Otwórz okienko

Okładka książki Otwórz okienko autorstwa Helena Bechlerowa, Hanna Czajkowska
Okładka książki Otwórz okienko autorstwa Helena Bechlerowa, Hanna Czajkowska
Helena BechlerowaHanna Czajkowska Wydawnictwo: Dwie Siostry Seria: Bajki z Okienkami literatura dziecięca
40 str. 40 min.
literatura dziecięca
Bajki z Okienkami
2022-01-01
1971-01-01
40 min.
Puk, puk? Kto tam? To ja, otwórz okienko! Wznowienie hitu z lat 70. z elementami do samodzielnego rozcięcia.

W okieneczko pukam,
podróżnika szukam!
Kto tu mieszka, niech otwiera,
niech w świat ze mną się wybiera!

Ahoj, przygodo! Krasnal Michałek zbudował statek i szuka śmiałka, który razem z nim popłynie po morzach i oceanach. Czy znajdzie się ktoś taki? Poszukajcie go razem z Michałkiem! Rozetnijcie strony we wskazanych miejscach, wędrujcie z krasnalem i pukajcie w okienka kolejnych jego przyjaciół. Otwierajcie je i sprawdzajcie, kto za nimi mieszka!

Kup Otwórz okienko w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Otwórz okienko

OPINIE i DYSKUSJE o książce Otwórz okienko

Krasnal Michałek zbudował statek, teraz puka w kolejne okienka, bo szuka przyjaciela, który chciałby popłynąć z nim na morza i oceany. Czy znajdzie się taki śmiałek?

Bajka o krasnalu Michałku, którego wykreowały pisarka Helena Bechlerowa oraz ilustratorka Hanna Czajkowska, została wydana po raz pierwszy w roku 1969.
Nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry w serii "Bajki z Okienkami" ukazało się jej wznowienie, a kolejne pokolenia mogą poznać tę zabawną historyjkę, w której
Michałek zbudował statek i zaplanował wyruszyć nim w podróż. Postanowił poszukać też śmiałka, który dotrzyma mu towarzystwa.
Wybrał się na poszukiwania, odwiedzając okoliczne domy.
Sprawdźcie i Wy, do kogo zapukał nasz bohater i czy odnalazł kompana, który wyruszy z nim w nieznane.
Książka pt. "Otwórz okienko", poza typową rolą bajki czy też wieczornej dobranocki, pełni również rolę zabawki. Dzięki wyznaczonym liniom, po odpowiednim ich przecięciu, ta zwykła książka zamienia się w książkę aktywizującą najmłodszych. Proste, a jednocześnie niezwykle kreatywne rozwiązanie.
Cudownie, że mamy tę możliwość, by wrócić do literatury dziecięcej z czasów, kiedy to nasi rodzice byli małymi brzdącami.

Michałek zbudował statek i zaplanował wyruszyć nim w podróż....

Bardzo fajna książeczka dla dzieci, styl opowieści podobny do Misia Uszatka. Opowiada o krasnalu Michałku, który w poszukiwaniu idealnego towarzysza do podroży statkiem i puka do okienka każdego domku. Okienka są otwierane, co jest nie lada atrakcją dla dzieci.

53 użytkowników ma tytuł Otwórz okienko na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Otwórz okienko na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery misie i ten piąty Helena Bechlerowa, Janina Krzemińska
Cztery misie i ten piąty Helena Bechlerowa, Janina Krzemińska
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga pierwsza Helena Bechlerowa, Sławomir Grabowski, Marek Nejman, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Danuta Wawiłow
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga druga Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Sławomir Grabowski, Marek Nejman, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Poczytaj mi mamo. Księga szósta Helena Bechlerowa, Barbara Eysymontt, Irena Landau, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Zdzisław Nowak, Mirosław Pokora, Maria Terlikowska, Marta Tomaszewska
Okładka książki Moje książeczki. Księga pierwsza Adam Bahdaj, Helena Bechlerowa, Hanna Januszewska, Ada Kopcińska-Niewiadomska, Mirosław Pokora, Anna Świrszczyńska
Okładka książki Podstawy zdrowia Helena Bechlerowa, Jan Brzechwa, Ewa Chotomska, Czesław Janczarski, Maria Konopnicka, Hanna Łochocka, Beata Małgorzata Moniuszko, Hanna Ożogowska, Ludwik Starski, Lew Tołstoj, praca zbiorowa
Helena Bechlerowa
Helena Bechlerowa
Helena Bechlerowa – autorka książek dla dzieci, audycji radiowych, tłumaczka z języka rosyjskiego. Ukończyła Seminarium Nauczycielskie oraz Wydział Filozoficzny w Wolnej Wszechnicy Polskiej w Warszawie. W okresie okupacji pracowała w tajnym nauczaniu. Debiutowała w 1948 na łamach czasopism dla dzieci. Była redaktorem czasopism dla dzieci, a następnie redaktorem książek dla najmłodszych w wydawnictwie "Nasza Księgarnia".

Psoty i kłopoty wróbelka Elemelka Hanna Łochocka
Psoty i kłopoty wróbelka Elemelka
Hanna Łochocka
Spoglądając na tę książkę zadałem sobie pewne pytanie. Jak można nie lubić przygód wróbelka Elemelka i jego samego? Ja nie wyobrażam sobie dzieciństwa bez tego sympatycznego i ruchliwego skrzydlatego bohatera. Nie mieści mi się w głowie też, że można by go nie polubić i z zaciekawieniem nie poznawać jego wesołych psot i ciekawych przygód. Książka rewelacyjna dla młodych czytelników oraz dla opiekunów dzieci, którzy chcą poczytać coś interesującego swoim pociechom. Książka jest kolorowo ilustrowana. Bardzo dobre ilustracje są autorstwa Zdzisława Witwickiego. W tejże książce znajdziemy aż dwanaście krótkich przygód Elemelka. W kolejności są to: "Jak wróbelek Elemelek zamieszania zrobił wiele", "Elemelek z wrogiem toczy boje srogie", "Elemelek i precelek", "Jak wróbelek, niebożę, siadł na wentylatorze", "O kwoczce w koszyku i smoczym języku", "Jak to nikt przy egzaminie byle czym się nie wywinie", "Elemelek w naszyjniku: trochę strachu, dużo krzyku", "Jak nieduży tranzystorek Elemelka ostrzegł w porę", "Elemelek mąkę miele", "Czy łatwo być bramkarzem, to zaraz się okaże", "Jak wróbelek, niezbyt długo, może czasem być papugą", "Ptaszek, z torby wypuszczony, śle życzenia w różne strony". Już same tytuły zachęcają do lektury. A same przygody warte przeczytania? Oczywiście, że warte! Są znakomicie napisane i można je czytać wielokrotnie. Jedna z książek o doniosłych zasługach dla mojego czytelniczego rozwoju w dzieciństwie. Polecam bez wątpienia. Super książka autorstwa Hanny Łochockiej.
Jarosław Wiśniewski - awatar Jarosław Wiśniewski
Jak groch wędrował Józef Czechowicz
Jak groch wędrował
Józef Czechowicz
Książka opowiada o młodym chłopcu — Gelsomino, który ma tak potężny głos, że za jego pomocą może tłuc szyby, niszczyć różne przedmioty, a nawet burzyć budynki. Pewnego dnia, kiedy za pomocą głosu strącił gruszki z drzewa, połowa świadków uznała go za czarnoksiężnika, druga połowa za świętego i ponieważ miał tego dość, wyruszył w wędrówkę. Trafił do Kraju Kłamczuchów, w którym wszyscy kłamali i wszystko było na opak: na chleb mówiono atrament i odwrotnie, materiały piśmiennicze kupowano w piekarni, psy nazywano kotami i one musiały miauczeć, a koty nazywano psami i one szczekały itd. Ludzi, którzy mówili prawdę wsadzano do “szpitala dla obłąkanych” czyli więzienia. Gelsomino spotyka na swojej drodze namalowanego kredą kota Zoppino, malarza Bananito, którego obrazy ożywały i Benwenuto — nieusiądźaninachwilę, który starzał się kiedy siedział lub leżał. Razem przeżywają niesamowite przygody. Książka jest taką bajką dla dzieci, jednak myślę, że nie dla tych najmłodszych, ale już dla trochę starszych. Nie pamiętam kiedy pierwszy raz ją przeczytałam — pewnie to było w podstawówce, kiedy mama mnie uświadomiła, że coś takiego jest u nas w domu. Od tamtej pory książkę przeczytałam kilka razy. Mimo że wiem, co i tak się stanie za chwilę, przyjemnie się ją czyta. Dla dzieci atutem jest prosty język, styl pisania. Teraz, kiedy jestem starsza dla mnie ten język jest ciut za prosty, brak mi opisów itp. Ale mimo to fajnie, szybko się ją czyta. W tym, że na historię w niej opowiedzianą warto zwrócić uwagę. W każdym rozdziale coś się dzieje, przez co książka się nie nudzi. Cały pomysł na książkę jest niesamowity. Wymyślić takich bohaterów, taki kraj, to wszystko… trzeba mieć naprawdę niesamowitą wyobraźnię. I bohaterzy są wyjątkowi. Najpierw Gelsomino z swoim głosem. Potem kot namalowany kredą, który właśnie dzięki głosowi chłopaka zeskakuje z muru. Oboje od razu się zaprzyjaźniają i robią zamęt w kraju. Później natykają się na malarza, który dzięki nim odkrył jak wielki ma talent. No i na końcu Benwenuto, chyba najbardziej niesamowita postać — wyobrażacie sobie, że podczas 1 minuty siedzenia on starzał się o 1 miesiąc? W książce poznajemy go już jako staruszka, ale opowiada on nam swoją historię. Książka podzielona jest na rozdziały i bardzo podobają mi się ich rymowane tytuły, np.: “Tu historia dosyć prosta, jak to Kraj Kłamczuchów powstał” czy “Tu Zoppino sam, sam jeden, uczy miauczeć kotów siedem” i takich 21 rymowanek. Na samym końcu mamy jeszcze kilka piosenek Gelsomina, czyli wierszyki dla dzieci. Książka, mimo że teoretycznie dla dzieci, może się spodobać i dorosłym. Jeśli przyjrzeć się bliżej treści, można pewnie wysunąć jakieś morały itp. Książkę czyta się szybko, więc nie trzeba na nią poświęcać zbyt dużo czasu, ot taka lekka lektura na wolny wieczór. A historia zapada w pamięć. Co prawda szczegóły wylatują z głowy, ale sama historia i główni bohaterowie w niej zostają. Co będę więcej pisać. Po prostu polecam.
Iza_Grrru - awatar Iza_Grrru

Cytaty z książki Otwórz okienko

Dodaj cytat z książki Otwórz okienko