tuwima, Danuty Wawiłow to podróż do czasów dzieciństwa.
Książkę przeczytałam w ramach czerwcowego wyzwania.
Dziesięć opowiadań wspaniałych polskich autorów wprowadza w świat pachnący dzieciństwem i wspomnieniami. Książka konieczna do zdobycia do domowej biblioteczki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam w ramach czerwcowego wyzwania.
Belissimo!
Belissimo!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom i kolejne wspomnienia, choć nie każda historia wzbudza taki sam entuzjazm. Idźmy po kolei:
"Kiedy byłam mała" – absolutny hit mojej córki, której muszę tą historię czytać co najmniej kilka razy w tygodniu
"Mój piękny, złoty koń" – nie wzbudził jakoś naszego zainteresowania, a dla mojej córki koń przywożący do sklepu warzywa to czysta abstrakcja
"Kto kiedy zasypia" – najlepiej się czyta oczywiście przed spaniem :)
"Kącik ze smokiem" – dobra opowieść dla tych, którzy mają dosyć kłótni swoich pociech
"W aeroplanie" – moja ulubiona historia o zadziornej, niesfornej kurce – wesoła i dobra nawet dla maluszków
"Co mam" – świetna opowieść, aby uzmysłowić najmłodszym kim jest prawdziwy przyjaciel i co jest w życiu istotne
"Ptasie ulice" – sympatyczna rymowanka o zagubionej kaczuszce
"Trzymaj się, Kamil" – o tym jak ciężki, ale i pouczający, może być pierwszy dzień w przedszkolu; wracamy do tej historii często i chętnie, bo jest napisana ciekawie i z polotem
"Co w rurach piszczy" – chyba najsłabszy punkt tomu, przynajmniej jak dla mnie; zupełnie do mnie nie przemawia, a córka nie chciała nawet dokończyć lektury, co zdarza się niezmiernie rzadko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zarozumiała łyżeczka" – bardzo sympatyczna opowiastka o tym, że nikt nie jest najważniejszy i warto poznać innych bliżej
"Mój piękny, złoty koń" – nie...
Z całego zbioru najbardziej podobała mi się "Zarozumiała łyżeczka", ciekawy też był "Mój piękny, złoty koń". Pozostałe części niezłe, ale bez rewelacji. Ot, normalne opowiadanka dla kilkulatków.
Miłośnicy "W aeroplanie" Tuwima też pewnie będą zadowoleni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłośnicy "W aeroplanie" Tuwima też pewnie będą zadowoleni.
Wspaniałość nad wspaniałościami. "W poszukiwaniu straconego czasu", "Cichy Don", "Boska Komedia" chowają się przed tą książeczką. W niej jest opisany cały świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Poczytaj mi mamo" to zbior krotkich opowiadan z czasow naszego dziecinstwa, do ktorych z sentymentem powraca sie po latach i ktore przekazuja wciaz aktualne wartości naszym dzieciom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFaaajne.
Faaajne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mojego dzieciństwa wydana ponownie. Bardzo podobała sie mojemu synkowi-dużo sie przy niej śmialiśmy i opowiadaliśmy swoje historie.Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto poznać cały cykl. Perełki polskiej poezji.
Warto poznać cały cykl. Perełki polskiej poezji.